24.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ταϋγέτη Μπασούρη

Fe-Memorance: Ταϋγέτη Μπασούρη


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Ταϋγέτη Μπασούρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θέατρο και του κινηματογράφου, γνωστή ως η «ομορφότερη άσχημη» στον τότε καλλιτεχνικό χώρο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Σε μικρή ηλικία, έχασε τη μητέρα της και ανέλαβε τη φροντίδα της αδελφής της, η οποία ήταν ευάλωτη σε ασθένειες. Μετά το σχολείο, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου και αμέσως μετά σπούδασε στη Σχολή Εθνικό Θέατρο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, ξεκίνησε τις πρώτες της παραστάσεις στον θίασο του Λουκούλη.

Η Ταϋγέτη Μπασούρη ήταν γνωστή για τις πολιτικές τις πεποιθήσεις. Είχε ενταχθεί από μικρή ηλικία στο ΚΚΕ και συμμετείχε στο ΕΑΜ Θεάτρου. Εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, συνελήφθη και εξορίστηκε σε τέσσερεις περιοχές, αρχικά στη Χίο, έπειτα στη Μακρόνησο, στο Τρικέρι και τέλος, στον Άγιο Ευστράτιο. Υπέστη εξαιρετικά σκληρά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της εξορίας της, με αποτέλεσμα να ανακαλεί μνήμες φρικτής βίας, ακόμα και όταν έπασχε από άνοια σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Παρηγοριά της, όμως, αποτελούσε το γεγονός, ότι ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας.

Πηγή εικόνας: https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2014/03/Eksw-Ftwxeia-Kai-Kali-Kardia.png

Αφού επέστρεψε από την εξορία, η Ταϋγέτη Μπασούρη επέστρεψε στα θεατρικά δρώμενα και υπηρέτησε όλα τα είδη θεάτρου. Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε μέσα από έναν βοηθητικό ρόλο στην ταινία Κάλπικη λίρα, το 1955, ο οποίος της έδωσε τα διαπιστευτήρια για έναν πιο ενεργό ρόλο, αυτόν της γραμματέως, στην ταινία Ζηλιαρόγατος, έναν χρόνο μετά. Η ηθοποιός έπαιξε συνολικά σε 50 ταινίες με μεγάλη επιτυχία και μαζί με τον Θανάση Βέγγο αποτελούσαν ένα αχτύπητο κωμικό δίδυμο. Μερικές ακόμα ταινίες στις οποίες συμμετείχε ήταν οι Ο Παπατρέχας, το 1966 και Δυο τρελοί και ο ατσίδας, το 1970.

Μετά από μια παύση, επέστρεψε στο Θέατρο, το 1984, με τη βοήθεια της τότε Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, προκειμένου να συμπληρώσει ένσημα και να συνταξιοδοτηθεί, πράγμα που κατάφερε το 1992. Μερικές από τις γνωστότερες παραστάσεις της στο Εθνικό Θέατρο ήταν οι «Νεφέλες» το 1984, «Εκκλησιάζουσες» το 1987 και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 1989.

Το συμβάν το οποίο κλόνισε την αγαπημένη ηθοποιό ήταν ο θάνατος της αδελφής της το 1993. Μετά από αυτό, έπαθε άνοια και την φρόντιζε πλέον η ξαδέλφη της, Ευγενία Ταμβακόγλου. Η Ταϋγέτη Μπασούρη άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Ιανουαρίου 2003, σε ηλικία 89 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.