18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαElon please stop tweeting!

Elon please stop tweeting!


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Πόσο άλλο χρηματιστήριο; Πόσες ακόμα μετοχές; Πόση περισσότερη Tesla; Πόσο Elon Musk πια; Και όμως δεν μπορούμε να μείνουμε σε ησυχία μιας και ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ηγέτιδας στον κλάδο της ηλεκτροκίνηση εταιρίες δεν σταματά την δραστηριότητα του στο Twitter.

Τι έκανε αυτή την φορά ο πλουσιότερος, πλέον, άνθρωπος όπως εμφανίζεται στην λίστα της Bloomberg; Αν μη τι άλλο έχει προκαλέσει «ντόρο» αρκετές φορές με τα «τιτιβίσματα» του, θεωρώντας σκόπιμο να δηλώσει ακόμα και πως η τιμή της δικής του εταιρίας είναι αρκετά υπερτιμημένη. Οπότε τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο για να μας αφήσει άφωνους;

“Use Signal” αναφώνησε διαδικτυακά και οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα διαδέχονταν η μία την άλλη. Η ανάρτηση είχε στόχο να προβληματίσει τον διαδικτυακό κόσμο γύρω από τους νέους όρους και προϋποθέσεις με το οποία είναι αναγκασμένος να συμφωνεί κάθε χρήστης της WhatsApp. Σύμφωνα με τους νέους όρους αυτούς, λοιπόν, τα δεδομένα των χρηστών θα αποστέλλονται αυτομάτως στην Facebook, γεγονός, βέβαια, που δεν προκαλεί τόση έκπληξη μιας και τα δύο πασίγνωστα και πολύ δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη.

Και πού είναι το περίεργο; Το κοινωνικό δίκτυο Signal δεν είναι καν εισηγμένο σε κάποιο χρηματιστήριο του κόσμου, όσο και αν μπορεί να μετανιώνει αυτή τη στιγμή γι’ αυτό. Και όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, με τις Zoom και Zoom Technologies, μια απλή συνωνυμία ήταν αρκετή για να φέρει τα πάνω κάτω σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Μια άσχετη, κατά τα άλλα εταιρία, η Signal Advance, είδε την δημοτικότητα της να αυξάνεται κατακόρυφα και την τιμή της να μεταβάλλεται κατά 2300% ανοδικά προφανώς, από τα $0,03 στα $10. Ναι καλά διαβάσατε, ωστόσο σύντομα αναμένεται να διορθωθεί η εν λόγω παραφωνία.

Αναμφίβολα μέσα στην όλη σύγχυση υπήρξαν επενδυτές «διαβασμένοι» που κατάφεραν να επωφεληθούν και φυσικά δεν έχουν να απολογηθούν σε κανέναν για την αδικαιολόγητη ακραία μεταβολή του τίτλου της Signal Advance. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση όσο αστεία και περίεργη και αν μοιάζει εγείρει μεγάλους προβληματισμούς γύρω από την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον πραγματικό κόσμο. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για δύο μόνο λέξεις σε μία δημοσίευση ενός ανθρώπου. Εκτός της σφαίρας του ρεαλιστικού σίγουρα.

Στο παρελθόν, έχουμε θίξει το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, η αγοραπωλησία των οποίων έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς, αν όχι τον δημοφιλέστερο, κλάδους αυτήν την περίοδο. Προφανώς, για να μπαίνει στην διαδικασία η WhatsApp να ζητά την συγκατάθεσή μας για την ελεύθερη διακίνηση των δεδομένων μας, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο ανθρώπινος νους είναι λίγος για να συλλάβει τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να συγκεντρώσουν δίκτυα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. Σε τι μπορεί να οδηγήσει το όλο αυτό σκηνικό που εκτυλίσσεται; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Αναμένουμε για την συνέχεια…


Αναφορές

  • “Ο Elon Musk “έστειλε στο Θεό” τη μετοχή μιας άσχετης εταιρίας με δύο του λέξεις”, Unboxholics. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.