22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σώτια Τσώτσου

Fe-Memorance: Σώτια Τσώτσου


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Σώτια Τσώτου υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες στιχουργούς. Ήλθε στη ζωή στις 14 Μαΐου του 1942 στη Λιβαδειά και απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου του 2011 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του αγωνιστή του ΕΛΑΣ, Γιώργου Κρανιώτη, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Μετά απ’ αυτή τη δραματική εμπειρία, κάποιοι συγγενείς της μητέρας της, την έφεραν στην Αθήνα, όπου υιοθετήθηκε από μια εύπορη οικογένεια. Η Σώτια φοίτησε στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Μαρσέλου», στο Α΄ Γυμνάσιο της Αθήνας και στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών «Άγιος Ιωσήφ».

Πηγή εικόνας: Protasis Music

Ξεκίνησε την καριέρα της δουλεύοντας ως δημοσιογράφος, ενώ, παράλληλα, σπούδαζε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μιχαηλίδη. Όμως, εξαιτίας της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, διεκόπη η έκδοση της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν, θέτοντας τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα. Κατά τη διάρκεια της Χούντας συνελήφθη αρκετές φορές. Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τραγούδια, τα οποία την έκαναν γνωστή ως στιχουργό, όπως το «Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ» και το «Να ‘τανε το ’21».

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με αρκετά μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως τον Κώστα Χατζή, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιώργο Νταλάρα. Ακόμα, συνεργάστηκε με το Δώρο Γεωργιάδη, με τον οποίο το 1972 συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και πήραν το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Αν ήμουν πλούσιος» και το 1979 στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Σωκράτης». Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Στέλιο Καζαντζίδη και δημιούργησαν δύο δίσκους, στους οποίους εμπεριέχονται τα γνωστά τραγούδια «Βραδιάζει», «Ξέρω νεκρούς», «Έφυγες φίλε» και πολλά ακόμη.

Το 1985, συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιώργο Παπαδάκη και τον τραγουδιστή Παναγιώτη Τσίχλη, με τους οποίους δημιούργησε τον δίσκο «Άιντε Ζωή». Το 1978, συνεργάστηκε με την Μαρινέλλα και τον Δώρο Γεωργιάδη. Το 1990, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία της «Ο τέταρτος μάγος», παρουσιάστηκε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην τηλεόραση. Το 1991, μια τηλεοπτική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Φάκελος Αμαζών» βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημά της. Η Σώτια έγραψε τους στίχους για τα τραγούδια της σειράς σε μουσική του Μίμη Πλέσσα. Το 1999, παρουσιάστηκε στο θέατρο το έργο της «Παραμονές του 2000». Τέλος, το 2007, έγραψε το τραγούδι των τίτλων τέλους της τηλεοπτικής σειράς «Για την καρδιά ενός αγγέλου», το οποίο ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.