16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Αλίκη Κόμισσα του Αθλόουν

Fe-Memorance: Αλίκη Κόμισσα του Αθλόουν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Πριγκίπισσα Αλίκη του Αθλόουν ήταν ένα ιστορικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ήταν η κόρη του Λεοπόλδου, Δούκα του Όλμπονι, και της πριγκίπισσας Έλενας του Βάλντεκ και Πιρμόντ. Εκτός των άλλων, διατηρούσε και συγγένεια με τη Βασίλισσα Βικτώρια.

Είδε το πρώτο φως του ήλιου στο Κάστρο Γουίντσορ του Μπέρκσαιρ και βαπτίσθηκε μέσα στο κάστρο, στο ιδιωτικό εξωκλήσι, που διατηρούνταν εκεί, στις 26 Μαρτίου 1883 και έλαβε το όνομά της από την Πριγκίπισσα Αλίκη του Ηνωμένου Βασιλείου και θεία της.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1914, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Πρίγκιπα του Τεκ. Όταν ο Αλέξανδρος διορίστηκε Γενικός Κυβερνήτης της Ένωσης της Αφρικής (υπηρέτησε από το 1924 μέχρι το 1933), η Πριγκίπισσα Αλίκη τον συνόδευσε. Διέμεναν σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρείται μνημείο εθνικής κληρονομιάς της Νοτίου Αφρικής.

Το προάστιο Athlone του Κέιπ Τάουν έλαβε το όνομά του προς τιμήν του Γενικού Κυβερνήτη και Πρίγκιπα Αλέξανδρου. Το παραθαλάσσιο σπίτι και η διατηρημένη ατμομηχανή Class GL Garratt Princess Alice στο Μουσείο Μεταφορών Outeniqua είναι η μόνη φυσική υπενθύμιση της κατοικίας της οικογένειας στο Cape Town.

Με τον ξαφνικό θάνατο του δημοφιλούς Τζον Μπουχάν, το 1940, ο Καναδάς βρέθηκε χωρίς Γενικό Κυβερνήτη σε περίοδο πολέμου. Παρά τη μακροχρόνια πρόθεση των καναδικών κυβερνήσεων να εκπροσωπήσουν το γραφείο και να διορίσουν καναδικούς υπηκόους ως γενικούς κυβερνήτες – η Αυστραλία το είχε ήδη πράξει με τον διορισμό του Sir Isaac Isaacs ως γενικού διοικητή της το 1931 – ο πόλεμος έμοιαζε μια μη ευνοϊκή στιγμή για ένα συνταγματικό παιχνίδι. Η βασιλική οικογένεια είχε συγκεντρώσει τεράστια δημόσια υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Royal Tour του 1939. Ως αδελφός της Βασίλισσας Μαρίας και πρώην γενικός κυβερνήτης μιας άλλης κυριαρχίας της Αυτού Μεγαλειότητας, ο Λόρδος Athlone φαινόταν ικανοποιητικός υποψήφιος και ο Πρωθυπουργός W. W. Mackenzie King συμβούλεψε τον Βασιλιά να τον διορίσει.

Η Πριγκίπισσα Αλίκη συνόδευσε τον σύζυγό της στον Καναδά, όπου υπηρέτησε ως Γενικός Κυβερνήτης από το 1940 έως το 1946, και κατοικούσαν κυρίως στο Rideau Hall της Οτάβα. Τα τρία εγγόνια τους, η Άννα, ο Ρίτσαρντ και η Ελισάβετ, έζησαν μαζί τους στον Καναδά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αφού ανέλαβε τη θέση του, ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος έπαιξε ενεργό ρόλο στη στήριξη της πολεμικής προσπάθειας, ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα και επικεντρώνοντας μεγάλο μέρος της προσοχής του στα στρατεύματα και σε εκείνους που εκπαιδεύονταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως και σε τραυματίες και στα νοσοκομεία. Βλέποντας τη θέση του Γενικού Κυβερνήτη ως συνδέσμου μεταξύ των Καναδών και του μονάρχη τους, ο Athlone ανακοίνωσε, επίσης, σε ομιλίες ότι ο Βασιλιάς στάθηκε μαζί τους στον αγώνα τους ενάντια στον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς.

Ως επικεφαλής του Καναδά, η Πριγκίπισσα Αλίκη υποστήριξε, επίσης, την πολεμική προσπάθεια υπηρετώντας ως Επίτιμος Διοικητής της Βασιλικής Ναυτικής Υπηρεσίας των Γυναικών, ως Επίτιμος Διοικητής της Βασιλικής Καναδικής Διεύθυνσης Πολεμικής Αεροπορίας και πρόεδρος του νοσηλευτικού τμήματος της Ταξιαρχίας του Αγίου Ιωάννη.

Μέχρι και το τέλος της ζωής της, η Πριγκίπισσα Αλίκη διατηρούσε μια έντονη κοινωνική ζωή και ήταν αρκετά ενεργή σε πολλές δραστηριότητες, αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις του Πρίγκιπα Αλέξανδρου.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 3 Ιανουαρίου 1981, σε ηλικία 97 ετών. Ήταν η τελευταία εκπρόσωπος του βασιλικού αίματος διαδοχής της Βασίλισσας Βικτώριας και ένα από τα τελευταία της εγγόνια.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.