19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρίκα Νίνου

Fe-Memorance: Μαρίκα Νίνου


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Αταμιάν, γεννήθηκε το 1922 και ήταν τραγουδίστρια στην Ελλάδα, αρμενικής καταγωγής. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές στα ρεμπέτικα, που πέρασαν από την Ελλάδα.

Σε ηλικία 10 ετών, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Μετά από χρόνια, το 1939, παντρεύτηκε τον Χάικ Μεσροπιάν, επίσης αρμενικής καταγωγής, ο οποίος ήταν κλειδαράς κι είχε ένα μαγαζάκι στην Κοκκινιά. Το 1940, γεννήθηκε ο γιος τους, ο Οβανές, αλλά, μετά από τον χωρισμό τους, ο Μεσροπιάν έφυγε, το 1946, για την πατρίδα του.

Ήδη, όμως, το 1944, μετά τον χωρισμό τους, η Νίνου είχε γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη, Νίκο (Νίνο) Νικολαΐδη. Στην αρχή, δούλευε στο ταμείο, αλλά, στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Νίνο κι έγιναν καλλιτεχνικό ζευγάρι ακροβατικών, με το όνομα «Ντούο Νίνο», ενώ πραγματοποιούσαν και περιοδείες. Αργότερα, παντρεύτηκαν και πήρε το όνομα Ευαγγελία Νικολαΐδου. Το όνομα «Μαρίκα» προήλθε από τη μητέρα του Νίνο, γιατί έμοιαζε στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Το επίθετο «Νίνου» ήρθε από τον ίδιο τον Νίνο και έτσι έγινε τελικά η Μαρίκα Νίνου. Το 1947, μπήκε στο σχήμα κι ο γιος της, Οβανές, σε ηλικία 7 ετών, οπότε μετονομάστηκε σε «Δυόμισι Νίνο». Στις παραστάσεις τους, η Μαρίκα ερμήνευε περιστασιακά μερικά λαϊκά τραγούδια.

Πηγή εικόνας: https://www.wikipedia.com

Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης τής ζήτησε να τραγουδήσει μαζί του στο κέντρο «Φλόριντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και της έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος. Καθοριστικό ρόλο στη ζωή της έπαιξε η  συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη, το 1949, στο κέντρο «Τζίμης ο Χοντρός». Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε στο πάλκο και τη δισκογραφία με πολλούς και σημαντικούς λαϊκούς συνθέτες, όπως ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, Μανώλης Χιώτης, ο Απόστολος Καλδάρας.

Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη και η πιο αποδοτική συνεργασία της ήταν με τον Τσιτσάνη. Τον ενέπνευσε τόσο πολύ, σαν να ήταν μούσα του. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 1951, πήγαν μαζί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το ταξίδι αυτό, η Μαρίκα πήγε στην Αμερική, όπου τραγούδησε δίπλα στον Κώστα Καπλάνη επί δύο χρόνια. Πριν πάει στην Αμερική, είχε κάνει στην Αθήνα εγχείρηση για καρκίνο της μήτρας. Πήγε στην Αμερική τόσο για να συντηρήσει το παιδί και τον αδελφό της, καθώς τα κέρδη εκεί ήταν μεγάλα, αλλά και για να δοκιμάσει τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας, που υπήρχαν. Στην Αμερική, όμως, παρουσίασε ραγδαία μετάσταση μετά την εγχείρηση. Τότε, επέστρεψε κατευθείαν στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο καιρό έχοντας φοβερούς πόνους. Πέθανε τελικά, πολύ νέα, στις 23 Φεβρουαρίου 1957, σε ηλικία μόλις 35 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.