19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Ιωάννα των Βουρβόνων, Βασίλισσα της Γαλλίας

Fe-Memorance: Ιωάννα των Βουρβόνων, Βασίλισσα της Γαλλίας


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Ιωάννα των Βουρβόνων γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1338 και υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες βασίλισσες της Γαλλίας, ως σύζυγος του Βασιλιά Καρόλου Ε΄. Γονείς της ήταν ο Πέτρος Α΄ του Μπουρμπόν και η Ισαβέλλα των Βαλουά, δούκισσα επίσης των Βουρβόνων.

Γεννήθηκε στο Βένσεν, ήταν κόρη του Δούκα του Πέτρου Α΄ δούκα του Μπουρμπόν και της Ισαβέλλας των Βαλουά, ετεροθαλούς αδελφής του Φιλίππου ΣΤ΄ της Γαλλίας. Τα σχέδια για το μέλλον της ήταν πολλά και φιλόδοξα, μπλεγμένα με μπόλικη δόση διπλωματίας και παιχνιδιών εξουσίας. Από το 1340 μέχρι το 1343, διενεργήθηκαν διαπραγματεύσεις, με σκοπό η Ιωάννα να παντρευτεί τον Αμεδαίο ΣΤ΄ της Σαβοΐας. Ο απώτερος σκοπός των σχεδίων ήταν να φέρει τη Σαβοΐα πιο κοντά στη γαλλική επιρροή και δύναμη. Η μοίρα, όμως, έπαιξε έτσι τα φύλλα της, με αποτέλεσμα η Ιωάννα να παντρευτεί τελικά τον ξάδελφό της και μέλλοντα βασιλιά, Κάρολο Ε΄ της Γαλλίας.

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η Ιωάννα των Βουρβόνων απέκτησε αρκετά παιδιά, εκ των οποίων επιβίωσε ο Κάρολος ΣΤ΄. Ήταν από τότε γνωστή μια οικογενειακή ψυχολογική αστάθεια, από την οποία έπασχαν οικογενειακώς πολλοί, δηλαδή ο πατέρας της, ο παππούς της, αλλά και η ίδια. Συγκεκριμένα, η Ιωάννα εκδήλωσε δείγματα ψυχικής αστάθειας μετά τη γέννηση του 7ου παιδιού της, την οποία αστάθεια λέγεται ότι κληρονόμησε και αργότερα ο γιος της, ο Κάρολος, και μετέπειτα βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος ΣΤ΄ «ο τρελός» με τα ιστορικά γνωστά δυσάρεστα συμπτώματα.

Η Ιωάννα των Βουρβόνων πέθανε σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1378, έχοντας ζήσει μόλις σαράντα χρόνια. Ο θάνατος την βρήκε στο Παρίσι.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.