4.2 C
Athens
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Γκλέντα Ντίκερσον

Fe-Memorance: Γκλέντα Ντίκερσον


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

H Γκλέντα Ντίκερσον υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα στον χώρο της συγγραφής, της λαογραφίας, αλλά και της τέχνης. Στον χώρο του θεάτρου, έμεινε γνωστή ως εκείνη που προωθούσε γυναίκες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και έργα, τα οποία αναδείκνυαν τη γυναικεία ερμηνεία. Τα έργα, χορογραφικά και θεατρικά εμπνέονταν από μύθους, αρχαίες διηγήσεις και θρύλους από έγχρωμους πολιτισμούς και αναπαραγωγές κλασικών έργων.

Εργάστηκε σε πολλά θέατρα, συμπεριλαμβανομένων των Βαλτιμόρης, Circle in the Square, The Lorraine Hansberry Theatre, Ford’s Theatre, αλλά και στο Cannedy Center. Mεγάλη υπήρξε η συμβολή της με το βιβλίο African American Theatre: A Cultural Companion και ολοκλήρωσε ένα DVD δύο δίσκων.

Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ήταν επικεφαλής του Αφροαμερικάνικου Θεάτρου και διετέλεσε Διευθύντρια του Center for World Performance Studies. Πριν από το Μίσιγκαν, ήταν επικεφαλής του Τμήματος Δράματος και Χορού στο Spelman College και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Rutgers, τόσο στις πανεπιστημιουπόλεις του New Brunswick όσο και στο Newark. Η Ντίκερσον ήταν, επίσης, Επίκουρη Καθηγήτρια Σκηνοθεσίας, στο Τμήμα Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ και πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου στη Σχολή Καλών Τεχνών του Δούκα Έλλινγκτον.

Η Γκλέντα Ντίκερσον έλαβε το Shirley Verrett Award, τον Νοέμβριο του 2011. Παρέλαβε το βραβείο και υποσχέθηκε να συνεχίσει να προωθεί τη γυναικεία παρουσία στον χώρο του θεάτρου, αλλά και καλλιτέχνες από την έγχρωμη αμερικανική μειονότητα. Τέλος, σημαντική ήταν και η συμβολή της στον χώρο της εκπαίδευσης και του ακαδημαϊκού κόσμου. Δίδαξε με μεγάλη επιτυχία στο Πανεπιστήμιο του Χάουαρντ και του Μίσιγκαν. Την πολυπόθητη αναγνώριση την έλαβε έναν μόλις χρόνο πριν τον θάνατό της. Το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Αμερική, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Η Γκλέντα Ντίκερσον πέθανε στην περιοχή Υψηλάντη του Μίσιγκαν, σε ηλικία 66 ετών, στις 12 Ιανουαρίου 2012 και βρέθηκε από την κόρη της, Ντίκερσον Ντούνκαν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Investigating the K-Pop industry: Part II

By Theofanis Fousekis,  The hard part starts after someone has been recruited. Firstly, they sign a long-term contract of 5 or 6 years, better known...

Η κινητοποίηση της Ε.Ε. ενάντια στις ζώνες «χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+»

Της Παναγιώτας Μπούκα, Εδώ και πολύ καιρό, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα περιμένει από κάποιον φορέα να λάβει δράση για όλα όσα συμβαίνουν εναντίον της. Αν και...

Μπενίν: Μια μικρή οικονομία της Αφρικής με ήπιες προοπτικές ανάπτυξης

Της Δέσποινας Βλάχου, H Δημοκρατία του Μπενίν (στο εξής Benin), είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής. Αποτελεί ένα στενό κομμάτι γης έκτασης 675 χιλιομέτρων από τον...

Το πανεπιστήμιο της ζούγκλας

Της Ρένας Δανατζή, Το απόλυτο χάος βιώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο, αφού έχει δημιουργηθεί εντονότατη ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και μεγάλου μέρους φοιτητικών συλλογικοτήτων. Το άσυλο άρθηκε...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.