14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Κλοντ Ζαντ

Fe-Memorance: Κλοντ Ζαντ


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Claude Marcelle Jorré (Claude Jade) ήταν Γαλλίδα ηθοποιός, η οποία εργάστηκε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ήλθε στη ζωή στις 8 Οκτωβρίου 1948 και πέθανε την 1η Δεκέμβρη 2006. Ίσως κάποιοι να την γνωρίζουν από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους στις τρεις ταινίες του François Truffaut, το Stolen Kisses (1968), το Bed and Board (1970) και το Love on the Run (1979). Ακόμα, συμμετείχε σε ταινίες της Σοβιετικής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, σπούδασε στο Ωδείο Δραματικής Τέχνης της Ντιζόν και υπήρξε μαθήτρια του Jean-Laurent Cochet στο θέατρο Edouard VII. Εκείνη την περίοδο άρχισε η καριέρα της, καθώς εργάστηκε σε τηλεοπτικές παραγωγές. Σύντομα, ο σκηνοθέτης François Truffaut αναγνώρισε το ταλέντο της, παρακολουθώντας μια παραγωγή του Sacha Pitoëff στο Théâtre Moderne. Έκτοτε, έγινε η μούσα του και η σύντροφός του. Ακόμα, η ηθοποιός πρωταγωνίστησε στην χολιγουντιανή ταινία Topaz (1969) του Alfred Hitchcock. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στο Sous le signe de MonteCristo του André Hunebelle, που συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου. Tο 1969 έλαβε μέρος σε μια ταινία βέλγικης παραγωγής το The Witness και σε μια ταινία του Jean-Christophe Averty.

Το 1976, συμμετείχε στην ταινία The Choice. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι πρωταγωνίστησε σε κάποιες ιταλικές ταινίες, όπως το La ragazza di via Condotti (1973) και το Una Spirale di Nebbia (1977). Στη συνέχεια, η ηθοποιός εργάστηκε και στην ιαπωνική φιλμογραφία και συγκεκριμένα στην ταινία Kita No Misaki – Cap du Nord (1976) του Kei Kumai. Το 1970, πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Mauregard του Claude de Givray. Τη δεκαετία του 1980, μετακόμισε στη Μόσχα, όπου πρωταγωνίστησε σε δύο σοβιετικές ταινίες. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές ταινίες, όπως το La grotte aux loups (1980), το Nous ne l’avons pas assez aimée (1980), το Treize (1981) και το Lise et Laura (1982). Τη δεκαετία του 1990 και του 2000, η Jade εργάστηκε κυρίως στην τηλεόραση. Ακόμη, η ηθοποιός εμφανίστηκε σε αρκετά θεατρικά έργα, καθώς ήταν μέλος της θεατρικής εταιρείας του Jean Meyer στη Λυών. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα θεατρικά έργα που συμμετείχε προσαρμόστηκαν για την τηλεόραση, όπως το Shakespeares Midsummer Night’s Dream.

Είναι γεγονός ότι η ηθοποιός είχε προσφέρει αρκετά στον γαλλικό κινηματογράφο με το υποκριτικό της ταλέντο. Έτσι, το 1970 κέρδισε το βραβείο για το Ré Revelation de la Nuit du cinéma και το 1975 έλαβε το Prix d’ Orange στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 1998, ορίστηκε ιππότης στο Légion d’honneur και το 2000 κέρδισε το βραβείο New Wave στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του West Palm Beach. Τέλος, τo 2004, η ηθοποιός δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.