18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςBiden’s Cabinet: Τα πρόσωπα της επόμενης τετραετίας

Biden’s Cabinet: Τα πρόσωπα της επόμενης τετραετίας


Της Κυριακής Θεοδοσάκη,

Με την εκλογή του Joe Biden στο αξίωμα του επόμενου Αμερικανού Προέδρου, η πολιτική πραγματικότητα βομβαρδίστηκε από μια σειρά γεγονότων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η διαμόρφωση της διοίκησης του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Οι συζητήσεις, αναφορικά με τα πιθανά κυβερνητικά πρόσωπα, έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του καλοκαιριού, αλλά, με την επίσημη πλέον εκλογή του δημοκρατικού υποψηφίου, η συζήτηση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ωστόσο, δεν είναι επίκαιρη μόνο λόγω της χρονικής συγκυρίας, αλλά και λόγω του χαρακτήρα της ερχόμενης κυβέρνησης. O σχηματισμός της κυβέρνησης είναι σημαντικός από την άποψη των προσώπων που θα διοριστούν, αλλά περισσότερο και κυριότερα είναι σημαντικός για το προφίλ που θα οικοδομήσει, το οποίο θα αντανακλάται τόσο στους Αμερικανούς πολίτες όσο και στην διεθνή δράση των Η.Π.Α.

Η δήλωση του Joe Biden, oτι θα αποτελέσει έναν Πρόεδρο για όλους τους Αμερικανούς, για όλους τους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα από το εάν τον ψήφισαν ή όχι, αποτελεί την τελευταία επιβεβαίωση του τι έπεται να ακολουθήσει από την 20η Ιανουαρίου και μετά. Την περασμένη άνοιξη, δήλωσε ότι θα διαμορφώσει μια ποικιλόμορφη κυβέρνηση, που ανάλογή της έχει να υπάρξει από την εποχή του Franklin Roosevelt. Mια κυβέρνηση στην οποία επικρατεί η διαφορετικότητα, κοινωνική και πολιτική, είναι αυτή που θα κατορθώσει την επανένωση του Αμερικανικού Έθνους και την οικοδόμηση μιας ισχυρής βάσης επίτευξης ομοφωνίας. Άνθρωποι διαφορετικού πολιτικού φάσματος, από την προοδευτική αριστερά έως την κεντροαριστερά και ενδεχομένως Ρεπουμπλικάνοι και άνθρωποι διαφορετικού κοινωνικού φάσματος, από ομοφυλοφίλους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μέχρι αφροαμερικανούς θα εξασφαλίσουν την αντιπροσώπευση κάθε τμήματος της Αμερικανικής κοινωνίας. Όταν η κοινωνία βλέπει τον εαυτό της στην κυβέρνηση, τότε η πολιτική λαμβάνει την ύψιστη νομιμοποίηση. Ο πλουραλισμός και η διαφορετικότητα των απόψεων είναι τα βασικά ζητούμενα του Joe Biden για την οικοδόμηση της διοίκησής του και είναι αντικειμενικά τα ορθότερα ζητούμενα για τη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης, που θα σταθεί αντάξια διπλά σε κάθε Αμερικανό πολίτη.

Ειδικότερα τώρα, σχετικά με την στελέχωση των βασικών διοικητικών και κυβερνητικών θέσεων, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα υποθέσεων και προτάσεων. Υπάρχουν, ωστόσο, πρόσωπα που ξεχωρίζουν και επικρατούν φανερά στις προβλέψεις έναντι άλλων και τα οποία αξίζει να αναφερθούν. Αρχικά, για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, μεταξύ άλλων, επικρατέστερη είναι η μορφή του Antony Blinken. Yπηρέτησε, κατά την Προεδρία Obama, ως αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και συμπεριλαμβάνει στο βιογραφικό του το σχέδιο για την εξολόθρευση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν.

