12 C
Athens
Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική Fe-Memorance Fe-Memorance: Τζέιν Γουάιατ

Fe-Memorance: Τζέιν Γουάιατ


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Τζέιν Γουάιατ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία διέγραψε λαμπρή πορεία στον χώρο του θεάματος.

Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1910 και προερχόταν από ευκατάστατη και ισχυρή οικογένεια των Η.Π.Α. Ήδη από τα παιδικά της χρόνια είχε δείξει την έφεσή της για την υποκριτική. Σε σχολικό επίπεδο, μετείχε σε σειρά θεατρικών παραστάσεων, δείχνοντας το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη τέχνη. Παρότι σπούδασε για δύο χρόνια, η Γουάιατ γνώριζε καλά πως δεν ήταν για αυτήν καμία δουλειά καταλληλότερη από την ηθοποιία. Κι αυτή πάλεψε να ακολουθήσει.

Ξεκίνησε δυναμικά στο χώρο του θεάτρου, συμμετέχοντας σε εξαιρετικές παραγωγές στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η έκρηξη στην καριέρα της ήρθε, το 1934, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία-σύμβολο για την εποχή Onemore river. Έναν χρόνο αργότερα, η Γουάιατ παντρεύτηκε τον Έντγκαρ Γουόρντ, με τον οποίο επρόκειτο να είναι μαζί μέχρι τον θάνατό τους.

Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη και έτσι η Τζείν Γουάιατ, το 1937, συμμετέχει στην ταινία, που θα την καθιερώσει οριστικά ως μία εκ των κορυφαίων ηθοποιών της γενιάς της, Ο χαμένος ορίζοντας.

Από τη δεκαετία του 1950 και εξής, η καριέρα της συνδέεται πιο άμεσα με τον χώρο της τηλεόρασης. Έτσι, το 1954, συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά Father knows best, για την οποία επρόκειτο να τιμηθεί με σειρά διακρίσεων και βραβείων για τον ρόλο της. Η σειρά προβλήθηκε επί έξι σεζόν συνολικά. Κατά τη δεκαετία του ΄60, θα συμμετάσχει σε άλλες τέσσερις σειρές, με σημαντικότερη όλων τη σειρά Dont forget to say goodbye.

Η Τζέιν Γουάιατ, όμως, έμεινε γνωστή για τη συμμετοχή της στα χρονικά του Star Trek. Το 1967, συμμετείχε σε ένα επεισόδιο της σειράς ως guest ρόλος. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, επρόκειτο να έχει βασικό ρόλο στην ταινία Star Trek IV: Επιστροφή στο παρόν. Ολόκληρος ο πλανήτης είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το υποκριτικό της χάρισμα μέσα από το πέρασμά της σε μία τεράστια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών, με τεράστια επίδραση στο κοινό, όπως ήταν το Star Trek.

Η κορυφαία Τζέιν Γουάιατ «έφυγε», στις 20 Οκτωβρίου 2006, σε ηλικία ενενήντα έξι ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γουατεμάλα: Ο προϋπολογισμός γίνεται η αφορμή για αιματηρές συγκρούσεις

Της Δέσποινας Βλάχου, Η Γουατεμάλα βρίσκεται στο μέσο μίας τεράστιας υγειονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις καταστροφές...

The difference between domestic and international arbitration

By Anastasios-Fotios Tsochatzidis, As already mentioned in a previous article, Alternative Dispute Resolution, also known as ADR is a way to settle disputes without litigation....

Οι επαναστατικές εστίες των ετών 1700-1760

Του Νίκου Μελιτσιώτη, Με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, το 1699, τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ιερού Συνασπισμού του Linz και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι νικήτριες...

Στοιχεία ισλαμικού οικογενειακού δικαίου: Ο Γάμος (nikah)

Της Μαρίας Μπουλιέρη, Το οικογενειακό δίκαιο στον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί έναν κλάδο δικαίου ο οποίος ρυθμίζεται σχεδόν εξαντλητικά στο Κοράνι. Ο γάμος, γενικότερα ως θεσμός,...
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.