14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΜουσεία ένα click μακριά - 6+1 προτάσεις για ψηφιακές περιηγήσεις

Μουσεία ένα click μακριά – 6+1 προτάσεις για ψηφιακές περιηγήσεις


Της Μαρίας Βασταρδή,

Σχεδόν ένας χρόνος συμπληρώνεται από το πρώτο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2, που προκάλεσε την πανδημία του κορωνοϊού. Καθώς ο πλανήτης μπήκε σε καραντίνα για μεγάλο μέρος της άνοιξης και εκ νέου το φθινόπωρο, εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν απομονωμένοι, κλεισμένοι σε διαμερίσματα και καθηλωμένοι μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή. Η πρωτόγνωρη αυτή συνθήκη ζωής ανέτρεψε τις αντιλήψεις μας για το τι είναι δεδομένο και ανέδειξε τον πολιτισμό ως είδος πρώτης ανάγκης. Τα βιβλία, η μουσική, το θέατρο, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές πρόσφεραν και προσφέρουν ακόμα την πολυπόθητη διέξοδο σε μία άλλη πραγματικότητα, σε έναν κόσμο που δεν κυριαρχείται από τον φόβο και την αβεβαιότητα, αλλά από την ελπίδα που μετουσιώνεται μέσα από τις τέχνες.

Με σύμμαχο την τεχνολογία, μουσεία και γκαλερί θέλησαν να ικανοποιήσουν την ανάγκη αυτή για επαφή με την τέχνη, δημιουργώντας στο διαδίκτυο εικονικές περιηγήσεις των χώρων τους. Ο χρήστης πλέον δύναται να «περπατήσει» σε αίθουσες εικαστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως το Λούβρο και η Καπέλα Σιστίνα, να παρατηρήσει με λεπτομέρεια έργα τέχνης και να πάρει πληροφορίες από ψηφιακούς ξεναγούς, από την άνεση του σπιτιού του και χωρίς χρονική πίεση. Αν και η πορεία προς την ψηφιοποίηση για πολλά ιδρύματα είχε ξεκινήσει πολύ πριν το 2020, η πανδημία στάθηκε ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εικονικών περιηγήσεων και πλέον σχεδόν όλα τα σημαντικά μουσεία έχουν ιστοσελίδες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Ακολουθεί μία λίστα με 7 προτάσεις, για να ξεκινήσει αυτό το διαδικτυακό ταξίδι στην τέχνη, με την ευχή και την ελπίδα σύντομα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε και να επισκεφθούμε τους χώρους αυτούς δια ζώσης.

Πηγή εικόνας: Foody

1. Μουσείο του Λούβρου
Το Μουσείο του Λούβρου συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων μουσείων παγκοσμίως, φιλοξενώντας περισσότερα από 38.000 εκθέματα που χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι τον Διαφωτισμό. Το Μουσείο προσφέρει εικονικές περιηγήσεις σε επτά θεματικές εκθέσεις, από την Αίγυπτο των Φαραώ μέχρι τον Ντελακρουά και τον Ρέμπραντ.

2. Γκαλερί Ουφίτσι
Ένα από τα ορόσημα της Φλωρεντίας και σύμβολο της κυριαρχίας των Μεδίκων στην πόλη, η Γκαλερί Ουφίτσι, η οποία στεγάζεται στο ομώνυμο ανάκτορο, φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις αναγεννησιακών έργων τέχνης. Στον ιστότοπό της ο περιηγητής μπορεί να βρει όλα σχεδόν τα έργα που εκτίθενται και να διαβάσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από αυτά.

3. Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου φιλοξενεί περισσότερους από 2.600 πίνακες ζωγραφικής, που χρονολογούνται από τον 13ο έως και τον 20ο αιώνα. Στον ιστότοπό της υπάρχουν διαθέσιμες τόσο εικονικές περιηγήσεις των αιθουσών όσο και η πλειονότητα των εκτιθέμενων έργων μεμονωμένα.

4. Rijksmuseum
Πρόκειται για το εθνικό μουσείο της Ολλανδίας, όπου εκτίθενται περίπου ένα εκατομμύριο έργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πολλοί πίνακες των σπουδαιότερων Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα. Η ιστοσελίδα του μουσείου δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη όχι μόνο να δει ένα προς ένα τα έργα που φιλοξενούνται, αλλά και να δημιουργήσει τη δική του διαδρομή στο μουσείο, αποθηκεύοντας τους αγαπημένους του πίνακες.

5. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ)
Το ΜοΜΑ είναι ίσως το σημαντικότερο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στον κόσμο, φιλοξενώντας έργα των πιο σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ου και 21ου αιώνα. Ο ιστότοπος του μουσείου περιλαμβάνει τόσο εκθέσεις όσο και μεμονωμένα έργα που εκτίθενται στη Νέα Υόρκη.

6. Μουσεία του Βατικανού
Τα Μουσεία του Βατικανού φιλοξενούν ορισμένα εκ των σπουδαιότερων αναγεννησιακών έργων τέχνης. Οι νωπογραφίες της Καπέλα Σιστίνα, οι αίθουσες του Ραφαήλ και των Κιαροσκούρι είναι κάποιοι από τους χώρους που μπορεί να επισκεφθεί διαδικτυακά ο περιηγητής σε μία εμπειρία εικόνων 360 μοιρών.

7. Συλλογή της Google
Αν και δεν πρόκειται για μουσείο, η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία της εταιρίας Google έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη διαδικτυακή συλλογή έργων τέχνης. Ο επισκέπτης μπορεί να ψάξει συγκεκριμένους καλλιτέχνες, κινήματα, θεματικές και ιστορικά γεγονότα, ενώ επίσης μπορεί να ακολουθήσει τις διαδικτυακές περιηγήσεις των συνεργαζόμενων μουσείων.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βασταρδή
Μαρία Βασταρδή
Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Από τα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη ρητορική και τις προσομοιώσεις Διεθνών Οργανισμών, ενδιαφέροντα τα οποία εξακολουθεί να καλλιεργεί στα φοιτητικά της χρόνια. Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος συμμετείχε επιτυχώς στην ομάδα που εκπροσώπησε τη Νομική Σχολή στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ενωσιακού Δικαίου, ενώ πλέον έχει αναλάβει το ρόλο της προπονήτριας της φετινής ομάδας. Παράλληλα με τις δραστηριότητές της γύρω από τη Νομική Επιστήμη, ασχολείται και με τη μουσική. Κατέχει πτυχίο κλασικού πιάνου και κάνει μαθήματα πιάνου και μουσικοκινητικής αγωγής. Αγαπά τη λογοτεχνία, την ποίηση και την ιστορία της τέχνης.