14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Εκτός Γραμμής»: Για το 2021

«Εκτός Γραμμής»: Για το 2021


Η γνώμη του OffLine Post,

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι αυτός ο ιδιαίτερος χρόνος να μας αποχαιρετίσει, δίνοντας τη θέση του στο νέο και πολλά υποσχόμενο 2021! Και ενδεχομένως οι περισσότεροι εξ ημών να ανυπομονούμε να τελειώσει το έτος αυτό, που τόσα μάς στέρησε. Και φυσικά, η απώλεια ανθρώπινων ζωών, η οικονομική δυσπραγία, η αύξηση της ανεργίας, η έξαρση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και των ψυχικών νόσων, η παγκόσμια όξυνση της φτώχειας, η υποχρεωτική κοινωνική απομάκρυνση, η παραμονή στο σπίτι και ο περιορισμός των ελευθεριών μας δικαιολογούν τα συναισθήματα στεναχώριας και θλίψης απέναντι στο 2020, που φεύγει, παίρνοντας -ελπίζουμε- μαζί του όλες τις αρνητικές αναμνήσεις και σκέψεις μας…

Συνειδητοποιώντας, βέβαια, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε, τροποποιώντας τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε, παύουμε να παραπονούμαστε για όσα χάσαμε το 2020 κι επικεντρωνόμαστε σε όσα αυτό μάς δίδαξε. Και πράγματι, επρόκειτο για μαθήματα εντατικά, ταχύρρυθμα κι εξαιρετικά επιμορφωτικά! Το 2020, όλοι μας μάθαμε να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο, εκτιμήσαμε και ξαναγνωριστήκαμε με τους δικούς μας ανθρώπους, μα πάνω απ’ όλα ήρθαμε σε πραγματική επαφή με τον εαυτό μας, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες του, τον περιποιηθήκαμε και του προσφέραμε τον χρόνο και τον τρόπο να αντιληφθεί τι πραγματικά θέλει κι ονειρεύεται!

Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι μάς ώθησε στην ανάπτυξη νέων ταλέντων και δραστηριοτήτων, μαγειρέψαμε, παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογένεια, είδαμε άπλετες ταινίες και σειρές, διαβάσαμε, γυμναστήκαμε, ζωγραφίσαμε, τρέξαμε, περπατήσαμε, ασχοληθήκαμε με τα κατοικίδιά μας, «τηλεργαστήκαμε», «τηλεκπαιδευτήκαμε» και «τηλεπιμορφωθήκαμε», γράψαμε οι ίδιοι ένα βιβλίο, μάθαμε ένα καινούριο μουσικό όργανο ή δεν κάναμε τίποτα από αυτά και απλώς ηρεμήσαμε, αποσυνδεθήκαμε από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και κάναμε μια παύση από όλους κι από όλα. Κι η παύση αυτή ίσως είναι πολύ πιο εποικοδομητική απ’ όσο πιστέψαμε ή ελπίσαμε…

Η υποχρεωτική απόσταση και απομάκρυνση μάς έδειξε καταφανώς και ίσως ευθαρσώς ποιοι άνθρωποι πραγματικά αξίζουν μια θέση στη ζωή μας, ποιοι μας λείπουν και σε ποιους λείπουμε. Ποιους ανυπομονούσαμε να δούμε κάθε φορά που μας δινόταν η δυνατότητα κοινωνικής συναναστροφής; Με ποιους μιλούσαμε κάθε μέρα και να κάναμε σχέδια μεγαλεπήβολα κι αισιόδοξα για το μέλλον; Αυτοί είναι οι άνθρωποί μας, οι σύντροφοι, οι φίλοι, οι συνεργάτες, οι άνθρωποι που ομορφαίνουν και δίνουν νόημα στην καθημερινότητά μας κι αυτούς πρέπει να εκτιμούμε και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που βρέθηκαν στη ζωή μας!

Πέρα από τους ανθρώπους μας, όλους εμάς, στο OffLine Post, μας συντρόφευσαν το 2020 βιβλία, που αγαπήσαμε, που μας κράτησαν συντροφιά και μας βοήθησαν να αποδράσουμε από την πραγματικότητα! Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, πέντε από τα αγαπημένα μας βιβλία του έτους, προτρέποντάς σας να μυηθείτε, αν δεν το έχετε ήδη πράξει, στη μαγευτική απόλαυση της ανάγνωσης!

