20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΜεγάλη Βρετανία: Έγκριση εμβολίου της Phizer/BioNTech και εκκίνηση εμβολιασμών

Μεγάλη Βρετανία: Έγκριση εμβολίου της Phizer/BioNTech και εκκίνηση εμβολιασμών


Της Βίκυς Ντζούρβα,

Η πανδημία του κορωνοϊού «ταλαιπωρεί» το σύνολο σχεδόν της ανθρωπότητας από την αρχή του έτους, συνταράσσοντας τόσο τα θεμέλια των συστημάτων υγείας όσο και την οικονομική και κοινωνική διάρθρωση του σύγχρονου κόσμου. Πολλά από τα κεκτημένα του 21ου αιώνα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και την τεχνολογική εξέλιξη, αμφισβητήθηκαν, καθώς δε δύνανται να αντιμετωπίσουν το νέο φονικό ιό που προέκυψε. Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έθεταν τις χώρες τους σε ολικά ή μερικά lockdown, ως μόνη λύση μέχρι την εξεύρεση μίας αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης και με την προσδοκία της ανακάλυψης του σωτήριου εμβολίου.

Οι πρώτες θετικές ειδήσεις για τη δημιουργία εμβολίων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εμφανίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου και εντατικοποιήθηκαν, στις αρχές του μήνα που διανύουμε. Η πρώτη χώρα που φαίνεται να εξασφαλίζει την διανομή του είναι η Μεγάλη Βρετανία. Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της και γνώστης των επιπτώσεων του ιού, όντας πάσχων, Boris Johnson, ανακοίνωσε τον ταχύτερο εφοδιασμό και την πραγματοποίηση εμβολιασμών, ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι η συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας-Pfizer αγγίζει τα 40 εκατομμύρια εμβόλια, δύο δόσεων, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να πραγματοποιείται, λογικά, από τις αρχές του νέου έτους. Προτεραιότητα, φυσικά, στο εσωτερικό της χώρας δίνεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όπως το ιατρικό προσωπικό και γενικότερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και φροντίδας. Το πρώτο κύμα δόσεων υπολογίζεται σε 800 χιλιάδες εμβόλια, ενώ, αν κριθούν επιτυχή, προβλέπεται η σταδιακή αύξησή τους.

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να επιτυγχάνει πρώτη μία συμφωνία εξασφάλισης εμβολίων για τον πληθυσμό της. Η Ε.Ε δεν προχωρά σε λήψη δόσεων, πριν από την έγκριση της ποιότητας και τη διεξαγωγή ικανοποιητικών εργαστηριακών ερευνών από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Το πέρας των εργαστηριακών μελετών, που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών, φαίνεται να οροθετείται στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η εξέγερση του Βρετανικού Κοινοβουλίου ενάντια στην έγκριση της διανομής εμβολίου για την ασφάλεια του καταναλωτή, έφερε αναταραχή στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο όμιλος της BioNTech/Pfizer, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, διαβεβαίωσαν ότι οι κλινικές μελέτες και ο έλεγχος των επιπτώσεων του εμβολίου θα εξετάζεται συνεχώς και παράλληλα με τη διανομή του. Σε κάθε περίπτωση, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει δώσει επίσημη έγκριση για εμβόλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζεται στην περιορισμένη χρήση του και αναμένει την έγκριση του μαζικού εμβολιασμού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει και ο ίδιος την άμεση εξασφάλιση εμβολίου το ταχύτερο δυνατό, με εκτιμώμενη έγκρισή του κοντά στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η μαζική διανομή του απαιτεί χρονοβόρες κλινικές μελέτες σε κάθε επίπεδο από τις ρυθμιστικές αρχές υγείας κάθε χώρας. Ο μαζικός εμβολισμός αναμένεται να επαναφέρει τους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής παγκοσμίως.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Politico.eu
  • Bbc news

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Ντζούρβα
Βίκυ Ντζούρβα
Γεννήθηκε το 2000 στο Αγρίνιο. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την παρακολούθηση συνεδρίων σχετικά με το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαί και τη μελέτη βιβλίων.