17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Πόλα Φοξ

Fe-Memorance: Πόλα Φοξ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Πόλα Φοξ ήταν σπουδαία Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος, της οποίας η πολυτάραχη ζωή τη γέμισε έμπνευση, προκειμένου να αποτυπώσει τις σκέψεις της στο χαρτί κι έτσι να βραβευθεί πολλές φορές για το έργο της.

Η Πόλα γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1923 στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Πατέρας της ήταν ο Πολ Χάρβεϋ Φοξ και μητέρα της η Κουβανή Έλσι Ντε Σόλα Φοξ. Μετά το διαζύγιο των γονέων της, αυτοί την άφησαν σε ίδρυμα. Παρενέβη, όμως, η γιαγιά της από την πλευρά της μητέρα της, Καντελάρια Ντε Σόλα, η οποία την πήρε από το ίδρυμα και, αδυνατώντας να της παρέχει η ίδια στέγη, την έστειλε να ζήσει μαζί με τον κληρικό Έλγουντ Κόρνινγκ.

Πηγή εικόνας: https://lh3.googleusercontent.com/proxy

Εκεί, η Πόλα έλαβε καλή ανατροφή. Σε ηλικία 21 ετών, έφερε στον κόσμο την κόρη της, Λίντα Κάρολ, την οποία έδωσε για υιοθεσία. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, η Πόλα παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και έκανε δύο γάμους και άλλα δύο παιδιά. Έπρεπε να φτάσει σε ηλικία 40 χρόνων, για να ξεκινήσει να ασχολείται πιο συστηματικά με τη λογοτεχνία και να αρχίσει να συγγράφει μυθιστορήματα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο “Poor George”, έλαβε πολύ καλές κριτικές, αλλά δεν έκανε τις αναμενόμενες πωλήσεις. Στη συνέχεια, ακολούθησαν και άλλα έργα, όπως τα παιδικά μυθιστορήματα “A Likely Place”, “Dear Prosper” και “The King’s Falcon”, ώσπου, το 1970, κυκλοφόρησε το δεύτερό της μυθιστόρημα για ενηλίκους, με τίτλο “Desperate Characters”, το οποίο σημείωσε επιτυχία. Έπειτα, εξέδωσε και άλλα έργα, με σημαντικότερα το επιτυχημένο παιδικό μυθιστόρημα “The Slave Dancer” το 1974, το “The Widow’s Chlidren” το 1976, με τελευταίο της έργο να είναι το μυθιστόρημα “News from the World: Stories and Essays” το 2011.

Το 1992, τα μυθιστορήματα της Πόλα βρίσκονταν σε έλλειψη λόγω αυξημένης ζήτησης! Συνέγραψε και  δύο απομνημονεύματα, εντός των οποίων ανέφερε εμπειρίες της ζωής της, όπως αυτή της επανένωσης με την κόρη της και αυτή του ταξιδιού της στην Ιερουσαλήμ, το 1997, το οποίο δεν είχε αίσιο τέλος. Η Πόλα βραβεύτηκε αρκετές φορές στη ζωή της για το έργο της. Σημαντικότερες διακρίσεις της υπήρξαν το διεθνές βραβείο “Hans Christian Andersen Award”, το οποίο αποτελεί την ύψιστη βράβευση για συγγραφείς παιδικών μυθιστορημάτων, καθώς και η συμπερίληψή της στο “New York State Writers Hall of Fame”.

H Πόλα Φοξ έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών, την 1η Μαρτίου 2017, στη γενέτειρά της, Νέα Υόρκη. Η ζωή της αποδεικνύει ότι, όσες δυσκολίες και να αντιμετώπισε κάποιος, πότε δεν είναι αργά, για να κάνει μια νέα αρχή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.