  • Ο Βασιλιάς της, του Χρήστου Α. Χωμενίδη, από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο συγγραφέας, με τον ευφυή τρόπο γραφής του, μάς παρουσιάζει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, σημαντικές στιγμές της ελληνικής μυθολογίας μέσα από τα μάτια του Μενέλαου, του συζύγου της Ωραίας Ελένης, που αποτελούσε μια παρεξηγημένη μορφή. Μέσα από την πένα του Χωμενίδη, εμείς αγαπήσαμε και κατανοήσαμε τον Μενέλαο, εντυπωσιαστήκαμε από την αδιαφορία του για αξιώματα και τους τίτλους και μαγευτήκαμε από τη σοφία και τη στωικότητά του.

  • Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, του Evaristo Bernardine, από τις εκδόσεις Gutenberg

Πρόκειται για ένα βιβλίο-αποκάλυψη, στο οποίο συμπλέκονται οι προσωπικές ιστορίες δώδεκα γυναικών, κυρίως έγχρωμων, πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία. Οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ηλικία, το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα. Έχουν, όμως, όλες του και κοινά βιώματα, βιώματα ρατσιστικής σε βάρος τους συμπεριφοράς, αφού όλες τους έχουν υπάρξει θύματα κοινωνικών διακρίσεων και στερεοτύπων, που τις κρατούν δέσμιες μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης πολυεθνικής κοινωνίας, που δεν τις αφήνει να «πετάξουν» ελεύθερες!

  • Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε και λύση, του Δημήτρη Χριστόπουλου, από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Μέσα από τις σελίδες του διδακτικού αυτού βιβλίου, ο συγγραφέας παρουσιάζει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ως ζητήματα, με τα οποία οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να έρθουν σε επαφή και να συμφιλιωθούν. Ο συγγραφέας ουσιαστικά εμβαθύνει και αξιολογεί την ιστορική σκοπιά των ζητημάτων αυτών, προσπαθώντας να εφοδιάσει τους αναγνώστες του με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε με ευθυκρισία να αποφύγουν τις ακρότητες και την απολυτότητα, που προκαλούνται ιδίως από τους φρενήρεις ρυθμούς των εξελίξεων.

  • Μόνο αν μυρίζει αίμα, του Stephen King, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Stephen King μάς παρουσιάζει μια συλλογή τεσσάρων ανέκδοτων νουβέλων, που αναμένεται να συνεπάρουν τους φανατικούς αναγνώστες του, ενώ παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική «μύηση» στη γραφή του για όσους τώρα ξεκινούν. Μαζί με την ομότιτλη νουβέλα «Μόνο αν μυρίζει αίμα» το βιβλίο περιλαμβάνει το «Τηλέφωνο του κυρίου Χάριγκαν», όπου η φιλία ενός εφήβου και ενός ηλικιωμένου αποκτά μια απροσδόκητη μετά θάνατον τροπή, το «Η ζωή του Τσακ» μια άκρως συγκινητική ανασκόπηση μιας ζωής που προβάλλεται από το τέλος προς την αρχή και, τέλος, τον «Αρουραίο», όπου ένας συγγραφέας σε αδιέξοδο αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πλευρά της φιλοδοξίας.

  • Γη της Επαγγελίας, του Barack Obama, από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications

Στον πρώτο αυτόν τόμο των ενδοσκοπικών απομνημονευμάτων του, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζει την ιστορία της ζωής του από τότε που ήταν ένας φιλόδοξος νεαρός άνδρας, μέχρι την ιστορική στιγμή της 4ης Νοεμβρίου 2008, όταν και εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ως ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Πρόκειται για ένα έργο έντονα προσωπικό και «εσωστρεφές», που αντικατοπτρίζει τη βαθιά πεποίθηση του Μπαράκ Ομπάμα, ότι η δημοκρατία δεν είναι ένα θείο δώρο, αλλά ένα αγαθό που χτίζεται και κατακτάται μέρα με τη μέρα!

Και κάπως έτσι, με τη συντροφιά σημαντικών προσώπων και αναγνωσμάτων, αποχαιρετούμε όλοι εμείς στο OffLine Post το έτος! 2020, σε ευχαριστούμε για όλα! Ήσουν χρόνος σκληρός, δύσκολος, διδακτικός! Σίγουρα, μετά από εσένα, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, ούτε καν εμείς δεν θα είμαστε ίδιοι! 2021, σε περιμένουμε γεμάτοι ανυπομονησία, αισιοδοξία κι ελπίδα! Να μας χαμογελάς, να μας προσέχεις, να μας φροντίζεις και να μας ξαναδείξεις μια πιο ανάλαφρη πλευρά της ζωής! Καλή χρονιά σε όλους!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