15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Έλλη Παππά

Fe-Memorance: Έλλη Παππά


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Έλλη Παππά ήταν ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1920 στην Αρχαία Σμύρνη και ήταν κόρη του Ευάγγελου Παππά και της Μαριάνθης Παπαδοπούλου. Αδελφή της ήταν, η επίσης σπουδαία συγγραφέας, Διδώ Σωτηρίου. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή μετοίκησε με την οικογένειά της στον Πειραιά. Φοίτησε, αρχικά, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έπειτα στη Νομική, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της εξαιτίας της κατοχής. Συσπειρώθηκε στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του ΕΑΜ και ταυτόχρονα εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Μέχρι το 1949 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην παράνομη έκδοση του Ριζοσπάστη.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Τον Ιούνιο του 1950 άρχισε η συνεργασία της με τον Νίκο Μπελογιάννη και αργότερα υπήρξαν ζευγάρι. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς συνελήφθησαν και παρέμειναν στην απομόνωση μέχρι την πρώτη δίκη τους τον Νοέμβριο του 1951, ενώ τρεις μήνες πριν είχε γεννηθεί στη φυλακή ο γιος τους Νίκος. Τον Φεβρουάριο του 1952, απόφαση του δικαστηρίου καταδίκαζε και τους δύο σε θάνατο, αλλά η Έλλη δεν εκτελέστηκε λόγω βρέφους και τελικά αποφυλακίστηκε το1964. Μετά την αποφυλάκισή της εργάστηκε με την ιδιότητα της δημοσιογράφου σε αρκετές εφημερίδες της εποχής

Λόγω των πολιτικών διώξεων της Έλλης Παππά κατά την περίοδο της κατοχής και του Εμφυλίου, μεγάλο μέρος του αρχείου της έχει χαθεί. Από την περίοδο της φυλάκισής της, σώζεται αλληλογραφία, κείμενα και ενθυμήματα, πολλά από τα οποία φυλάχθηκαν από τον γιο της και την αδελφή της, Διδώ Σωτηρίου.

Το 2002, η Έλλη Παππά εμπιστεύθηκε στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο το σύνολο του αρχείου της, που, ταξινομημένο πλέον, προστίθεται στις διαθέσιμες πηγές της μεταπολεμικής ιστορίας. Παρέδωσε το αρχείο της στο Μουσείο Μπενάκη. Στις 27 Οκτωβρίου 2009 άφησε την τελευταίας της πνοή σε ηλικία 89 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.