22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Χάνα Άρεντ

Fe-Memorance: Χάνα Άρεντ


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Χάνα Άρεντ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πολιτικούς επιστήμονες και φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Ήταν Γερμανοαμερικανίδα, εβραϊκής καταγωγής, η οποία ήλθε στη ζωή στις 14 Οκτωβρίου 1906 στο Αννόβερο και απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου 1975 στη Νέα Υόρκη. Είναι γεγονός ότι έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στην πολιτική θεωρία, καθώς έχει ασχοληθεί με την έννοια της δημοκρατίας, της εξουσίας, του ολοκληρωτισμού και της επιστημολογίας.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την εκπαίδευσή της το 1924 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ. Στη συνέχεια, το 1925 παρακολουθούσε κάποιες διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ και το 1926 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Εκεί, το 1929, ολοκλήρωσε τη διατριβή της με τίτλο: «Η έννοια της αγάπης στη σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου: Προσπάθεια δημιουργίας μιας φιλοσοφικής ερμηνείας». Όμως, το 1933, εγκατέλειψε τη ναζιστική -πλέον- Γερμανία και έζησε διαδοχικά στην Τσεχοσλοβακία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το 1937 απαρνήθηκε τη γερμανική υπηκοότητά της. Έτσι, το 1941 μετακόμισε στις Η.Π.Α., όπου έγινε αμέσως ενεργό μέλος στη γερμανο-εβραϊκή κοινότητα.

Από το 1941 έως το 1945, αρθρογραφούσε στη γερμανόφωνη εβραϊκή εφημερίδα, Aufbau. Το 1944, διετέλεσε διευθύντρια έρευνας στην Commission of European Jewish Cultural Reconstruction και στη συνέχεια, εργάστηκε για την Youth Aliyah, έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διάσωση παιδιών από το Ολοκαύτωμα και τη μεταφορά στη Βρετανική Αποικία της Παλαιστίνης.

Το 1950, απέκτησε επίσημα την αμερικανική υπηκοότητα. Σχετικά, τέλος, με την ακαδημαϊκή της καριέρα, αρχικά, διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλει, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και στο Πανεπιστήμιο Northwestern. Στη συνέχεια, το 1959, έγινε η πρώτη γυναίκα λέκτορας στο Πρίνστον. Κατά τις χρονικές περιόδους 1961–62 και 1962–63, υπήρξε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και στο Center for Advanced Studies στο Πανεπιστήμιο Wesleyan. Ακόμη, από το 1963 έως το 1967, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, όπου ήταν μέλος της Committee on Social Thought. Τέλος, από το 1967 μέχρι τον θάνατό της, υπήρξε καθηγήτρια στο The New School στο Μανχάταν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.