19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ Amazon Prime Air είναι εδώ!

Η Amazon Prime Air είναι εδώ!


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Είναι αλήθεια πως στον χώρο του εμπορίου και των αγοραπωλήσεων, εδώ και αρκετά χρόνια, το «δεύτερο χέρι» έχει την τιμητική του. Σίγουρα, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν παρατηρήσει καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα ή ρούχα με το κιλό, την ίδια ώρα που κάθε λογής προϊόντα, από μολύβια και βιβλία μέχρι σπίτια γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω διαδικτύου, ακόμα και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, βλέπε Facebook. Λίγο οι οικονομικές συνθήκες, λίγο η μόδα που κάνει κύκλους και τομείς όπως η ένδυση επηρεάζονται αρκετά, αρκούσαν για να δώσουν τρελές διαστάσεις στη second hand αγορά.

Πηγή: pixabay.com

Αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την παραπάνω εισαγωγή, οι μεταφορικές εταιρίες είδαν τις δυνατότητές τους να φαντάζουν μηδαμινές μπροστά στον σάλο των παραγγελιών κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας παγκοσμίως. Αποθήκες «σκασμένες» από δέματα προς παράδοση, πελάτες διαμαρτυρόμενοι σε μόνιμη βάση, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, καθυστερήσεις και παράπονα, παράπονα, παράπονα από κάθε και προς κάθε κατεύθυνση.

Σε ένα τρίτο παράλληλο σύμπαν, οι αεροπορικές εταιρίες είδαν τους στόλους τους να παραμένουν καθηλωμένοι το μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου έτους και τις πρώτες μέρες του νέου έτους, με αποτέλασμα τα οικονομικα προβλήματα να περιμένουν στο κατώφλι της πόρτας εισόδου και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν, ήδη, κάνει αισθητή την παρουσία τους. Λύση πρατκική και άμεση δεν υπήρξε, καθώς η μέχρι τώρα πάγια τακτική των δελεαστικών τιμών πέφτει στο κενό, μιας και είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι με «ταξιδιωτική ελευθερία» λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εν μέσω πανδημίας.

Και κάπου εδώ έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ, και όχι γιεν που είναι και της μόδας. Θα μπορούσε ποτέ κανείς να παντρέψει τις τρεις καταστάσεις που προαναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους; Μάλλον όχι. Αναμφίβολα, ο Jeff Bezos και η Amazon είναι ανάμεσα στους λιγοστούς υποψήφιους για την υλοποίηση μίας ακόμα παρανοϊκής, κατά τα φαινόμενα, κίνησης.

Πηγή: supplychain247.com

Πρόσφατα, λοιπόν, ο αμερικανικός κολοσσός αγόρασε όχι ένα, όχι δύο, αλλά 11 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τις Delta και WestJet. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη φορά που η Amazon προχωρά σε απόκτηση στόλου, αφού η ναύλωση συνήθιζε να είναι η πάγια τακτική της. Προφανώς, η εταιρία θα εξασφαλίσει τη μετατροπή των αεροσκαφών από επιβατικά σε μεταφορικά, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της.

Τα μακροπρόθεσμα πλάνα της ηγέτιδας στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου κάνουν λόγο για απασχόληση τουλάχιστον 85 αεροπλάνων έως και το 2022. Στο κοντινότερο ή μακρυνότερο μέλλον, σκοπός είναι η πλήρωση των αναγκών μέσω ενός «καθαρόαιμου» δικτύου της ίδιας της εταιρίας. Ως τότε, συνεργάτες όπως η FedEx και η UPS, «βαριά ονόματα» των μεταφορών, έχουν την τιμή να συνεργάζονται με την Amazon και να βοηθούν στις παραδόσεις των εκατομμυρίων παραγγελιών.

Λύθηκαν όλα τα προβλήματα τις Amazon; Σε καμία περίπτωση. Το καθαρό μυαλό παρ’ όλα αυτά έδειξε το σωστό δρόμο στην εταιρία, για να ξεπεράσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση και σα να μην έφτανε αυτό να κάνει ένα τεράστιο βήμα, που με απόλυτη βεβαιότητα θα συνεχίζει να της δίνει το προβάδισμα στον κλάδο.

Πηγή: amazon.com

Όπως κάθε εταιρία ή επιχείρηση, έτσι και η Amazon δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα την περίοδο της πανδημίας. Έστω κι αν αυτό δεν είχε άμεσο ανίκτυπο στις πωλήσεις της, μιας και γίνονταν αποκλειστικά διαδικτυακά σε μόνιμη βάση, είδε τους μυριάδες ανά τον πλανήτη πελάτες της να ζητούν έγκαιρες παραδόσεις, έστω κι αν γνώριζαν τις επικείμενες δυσκολίες. Η περιπλοκότητα της κατάστασης απαιτούσε μέχρι και να «καταπιεί σπαθιά» η εταιρία και φυσικά δεν θα μπορούσε να φανεί κατώτερη των προσδοκιών κι έτσι έπραξε.

Ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με παραδείγματα εταιριών ή προσώπων, που ενώ όλοι διαμαρτύρονταν και παρακαλούσαν τις επουράνιες δυνάμεις να τους λύσουν τα προβλήματα, αυτοί βρέθηκαν πρώτοι στο βωμό των εξελίξεων και έδρασαν ακαριαία. Ακόμα μια φορά, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, όποιος δρα έγκαιρα και μελετημένα, έχει τη δυνατότητα να προοδεύει. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η Amazon, λοιπόν.


Ενδεικτικές Πηγές
  • “Το Amazon αγοράζει μεταχειρισμένα αεροσκάφη για να ενισχύσει τις υπηρεσίες αερομεταφορών της εταιρείας”, Total Business. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.