16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Νάταλι Μαρία Κολ

Fe-Memorance: Νάταλι Μαρία Κολ


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Νάταλι Μαρία Κολ ήταν Aμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1950 στο Λος Άντζελες και έφυγε από τη ζωή στις 31 Δεκεμβρίου 2015 εξαιτίας συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Ήταν μέλος μιας καλλιτεχνικής οικογένειας. Έχει βραβευτεί με Grammy άλμπουμ της “Inseparable”.

Αν και η καριέρα στη μουσική θα ήταν μια προφανής επιλογή, επέλεξε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst παιδική ψυχολογία, απ’ όπου πήρε πτυχίο το 1972. Η καριέρα στη μουσική άρχισε, το 1972, όταν έγινε μέλος μιας μπάντας. Σύντομα, ακολούθησαν κάποια άλμπουμ, καθώς και δύο βραβεία Grammy. Το 1975, συνεργάστηκε με την Capitol Records και αργότερα δημιουργήστε το άλμπουμ “Inseparable”, με το οποίο κέρδισε δύο βραβεία Grammy – για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη και την καλύτερη γυναικεία παράσταση R&B. Το 1979, τιμήθηκε με το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Τη δεκαετία του 1980, εξαιτίας του εθισμού της στα ναρκωτικά, σταμάτησε τη συνεργασία με την Capitol Records.

Το 1983, άρχισε να ηχογραφεί ξανά, με μια από τις επιτυχίες να είναι το “Pink Cadillac”. Τη δεκαετία του 1990, μετά από έναν σκληρό αγώνα με τον εθισμό, επέστρεψε ενεργά στη μουσική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, το 1991, σε συνεργασία με την Elektra Records κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ, το “Unforgettable”, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής στον πατέρα της. Ακόμα, δημιούργησε και άλλα δημοφιλή άλμπουμ, όπως το “Snowfall on the Sahara” και το “Magic of Christmas”. Στη συνέχεια, εργάστηκε και ως ηθοποιός σε τηλεοπτικές σειρές. Για παράδειγμα, το 2001, πρωταγωνίστησε στο Livin’ for Love: The Natalie Cole Story, το οποίο ήταν στην ουσία αυτοβιογραφία της με τίτλο Angel on My Shoulder. Τέλος, το 2000, η ​​Elektra Records κυκλοφόρησε το άλμπουμ για τη ζωή της με τίτλο “Natalie Cole: Greatest Hits, Vol. 1”. Το 2008, κυκλοφόρησε το “Still Unforgettable”, κερδίζοντας ένα ακόμα Grammy για το καλύτερο παραδοσιακό ποπ φωνητικό άλμπουμ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.