12.3 C
Athens
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Σόονγκ Μέι Λινγκ

Fe-Memorance: Σόονγκ Μέι Λινγκ


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Σόονγκ Μέι Λινγκ υπήρξε σημαντική Κινέζα πολιτικός και Πρώτη Κυρία tης Δημοκρατίας της Κίνας για σαράντα επτά χρόνια. Από το 1943 ως το 1967, βρισκόταν κάθε χρoνιά στην αμερικανική λίστα με τις δέκα πιο αξιοθαύμαστες γυναίκες του πλανήτη.

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1898. Προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια της χώρας, καθώς ο πατέρας της ασχολούταν με τις επιχειρήσεις. Αν και γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Σαγκάη, το 1908 και για εννέα χρόνια, μετακομίζουν οικογενειακώς στις Η.Π.Α. Εκεί, θα λάβει την τυπική αμερικανική εκπαίδευση και θα απεμπλακεί από τα κινεζικά στερεότυπα, αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ τις καταβολές της.

Την 1η Δεκεμβρίου 1927, η Μέι Λινγκ παντρεύτηκε τον Τσιανγκ Κάι Σεκ, μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Κάι Σεκ είχε έντονα αντικομμουνιστικά αισθήματα -ίσως, εθνικιστικά- και προεδρία του στιγματίστηκε από τις μαζικές διώξεις κομμουνιστών από τη χώρα. Επισήμως, ανέλαβε την εξουσία το 1928 και τότε είναι που η Μέι Λινγκ γίνεται Πρώτη Κυρία. Ωστόσο, ο Κάι Σεκ προχωρά σε μαζικές διώξεις στη χώρα κατά των κομμουνιστών. Χιλιάδες θα κυνηγηθούν, μέχρι το 1949, οπότε η κομμουνιστική παράταξη θα τον ανατρέψει και ο ίδιος θα καταφύγει στην επικράτεια της Ταϊβάν, όπου θα βρει καταφύγιο και θα συνεχίσει να κυβερνά ως τον θάνατό του με τις ευλογίες των Η.Π.Α.

Η Μέι Λινγκ ανέπτυξε και η ίδια έντονη αντικομμουνιστική δράση. Το 1934, μαζί με τον σύζυγό της, ιδρύουν το «Κίνημα της Νέας Ζωής», στόχος του οποίου ήταν η αναχαίτηση της εξάπλωσης των κομμουνιστικών ιδεών μεταξύ των πολιτών της Κίνας. Από το 1943, ξεκίνησε να επισκέπτεται τακτικά τις Η.Π.Α., ώστε να εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη προς το εθνικιστικό κίνημα του Κάι Σεκ. Απαιτούνταν, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ισχυρότατα ερείσματα, για να περιοριστεί η διάδοση του κομμουνισμού την Κίνα. Μάλιστα, η Μέι Λινγκ υπήρξε η πρώτη Κινέζα η οποία παρευρέθη σε σύσκεψη του αμερικανικού Κογκρέσο.

Το 1975, όταν πεθαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, η Μέι Λινγκ διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού και αποσύρθηκε στις Η.Π.Α. Επιχείρησε να εμπλακεί, για άλλη μία φορά, στα κινεζικά πράγματα, το 1988, δίχως αποτέλεσμα, καθώς η επιρροή της είχε περιορισθεί και τα πράγματα είχαν αλλάξει άρδην στη χώρα.

Στις 23 Οκτωβρίου 2003, η Σόονγκ Μέι Λινγκ έφυγε από τη ζωή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν: Αντίδραση στη νίκη του Biden;

Της Σοφίας Μηλιοπούλου, Τους τελευταίους 3 μήνες, ολόκληρη η διεθνή κοινότητα παρακολουθεί αναπόσπαστα και αναμένει υπομονετικά τις αμερικανικές εκλογές και κυρίως το αποτέλεσμά τους. Η...

Το «χέρι του Θεού» στη φυσική του θέση

Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, Ο παγκόσμιος αθλητισμός, από το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 2020, είναι πιο φτωχός. Ο σπουδαίος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν είναι πια μαζί...

Η ποινική αντιμετώπιση των νεαρών ενηλίκων

Της Θένιας Λαμπρινουδάκη, Το ελληνικό ποινικό σύστημα διαρθρώνεται κυρίως σε δύο ευρείες κατηγορίες και συστηματικές με κριτήριο την ποινική αντιμετώπιση, με την πρώτη κατηγορία να...

Online culture in the age of coronavirus

By Niki Angelopoulou,  Due to the recent Covid-19 pandemic the majority of theatres, cinemas, museums and galleries are closed. However, the quarantine did not stop...
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.