20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λίλιαν Μαρί Ντίσνεϋ

Fe-Memorance: Λίλιαν Μαρί Ντίσνεϋ


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Λίλιαν Μαρί Ντίσνεϋ είναι γνωστή για τα σκίτσα της από μελάνι στις ταινίες κινουμένων σχεδίων των Disney Studios. Ήλθε στη ζωή στις 15 Φεβρουαρίου 1899 και απεβίωσε στις 16 Δεκεμβρίου 1997 στο Λος Άντζελες, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν ήταν μέλος κάποιας εύπορης οικογένειας, καθώς οι γονείς της πάσχιζαν να μεγαλώσουν αυτήν και τα υπόλοιπα αδέρφια της.

Στη συνέχεια, όταν άρχισε να εργάζεται στα Disney Studios, γνώρισε τον Γουόλτ Ντίσνεϋ. Το 1925, παντρεύτηκαν και ο γάμος τους διήρκησε μέχρι τον θάνατο του Disney, το 1966. Παρ’ όλα αυτά, απέκτησαν δύο κόρες, τη Diane Marie Disney και τη Sharon Mae Disney. Μετά τον θάνατο του Γουόλτ Ντίσνεϋ, το 1969, η Λίλιαν παντρεύτηκε τον Τζον Τρούγενς. Το 1987, η Λίλιαν υποσχέθηκε να συνεισφέρει οικονομικά με το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες, το οποίο τελικά άνοιξε το 2003. Ακόμα, η Λίλιαν βοήθησε στη χρηματοδότηση της ίδρυσης του Ινστιτούτου Τεχνών της Καλιφόρνια.

Η Λίλιαν είχε σχεδιάσει τα σκίτσα με μελάνι για την ταινία Plane Crazy. Ακόμα, υπάρχουν φήμες ότι αυτή επινόησε το όνομα του πιο διάσημου χαρακτήρα του συζύγου της, Mickey Mouse. Πιο συγκεκριμένα, το 1928, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο από τη Νέα Υόρκη στην Καλιφόρνια, ο Γουόλτ έδειξε στην Λίλιαν ένα σκίτσο μ’ ένα ποντίκι, το οποίο επρόκειτο να το ονομάσει Mortimer Mouse. Tότε, η Λίλιαν τού πρότεινε να ονομάσει τον χαρακτήρα Mickey Mouse, με το οποίο έγινε διάσημος. Στη συνέχεια, ο Γουόλτ Ντίσνεϋ, προς τιμήν της συζύγου του, ονόμασε “Lilly Belle” μια μινιατούρα ατμομηχανή ζωντανής κλίμακας  στο Carolwood Pacific Railroad, ένα από τα αυτοκίνητα της Disneyland Railroad και μια ατμομηχανή στην Walt Disney World Railroad. Τέλος, το 1977 η Walt Disney Imagineering δημιούργησε το “The Empress Lilly”, το οποίο ήταν μια ρεπλίκα ατμόπλοιου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.