20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ θετική όψη του διαδικτύου

Η θετική όψη του διαδικτύου


Της Αγγελικής Ουζουνάκη,

Είναι πλέον σύνηθες, όταν προφέρεται η λέξη «διαδίκτυο», να έρχεται πρώτα στο μυαλό μας η αρνητική της πλευρά. Οι άνθρωποι τείνουμε να εστιάζουμε στην αρνητική όψη των όσων μας έχει επιφέρει η δημιουργία και η εξέλιξή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων, ο εθισμός τους στα κοινωνικά δίκτυα ή τις ηλεκτρονικές αγορές, η στέρηση κάποιων θέσεων εργασίας, η επικράτηση κάποιων ισχυρότερων brand έναντι κάποιων μικρότερων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες εξελίξεις. Και πάει λέγοντας…

Μα ξεχνάμε πόσα μας έχει προσδώσει η πρόσβαση μας στην γνώση και τον διαμοιρασμό της. Ξεκινώντας από τις ευκαιρίες καλύτερης παγκόσμιας πληροφόρησης μονάχα με ένα κλικ, την δυνατότητα ύπαρξης τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, τηλεϊατρικής. Που παλιότερα ήταν εντελώς ανέφικτα και οι άνθρωποι χρειαζόταν να μετακινούνται από τόπο σε τόπο, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες και παροχές.

Οι άνθρωποι πλέον έχουν πρόσβαση στην διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας, με την εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να τους προσφέρουν την ευκαιρία απόκτησης αγαθών που μπορεί να βρίσκονται μέχρι και στην άλλη άκρη του κόσμου. Έχουν πλέον την ελευθερία επιλογής μεταξύ αναρίθμητων διαφορετικών καταστημάτων παγκοσμίως.

Αναφορικά με το ζήτημα της επικοινωνίας, οι άνθρωποι μπορούν να είναι πιο κοντά από ποτέ με τους συνανθρώπους τους. Μπορούν να συνομιλήσουν με οποιοδήποτε, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Μπορούν να δημιουργήσουν group με άτομα ίδιων ιδεολογικών απόψεων, ακόμη και με άτομα με τα οποία μοιράζονται τις ίδιες παθήσεις και ιδιαιτερότητες. Έχοντας, έτσι, την ευκαιρία να ανταλλάξουν πολύτιμες πληροφορίες και ιδέες. Βέβαια, μπορεί για μερικούς αυτή η συμβατική μέθοδος επικοινωνίας να θεωρείται κατακριτέα και μη ικανοποιητική, μα αποβαίνει ιδιαιτέρως βοηθητική σε καταστάσεις όπως η τωρινή πανδημία που βιώνουμε.

Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι έχουν και μία πιο διευρυμένη «γκάμα» ευκαιριών στην ψυχαγωγία. Αρχικά, μπορούν ευκολότερα να μάθουν ή να εξασκήσουν μία ξένη γλώσσα ή να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών εκπαίδευσης. Έχουν πλέον την επιλογή να περιηγηθούν μέσω φωτογραφιών και βίντεο σε νέα μέρη, να γνωρίσουν νέα άτομα ή οργανισμούς ή να αθληθούν εξ αποστάσεως με την χρήση εφαρμογών.

Είναι εφικτό ακόμη και να παρακολουθήσουν κάποια ταινία την ίδια στιγμή με έναν φίλο τους από μακριά ανταλλάσσοντας ταυτόχρονα απόψεις μέσω της επιλογής του “chat”. Γενικότερα, οι επιλογές πλέον είναι εξαιρετικά διευρυμένες και με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν κατάχρηση των υπαρχόντων μέσων, που αυτό ίσως να τους οδηγήσει σε ανταλλαγή βωμολοχιών με άλλους χρήστες του διαδικτύου ή ακόμη και σε υπερκαταναλωτική μανία, λόγω συνεχόμενων ηλεκτρονικών αγορών. Άλλοι, ίσως να αντικαταστήσουν τις φυσικές συναντήσεις με τους ανθρώπους με τις ηλεκτρονικές, που ενδεχομένως να γίνουν πιο επιφανειακές. Ή να λαμβάνουν υπερπληθώρα πληροφοριών οδηγώντας τους σε νοητική αποτελμάτωση.

Μα ένα μονάχα είναι σίγουρο, πως όλα έχουν να κάνουν με την ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Όπως έλεγε και ο Κλεόβουλος: «Μέτρον άριστον». Μα, δυστυχώς, μερικές φορές ίσως να παρεκκλίνουμε αρκετά από την έλλογη χρήση του διαδικτύου, αλλά είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μην σφάλλουμε κιόλας.

Επομένως, συνοψίζοντας τα όσα προαναφέρθηκαν, η δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία είναι το σημαντικότερο «αγαθό» που μας έχει προσφέρει απλόχερα η έλευση του διαδικτύου. Τώρα, το πώς το αξιοποιούμε προς όφελός μας έχει να κάνει με την διακριτική ευχέρεια του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Δεν υπάρχει manual ορθής ή λανθασμένης χρήσης του.

Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση του δημοκρατικού θεσμού και του κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ελευθερία βούλησης και διατύπωσης γνώμης των ανθρώπων. Εάν κάποιος δυσανασχετεί έντονα με τις υπάρχουσες εξελίξεις, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν είναι ο μόνος. Ο καθένας μας έχει τον δικό του ρυθμό αφομοίωσης των πληροφοριών και είναι ευπρόσδεκτος, όταν αισθανθεί έτοιμος να ακολουθήσει το νέο αυτό κύμα και να επωφεληθεί από τα «δώρα» που μας προσφέρει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Ουζουνάκη
Αγγελική Ουζουνάκη
Γεννήθηκε το ’99 στην Κομοτηνή. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Συμμετείχε την περσινή χρονιά στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα Erasmus+ στο Universität Mannheim, όπου ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την λίστα των ταξιδιωτικών της εξορμήσεων. Αγαπάει τις ξένες γλώσσες και μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται ενεργά από μικρό παιδί με πλήθος διαφορετικών αθλημάτων. Τέλος, έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου, αντίστοιχων εφημερίδων και ερασιτεχνικά για την φωτογραφία.