19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΌλα τα δάση του κόσμου διαθέσιμα με ένα «κλικ»

Όλα τα δάση του κόσμου διαθέσιμα με ένα «κλικ»


Της Ανθής Ζωγράφου,

Είναι σχεδόν εντυπωσιακό πόσο εφευρετικοί μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι εν καιρώ μίας παγκόσμιας νόσου η οποία μας «ταλαιπωρεί» εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις -όπως ήταν αναμενόμενο- ακυρώθηκαν, όπου ανάμεσα σε αυτές βρισκόταν και το παγκόσμιο festival δασών, Timber Festival, που διαδραματίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διοργανωτές του festival αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια αρκετά ευφυή καινοτομία: τη δημιουργία του site-εφαρμογής “Sounds of the Forest”.

Τι ακριβώς είναι το “Sounds of the Forest”;  

Για τους λάτρεις της φύσης, η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ίσως η καλύτερη απασχόληση που θα μπορούσαν να βρουν ώστε να «γεμίσουν» ποιοτικά τον χρόνο τους μέσα στην καραντίνα που μας έχει επιβληθεί και όχι απλώς να τον «ξοδέψουν». Μέσα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους “eco freaks” να ξεδιπλώσουν τον αληθινό τους εαυτό, να ενωθούν και να παρασυρθούν από τον ήχο των δασών, στα διάφορα μέρη του κόσμου.

Η εφαρμογή-site “Sounds of the Forest” αποτελείται από έναν πλήρη παγκόσμιο online χάρτη, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όποιο δάσος του κόσμου επιθυμεί, να πατήσει όποιο εικονίδιο του χάρτη θέλει και να μεταφερθεί νοερά σε εκείνο το μέρος ακούγοντας αληθινούς ηχογραφημένους ήχους από πτηνά, έντομα ή ακόμη και θροΐσματα φύλλων! Ακριβώς κάτω από την ηχογράφηση του ήχου του δάσους που ο επισκέπτης του site επιλέγει, υπάρχει διαθέσιμη και μία σύντομη περιγραφή για το συγκεκριμένο δάσος ή πληροφορίες για αυτό το μέρος (καιρικές συνθήκες, ασχολίες και δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει), καθώς και πότε αλλά και από ποιον έγινε η συγκεκριμένη ηχογράφηση. Με αυτόν τον τρόπο, άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει ή μένουν σε αυτά τα μέρη ανταλλάσσουν εμπειρίες και ο επισκέπτης με τη σειρά του ταξιδεύει μέσα από τον παγκόσμιο διαδραστικό χάρτη σε όλο τον κόσμο!

Ο χάρτης πραγματικά περιλαμβάνει ποικιλία ηχογραφημένων ήχων δασών και, σε συνδυασμό με τη φωτογραφία που συνήθως συνοδεύει τις ηχογραφήσεις, μοιάζει ως η καλύτερη απασχόληση για χαλάρωση μέσα από την άνεση του PC ή του laptop, ειδικά για αυτούς στους οποίους λείπουν ήδη τα ταξίδια και οι εκδρομές στη φύση.

Γιατί αξίζει να επισκεφτώ αυτό το site

Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι, όπως είπαμε προηγουμένως, περιλαμβάνει ηχογραφημένα στιγμιότυπα της φύσης από αληθινά πρόσωπα-ταξιδιώτες που είχαν βρεθεί ή βρίσκονται στα συγκεκριμένα μέρη και αποφασίζουν να «φυλάξουν» τη στιγμή. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας είναι αξιοσημείωτος, καθώς με μια πρόχειρη ματιά στον χάρτη θα παρατηρήσει και θα μάθει κανείς όχι μόνο ονομασίες και καινούργια μέρη, αλλά ακόμη και ιδιαιτερότητες της διαφορετικής χλωρίδας και πανίδας ανά διάφορες περιοχές του κόσμου. Για παράδειγμα, στο δάσος Santangen στην πόλη Burne της Νορβηγίας δε θα μπορούσαμε ποτέ να ξέρουμε ή ακόμη και να συγκρίνουμε ήχους, όπως το κελάηδισμα, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό σε εκείνη την περιοχή από το συνεχόμενο και μέσης έντασης κελάηδισμα των πτηνών στο δάσος που βρίσκεται κοντά στην πόλη Toyota της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος διαδικτυακός χάρτης έχει ακόμη πολύ χώρο για να είναι πλήρης από ηχογραφήσεις της φύσης και για αυτόν τον λόγο ζητείται συνεχώς η συμμετοχή όλο και περισσότερων φίλων του περιβάλλοντος να μοιραστούν διαδικτυακά τις δικές τους προσωπικές ηχογραφήσεις από διάφορα δάση του κόσμου. Το ίδιο το festival αναφέρει πως ανανεώνει το ραντεβού του με όλους τους λάτρεις της φύσης από κοντά για τον Ιούλιο του 2021, όπου διάφοροι καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι ή ακόμη και χρησιμοποιώντας τους ήχους των δασών που έχουν ηχογραφηθεί, θα δημιουργήσουν οπτικοακουστικό υλικό ή έργα τέχνης ο καθένας πάνω στον τομέα του.

Για όσους, λοιπόν, η εξόρμηση είναι τρόπος ζωής, η διαδικτυακή περιήγηση των δασών του κόσμου είναι απαραίτητη και η επίσκεψη του “Sounds of the Forest” η καλύτερη ακουστική online βιβλιοθήκη. Κάθε κλικ και μια εκδρομή!


ΠΗΓΕΣ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Ζωγράφου
Ανθή Ζωγράφου
Γεννημένη και μεγαλωμένη το 1999 σε μια ανατολική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, ζει το όνειρο της σπουδάζοντας το πάθος της, Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς της. Έχοντας ως μητρική γλώσσα την ελληνική, γνωρίζοντας αγγλικά και μαθαίνοντας ρώσικα, ευελπιστεί να μη σταματήσει να μαθαίνει ποτέ. Στα εφηβικά της χρόνια, ασχολήθηκε με τον εθελοντισμό στον κλάδο της υγείας και πρόσφατα εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης σε μια από τις πιο γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις.