15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαργκότ Φοντέιν

Fe-Memorance: Μαργκότ Φοντέιν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Μαργκότ Φοντέιν γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1919. Το πραγματικό όνομά ήταν Μάργκαρετ Έβελιν Χούκαμ και το άλλαξε μαζί με την έναρξη της καριέρας στον χορό. Από πολύ μικρή ηλικία μέχρι και τα γεράματά της, η Φοντέιν, όπως ήταν το καλλιτεχνικό της, δεν σταμάτησε να ασχολείται με τον χορό, να χορεύει, να δίνεις τις συμβουλές της και να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη τέχνη της.

Μετά από μια πολύ σύντομη διαμονή για οικογενειακούς λόγους στη Σαγκάη, οδηγήθηκε στο Λονδίνο, όπου και τελικά αποφάσισε να εγκατασταθεί και σπούδασε αμέσως μετά επίσης στο Λονδίνο, κοντά στη γνωστή και διάσημη Σεραφίνα Αστάφιεβα.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Το 1934, άρχισε τη σοβαρή καριέρα της στον χορό. Έγινε μέλος των διάσημων μπαλέτων Βικ-Γουέλς, ενώ, τον επόμενο χρόνο, έπαιξε σε ορισμένους ρόλους και αντικατέστησε τη διάσημη Αγγλίδα χορεύτρια Αλίσια Μάρκοβα και μέχρι το 1940 είχε αναδειχθεί σε πρίμα μπαλαρίνα του συγκεκριμένου μπαλέτου. Η Φοντέιν, μάλιστα, έδωσε ένα πολύ σημαντικό και όμορφο ρεσιτάλ στην Ελλάδα. Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 1961, μαζί με το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας χόρεψε στη σκιά της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το 1963, έκανε πράξη το θρυλικό ντουέτο με τον πολύ γνωστό εκείνη την εποχή και διάσημο στις σχολές χορού, Σοβιετικό χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που αυτομόλησε στη Δύση. Τότε ήταν που άρχισαν να πέφτουν κάποιες βαριές σκιές γύρω από την καριέρα της, αφού κατηγορήθηκε ότι έκανε μεγάλη καριέρα εις βάρος, νεών καλλιτεχνίδων. Έπειτα, συνέχισε να δίνει παραστάσεις και να γοητεύει με το ταλέντο της, όμως, τελικά, αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Μέχρι τον θάνατό της, παρέμεινε ένα ενεργό και αξιοθαύμαστο μέλος της χορευτικής κοινότητας.

Η Φοντέιν έμεινε στην ιστορία για τις λυρικές και αρμονικές της κινήσεις. Οι ρόλοι που την έκαναν διάσημη έμειναν επίσης στην ιστορία του χορού και ήταν κυρίως κλασικοί, ενώ εκτιμήθηκε λίγο περισσότερο στις ερμηνείες και τους ρόλους του σύγχρονου μπαλέτου. Απεβίωσε σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1991.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.