6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης

Fe-Memorance: Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης ή αλλιώς Ισαβέλλα η Καθολική διετέλεσε βασίλισσα της Καστίλης και της Αραγονίας, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Επρόκειτο για δύο ξεχωριστά βασίλεια. Η συμβολή αυτής και του συζύγου της, Φερδινάνδου Β΄ της Αραγονίας, υπήρξε καταλυτική για την ενοποίηση της Ισπανίας και για την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου.

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1451 και προερχόταν από τους βασιλικούς οίκους της Καστίλης και της Πορτογαλίας. Παρότι ήταν δεύτερη στη διαδοχή, ο αδελφός της, Ερρίκος Δ΄, πέθανε το 1468 και η Ισαβέλλα έγινε επίσημη διάδοχος του θρόνου. Στο μεταξύ, το 1465, τής είχε προταθεί να νυμφευθεί με τον βασιλιά Αλφόνσο Ε΄ της Πορτογαλίας, αλλά αυτή αρνήθηκε. Στις 18 Οκτωβρίου 1468, η Ισαβέλλα παντρεύτηκε με τον ξάδελφό της, Φερδινάνδο. Η πορεία της προς το στέμμα υπήρξε ιδιαιτέρως περίπλοκη. Κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου, η αριστοκρατία της Καστίλης συνετάχθη με την Ισαβέλλα κατά του βασιλιά της Πορτογαλίας. Στις 24 Φεβρουαρίου 1479, τα βασίλεια της Καστίλης και της Αραγονίας αποφασίστηκε να διοικούνται από κοινό μονάρχη.

Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα προχώρησαν σε μία πολιτική, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία ενός ενιαίου μορφώματος-βασιλείου, αντιλαμβανόμενοι τα ιδιαίτερα οφέλη μίας συνένωσης. Η Ισαβέλλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δικαιοσύνη, όρισε αυστηρότατες ποινές για βαριά εγκλήματα και προχώρησε στη δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος υπό την εποπτεία του στέμματος.

Σημαντικότατη, ωστόσο, υπήρξε η συμβολή της Ισαβέλλας στην ανακάλυψη της Αμερικανικής Ηπείρου. Η ίδια υπήρξε ένας από τους βασικότερους χρηματοδότες του Χριστόφορου Κολόμβου. Το 1494, η Ισαβέλλα, ο Φερδινάνδος και ο Ιωάννης Β΄ της Πορτογαλίας προχώρησαν σε μία διανομή του Νέου Κόσμου. Οι ηγεμόνες της Καστίλης επιθυμούσαν την ένταξη της Λατινικής Αμερικής στη δική τους σφαίρα επιρροής, πρόταση με την οποία διαφωνούσε καθέτως ο Ιωάννης, ο οποίος θέλησε να επιλύσει τη διαφωνία με τα όπλα. Αξιοσημείωτη είναι η στάση της Ισαβέλλας, αναφορικά με τους ιθαγενείς. Θεωρούσε πως, αφού υπάγονται στο στέμμα της Καστίλης, η σκλαβιά είναι παράνομη και θα έπρεπε να θεωρούνται και να είναι ελεύθεροι!

Επί Ισαβέλλας, όχι μόνο ενοποιήθηκε η Ισπανία, αλλά, επίσης, επέκτεινε την σφαίρα επιρροής της πέρα από το Γιβραλτάρ και έγινε μία από τις βασικές χώρες που πρωτοστάτησαν στα νέα αποικιακά δεδομένα.

Στις 26 Νοεμβρίου 1504, Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης «έφυγε», σε ηλικία πενήντα ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ASEAN: Η πρωτοβουλία του Οργανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Της Άννας Γκουέν, Η εξέλιξη της περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αδιαμφισβήτητη, ιδίως τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στους τομείς της οικονομίας...

Αρχή τεκμαιρόμενης ευθύνης και υποκειμενική ευθύνη

Της Χαράς Αναστασιάδου, Στη σύγχρονη δικαστική πρακτική, το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από το αν υπάρχει ευθύνη στο πρόσωπο του εναγομένου, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί...

The year that changed the Internet

By Katya Mavrelli,  Now that we are still just in the beginning of the new year, when expectations are still high and when promises for...

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Επαναστατών στις Ηγεμονίες  

Της Μαρίας Τσέα, Το καλοκαίρι του 1820, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, Υποστράτηγος και Υπασπιστής του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλεξάνδρου, άρχισε να πραγματοποιεί το δικό του,...
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.