Στη συνέχεια, μια καίρια θέση είναι αυτή του Υπουργού Εξωτερικών, με σημαντικές «υποψήφιες» προσωπικότητες. Η Susan Rice, Αφροαμερικανίδα στην καταγωγή, υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, κατά την προεδρία Obama, ενώ είχε συζητηθεί ότι θα αποτελούσε και τη συνοδοιπόρο του Joe Biden για την προεδρία, πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Kamala Harris. Mε μεγάλη εμπειρία σε καίριες θέσεις εξουσίας προτείνεται για το Υπουργείο Εξωτερικών ή για άλλες υψηλές θέσεις εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στη συνέχεια, ο ανταγωνισμός για το ίδιο Υπουργείο φέρνει στο προσκήνιο έναν ακόμη αξιοσημείωτο πολιτικό, τον Christopher A. Coons, o oποίος αναπλήρωσε τη θέση του Joe Biden ως Γερουσιαστής του Delaware, σημειώνοντας σημαντική δράση στη Γερουσία για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έπειτα, η θέση του Υπουργού Άμυνας διεκδικείται, μεταξύ άλλων, από μια ακόμη γυναίκα. Η Michele Flournoy, κατά την τετραετία Obama, αποτέλεσε Υφυπουργό Αμυντικής Πολιτικής και θεωρείται ένα πρόσωπο υψηλά καταρτισμένο σε ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια, οι φήμες φέρνουν στο προσκήνιο και την Tammy Duckworth. Γυναίκα πολιτικός με ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα της εξαιτίας ενός ατυχήματος, που υπέστη κατά την υπηρεσία της στο Ιράκ, το 2003, αποτελεί πρώην βοηθό γραμματέα της κυβέρνησης Obama για την υπηρεσία των Βετεράνων. Αν αναλάβει κυβερνητική θέση, θα αποτελέσει το πρώτο κυβερνητικό μέλος με καταγωγή από την Ταϊλάνδη. Γυναίκες, συγχρόνως, φαίνεται να διεκδικούν και τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δυο Υπουργικές θέσεις οι οποίες, μέχρι σήμερα, κατοχυρώθηκαν από λευκούς άντρες πολίτικους. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, έχει ακουστεί το όνομα της Elizabeth Warren, της Γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη, που διεκδίκησε και αυτή το χρίσμα των Δημοκρατικών, δίνοντας, τελικά, την στήριξή της στον Biden. Ανήκει, ωστόσο, στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και θεωρείται πολέμιος της Wall Street, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα πρόσωπο που στερείται ευρείας πολιτικής αποδοχής. Επικρατέστερη φαίνεται να είναι η Lael Brainard, η οποία χαίρει γενικής ομοφωνίας λόγω της μετριοπάθειάς της. Η ίδια, μάλιστα, αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και  πρώην Υφυπουργό Οικονομικών.

Οι εικασίες περί των θέσεων δεν τελειώνουν εδώ και δεν περιορίζονται ούτε μόνο σε αυτά τα πρόσωπα, καθώς και ούτε μόνο σε αυτές τις θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, όμως, πως, μεταξύ των επικρατέστερων προτάσεων, βρίσκονται γυναίκες πολιτικοί, άνθρωποι αφροαμερικανικής καταγωγής και φυσικά πρόσωπα της κυβέρνησης Obama. Μέχρι την παρούσα στιγμή, οι διοικητικές θέσεις, που ανατέθηκαν με σιγουριά, είναι θέσεις του Λευκού Οίκου. Τη θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου ανέλαβε ο Ron Klain, o oποίος διετέλεσε ως αρχηγός επιτελείου, όταν ο Joe Biden βρισκόταν στη θέση του Αντιπροέδρου. Μάλιστα, το 2014, διορίστηκε από την κυβέρνηση Obama ως ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση του έμπολα. Η θέση του Προσωπάρχη είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου, σχεδιάζοντας, μεταξύ άλλων, και το πρόγραμμά του. Η επιλογή του «Τσάρου του Έμπολα», όπως αποκαλείται, για τη θέση του Προσωπάρχη επιβεβαιώνει την προτεραιότητα της πανδημίας στην πολίτικη ατζέντα του Biden και προδιαγράφει τη ριζική αλλαγή, που αναμένεται να συντελεστεί με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας. Πρόκειται για την επιστροφή της πολιτικής ευθύνης και την επικράτηση της επιστημονικής γνώσης και της δεοντολογίας έναντι της άγνοιας και της παραπληροφόρησης. Παράλληλα, διορίστηκαν και εννέα άτομα σε καίριες θέσεις του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων και η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Joe Biden.

Καταληκτικά, τα πιθανολογούμενα πρόσωπα διαμορφώνουν ένα θετικό κλίμα και μια προσδοκία απαγκίστρωσης από τον Τραμπισμό και επιστροφής στο Αμερικανικό πολιτικό κεκτημένο. Οι προσδοκίες συνίστανται στη σύσταση μιας κυβέρνησης που θα δικαιώσει τη νομιμοποίηση, που έλαβε από τη λαϊκή ψήφο, διατηρώντας τη δημοτικότητά της και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η συνεργασία και η ομοφωνία διαδέχονται πλέον τις συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων γραφειοκρατιών, την προεδρική αλαζονεία και τις συνεχείς παραιτήσεις η απολύσεις κρατικών αξιωματούχων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Θεοδοσάκη
Κυριακή Θεοδοσάκη
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.