18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Εμανουέλ Ριβά

Fe-Memorance: Εμανουέλ Ριβά


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Εμανουέλ Ριβά έμεινε γνωστή στον κινηματογραφικό κόσμο μέσα από τη συμμετοχή της στις ταινίες Χιροσίμα, αγάπη μου, Ο Εφημέριος και Τρία Χρώματα. Το 2012 πρωταγωνίστησε στη δραματική ταινία, Αγάπη (Amour). Για την ερμηνεία της, κατάφερε να λάβει υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Γεννήθηκε στη γαλλική πόλη Σενιμενίλ, στα Βοζ της Γαλλίας. Η καριέρα της άρχισε στο Παρίσι, ενώ εργάστηκε και σε μια σειρά άλλων επαγγελμάτων, όπως μοδίστρα και ράφτρα.

Πηγή εικόνας: www.wikipedia.gr

Το 1959 και μετά πρωταγωνίστησε στο Kapo, του Τζίλο Πεντεκόρβο. Από το 1967, ξεχώρισε σε μικρότερους ρόλους, όπως αυτόν στην ταινία Τρία Χρώματα. Οι πιο ξεχωριστοί υπήρξαν το 1993 ως η μητέρα της Ζιλιέτ Μπινός, στο Venus Beauty, το Medee και το Un Homme et Son Chien, μαζί με τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό το 2009 και ως μητέρα της Ζιλί Ντελπί στο Le Skylab, της ίδιας, το 2011.

Η ταινία Χιροσίμα, αγάπη μου, του Αλέν Ρενέ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της και απέσπασε σημαντικές και πολύ θετικές κριτικές στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, το 1959. Αργότερα, τιμήθηκε με βραβείο ξανά το 1961 για τον ρόλο που ενσάρκωσε η Ριβά.

Η Ριβά έζησε μια ήσυχη ζωή και φάνηκε να προτιμάει την ιδιωτικότητα στον βίο της, δίχως να προκαλεί την κοινή γνώμη με τις εμφανίσεις της και αποφεύγοντας τα πολλά φώτα της δημοσιότητας. Ο σύντροφός της πέθανε το 1999, χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

Ο θάνατος την βρήκε στις 27 Ιανουαρίου 2017, στο Παρίσι, στο διαμέρισμα στο οποίο έζησε πάνω από μισό αιώνα, λίγο πριν κλείσει τα ενενήντα της χρόνια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.