23.8 C
Athens
Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Σόονγκ Μέι Λινγκ

Fe-Memorance: Σόονγκ Μέι Λινγκ


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Σόονγκ Μέι Λινγκ υπήρξε σημαντική Κινέζα πολιτικός και Πρώτη Κυρία tης Δημοκρατίας της Κίνας για σαράντα επτά χρόνια. Από το 1943 ως το 1967, βρισκόταν κάθε χρoνιά στην αμερικανική λίστα με τις δέκα πιο αξιοθαύμαστες γυναίκες του πλανήτη.

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1898. Προερχόταν από ευκατάστατη οικογένεια της χώρας, καθώς ο πατέρας της ασχολούταν με τις επιχειρήσεις. Αν και γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Σαγκάη, το 1908 και για εννέα χρόνια, μετακομίζουν οικογενειακώς στις Η.Π.Α. Εκεί, θα λάβει την τυπική αμερικανική εκπαίδευση και θα απεμπλακεί από τα κινεζικά στερεότυπα, αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ τις καταβολές της.

Την 1η Δεκεμβρίου 1927, η Μέι Λινγκ παντρεύτηκε τον Τσιανγκ Κάι Σεκ, μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Κάι Σεκ είχε έντονα αντικομμουνιστικά αισθήματα -ίσως, εθνικιστικά- και προεδρία του στιγματίστηκε από τις μαζικές διώξεις κομμουνιστών από τη χώρα. Επισήμως, ανέλαβε την εξουσία το 1928 και τότε είναι που η Μέι Λινγκ γίνεται Πρώτη Κυρία. Ωστόσο, ο Κάι Σεκ προχωρά σε μαζικές διώξεις στη χώρα κατά των κομμουνιστών. Χιλιάδες θα κυνηγηθούν, μέχρι το 1949, οπότε η κομμουνιστική παράταξη θα τον ανατρέψει και ο ίδιος θα καταφύγει στην επικράτεια της Ταϊβάν, όπου θα βρει καταφύγιο και θα συνεχίσει να κυβερνά ως τον θάνατό του με τις ευλογίες των Η.Π.Α.

Η Μέι Λινγκ ανέπτυξε και η ίδια έντονη αντικομμουνιστική δράση. Το 1934, μαζί με τον σύζυγό της, ιδρύουν το «Κίνημα της Νέας Ζωής», στόχος του οποίου ήταν η αναχαίτηση της εξάπλωσης των κομμουνιστικών ιδεών μεταξύ των πολιτών της Κίνας. Από το 1943, ξεκίνησε να επισκέπτεται τακτικά τις Η.Π.Α., ώστε να εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη προς το εθνικιστικό κίνημα του Κάι Σεκ. Απαιτούνταν, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ισχυρότατα ερείσματα, για να περιοριστεί η διάδοση του κομμουνισμού την Κίνα. Μάλιστα, η Μέι Λινγκ υπήρξε η πρώτη Κινέζα η οποία παρευρέθη σε σύσκεψη του αμερικανικού Κογκρέσο.

Το 1975, όταν πεθαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, η Μέι Λινγκ διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού και αποσύρθηκε στις Η.Π.Α. Επιχείρησε να εμπλακεί, για άλλη μία φορά, στα κινεζικά πράγματα, το 1988, δίχως αποτέλεσμα, καθώς η επιρροή της είχε περιορισθεί και τα πράγματα είχαν αλλάξει άρδην στη χώρα.

Στις 23 Οκτωβρίου 2003, η Σόονγκ Μέι Λινγκ έφυγε από τη ζωή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ανυπότακτη Μεσσηνία στο στόχαστρο της μανίας του Ιμπραήμ

Του Κωνσταντίνου Βασιλείου, Κατά τη διάρκεια του 2ου εμφύλιου σπαραγμού, οι επαναστατημένοι βρίσκονταν σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης. Η δε κυβέρνηση του Κουντουριώτη είχε διοχετεύσει όλη...

Γιατί συνεχίζουν να αυξάνονται οι καταθέσεις;

Του Αλέξανδρου Κίφορ, Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, το σκληρό Lockdown, αλλά και τα σκληρά μέτρα, φαίνεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται μια...

Βρήκε ο Biden (επιτέλους) το καλό ένστικτο για αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής;

Της Ροδάνθης Αλεξίου, Οι προ της ανάληψης της προεδρίας αποφάσεις του Joe Biden για –σχεδόν κάθε σημαντικό– ζήτημα εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. μπορούν να κριθούν...

Dior: Ένας σταθμός στην ιστορία της μόδας

Της Μαρίας - Ελένης Καποτά, Συνώνυμο της κομψότητας, ο γαλλικός οίκος Dior αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της μόδας. Από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι...
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.