17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠλουσιότερος στον κόσμο ο Elon Musk

Πλουσιότερος στον κόσμο ο Elon Musk


Του Χάρη Πετράκη,

Ένα rally της τάξης του 4,8% στην μετοχή της Tesla ήταν αρκετό, ώστε ο ιδρυτής της γνωστής εταιρίας-έκπληξη να προσπεράσει σε περιουσία τον, πλέον, δεύτερο στην κατάταξη των 500 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο Jeff Bezos.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg, η περιουσία του Elon Musk την Πέμπτη στις 10:15 προ μεσημβρίας ώρα Αμερικής ήταν 188,5 δις, δηλαδή 1,5 δις μεγαλύτερη από του Bezos, ο οποίος ήταν ο κυρίαρχος της λίστας από το 2017. Η ξέφρενη άνοδος της μετοχής της Tesla τους τελευταίους 12 μήνες αύξησε την περιουσία του Musk περίπου 150 δις με αποτέλεσμα, πιθανώς, να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος από θέμα περιουσίας που έχει περάσει ποτέ. Ειδικότερα, η μετοχή έχει άνοδο 743% τον τελευταίο χρόνο και μετά την προσθήκη της στον S&P 500 η μεταβλητότητα και η άνοδος συνεχίζεται, κάτι που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο. Βέβαια, παρά τα αστρονομικά κέρδη του ο Elon Musk έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα υλικά αγαθά.

Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε ότι αν ο Jeff Bezos δεν έχανε το ¼ της περιουσίας του μετά από το διαζύγιο με την γυναίκα του, MacKenzie Scott, θα ήταν ακόμη πρώτος στην λίστα με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους. Σημαντικό σε αυτό το άρθρο είναι να γίνει και μία ιστορική αναδρομή στο πως έφτασε σε αυτό το σημείο η Tesla και ο Elon Musk κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Ο Musk δέχθηκε κριτική για επανειλημμένες προσπάθειες να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιο της Tesla μαζί με τους εργαζόμενους που ήταν εκτεθειμένοι στον ιό. Πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον κίνδυνο. Η παραγωγή συνεχίστηκε αγνοώντας τις υποδείξεις. Μετά από αυτές τις κινήσεις κι ενώ η μετοχή εξακολουθούσε να ανεβαίνει, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η εταιρία έφτασε πολύ κοντά στην παραγωγή 500.000 οχημάτων με τον στόχο που πολλοί δεν περίμεναν να ολοκληρώνεται τελικά. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε την παράδοση 180.570 ηλεκτρικών αυτοκινήτων το τέταρτο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων για 174.000 και βρίσκεται μια ανάσα από το να πιάσει το στόχο που είχε θέσει νωρίτερα πέρυσι ο ιδρυτής της για μισό εκατομμύριο παραδόσεις την χρονιά, που τελικά έφτασαν τις 499.550. Φυσικά, η αγορά υποδέχτηκε το νέο με άλλο ένα rally στο ταμπλό. Να θυμίσουμε ότι 18 μήνες πριν η τιμή της μετοχής βρισκόταν εκτός των ορίων του δείκτη NASDAQ και οι συνεχόμενες ζημιές που εμφάνιζε η εταιρία έκανε ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών να προβληματίζεται για την ηγεσία του Elon. Ο Musk είχε κάνει αναφορά και για διακοπή διαπραγμάτευσης της μετοχής μετατρέποντας τους τίτλους σε ιδιωτικούς. Επιπλέον, τα διαθέσιμα της εταιρίας είχαν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά τον Ιούνιο του 2019, με τον Elon Musk να αναζητά χρηματοδότηση. Τα προβλήματα ζήτησης και βιωσιμότητας λύθηκαν έναν χρόνο μετά αφού παρουσιάστηκαν κέρδη.

Κλείνοντας, το να φτάσει κάποιος στην κορυφή δεν είναι θέμα απλό. Ενέχει πολλά εμπόδια, δυσκολίες αλλά και αποτυχίες. Πολλές φορές και περιφρόνηση της επιχειρηματικής ηθικής. Ο Elon Musk είναι δικαίως στην κορυφή αν φανταστεί κανείς και ότι οι απίστευτοι στόχοι που θέτει πλέον υλοποιούνται. Μένει να δούμε αν θα παραμείνει στην κορυφή.


Αναφορές

  • “Elon Musk surpasses Jeff Bezos to become world’s richest person”, The Washington Post. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.