20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαΣυμβουλές για το τέλειο gaming PC

Συμβουλές για το τέλειο gaming PC


Του Πολύβιου Κοΐνη,

Το gaming αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια έναν απ’ τους κορυφαίους τρόπους ψυχαγωγίας, τόσο για τις μικρές αλλά τόσο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν το καλοσκεφτούμε, όλοι μας λίγο-πολύ, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μια φορά πίσω από μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή, παίζοντας κάποιο παιχνίδι, βιώνοντας έτσι, τα συναισθήματα και την εμπειρία του gaming. Μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν το πόσο «ισχυρή» θέση κατέχει στις ζωές των ανθρώπων σήμερα το κομμάτι της τεχνολογίας που ονομάζεται gaming.

Ανεξάρτητα από το αν κάποιος χαρακτηρίζεται ή όχι ως hardcore gamer, η ανάγκη για ένα καλό gaming pc είναι η ίδια. Δεν μπορεί η εμπειρία του gaming να είναι το ίδιο αποτελεσματική και απολαυστική, αν δεν υποστηρίζεται από τα κατάλληλα «μέσα». Ειδάλλως, θα είναι σαν να προσπαθεί κανείς να χορέψει φορώντας πανοπλία και αναμφίβολα, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επισήμανση και την ανάλυση των χαρακτηριστικών ενός ιδανικού gaming pc.

CPU-Επεξεργαστής

Είναι ο «εγκέφαλος» ενός υπολογιστή, ο οποίος καθορίζει την ισχύ και την αποτελεσματικότητα του μηχανήματος που διαχειριζόμαστε. Με πιο απλά λόγια, σηματοδοτεί «τα όρια» και τις δυνατότητες ενός υπολογιστή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, για την κατηγορία και τις ανάγκες του gaming, η επιλογή θα πρέπει να είναι στοχευμένη, με ιδιαίτερη προσοχή και στην γενιά του επεξεργαστή, αφού όσο μεταγενέστερη τόσο το καλύτερο. Οι δύο κορυφαίες εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών, Intel και AMD έχουν να παρουσιάσουν προτάσεις για κάθε γούστο και budget. Όσον αφορά την Intel κοιτάμε τους Core i5, i7 και i9, ενώ για την AMD τους Ryzen και Threadripper.

Motherboard-Μητρική κάρτα

Αποτελεί τη βάση του gaming pc και είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς πάνω σε αυτή συνδέονται όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Συγκεκριμένα, ο επεξεργαστής του υπολογιστή μας θα πρέπει να ταιριάζει «γάντι» με την μητρική και η μνήμη RAM θα πρέπει να υποστηρίζεται, δίνοντας μας παράλληλα τη δυνατότητα μελλοντικής αύξησής της.

Μνήμη RAM

Η μνήμη RAM (Random Access Memory) είναι υπεύθυνη για τον όγκο των άμεσα προσβάσιμων δεδομένων του υπολογιστή. Άρα, όσο μεγαλύτερη η μνήμη RAM, τόσο μεγαλύτερο αριθμό δεδομένων θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται ταυτόχρονα ένας υπολογιστής. Για ελαφρύ έως και μέτριο gaming η επιλογή των 8 GB θεωρείται ικανοποιητική. Σε περίπτωση όμως που έχουμε να κάνουμε με hardcore καταστάσεις gaming, η επιλογή των 16 GB (τουλάχιστον) θεωρείται μονόδρομος προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν κολλήματα και καθυστερήσεις στα παιχνίδια.

Κάρτα Γραφικών

Ιδιαίτερης σημασίας για ένα gaming PC είναι η κάρτα γραφικών που θα «φοράει». Αφορά την ποιότητα των γραφικών σε κάθε game, από την ανάλυση και την κίνηση που μας παρουσιάζονται, μέχρι και τα εφέ. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην τσιγκουνευτούμε τα χρήματα κατά την επιλογή της, μιας και τα γραφικά έχουν ανέβει πολύ σε επίπεδο, αποτελώντας βασική προϋπόθεση για μια απολαυστική gaming εμπειρία. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε την επιλογή της NVIDIA (GeForce RTX 30 ή για μικρότερο budget RTX20) και της AMD (Radeon Pro,  RX 5000 και RX 500).

Σκληρός Δίσκος

Εφόσον μιλάμε για gaming PC, βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι δύο δίσκων και συγκεκριμένα ενός SSD και ενός HDD. Ο λόγος που πρέπει να «λειτουργήσουμε» έτσι, είναι γιατί, με την χρήση δύο δίσκων έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης παιχνιδιών, εφαρμογών, αρχείων και backups, αφού έχουμε επιπλέον χωρητικότητα. Συνίσταται επίσης, στον δίσκο SSD να εγκαθιστά κανείς τα παιχνίδια που παίζει περισσότερο.

Τροφοδοτικό

Αν και αρκετά συχνά η σημασία του τροφοδοτικού «επισκιάζεται» από τα παραπάνω, αξίζει οπωσδήποτε και σε αυτό μια αναφορά. Αξιοσημείωτο, μιας και αποτελεί την «ασπίδα» του συστήματός μας σε περίπτωση προβλήματος στην τάση του ρεύματος. Η ισχύς του εξαρτάται από τα όσα έχουμε επιλέξει να έχει το gaming PC, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν, τυχόν μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Αξεσουάρ gaming

Gaming pc χωρίς τα κατάλληλα αξεσουάρ, gaming δεν υφίσταται! Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αμελήσουμε το gaming πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Μας ενδιαφέρει να έχουν γρήγορη ανταπόκριση (γρήγορο feedback), ώστε να ανταποκρίνονται δίχως καθυστέρηση στις εντολές μας. Μπορούν να διαθέτουν επιπλέον και άλλα χαρακτηριστικά, όπως πολύχρωμο φωτισμό και extra κουμπιά. Τέλος, η αγορά gaming ακουστικών που να διαθέτουν και μικρόφωνο είναι αναγκαία, όχι μόνο λόγω της καλύτερης ποιότητας ήχου που μπορούν να προσφέρουν, αλλά και της δυνατότητας για επικοινωνία με άλλους gamers «την ώρα» της δράσης.

Συνοψίζοντας και αφήνοντας στην άκρη τα όσα είπαμε παραπάνω, δεν θα ήταν λάθος αν λέγαμε ότι το gaming είναι ένα απαιτητικό χόμπι όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Επομένως, εκτός από τις gaming ανάγκες μας, η επιλογή gaming PC θα πρέπει να «ταιριάζει» και στην τσέπη μας, έχοντας παράλληλα στο μυαλό μας, πως κάτι που προμηθευόμαστε τώρα, μελλοντικά θα θεωρείται ξεπερασμένο και θα πρέπει να μπορεί να αναβαθμιστεί.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύβιος Κοΐνης
Πολύβιος Κοΐνης
Γεννημένος το 2000 στην Αλεξανδρούπολη, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Αρθρογραφεί για πρώτη φορά, μέσω του OffLine Post.