17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Φράνσις Ντέιβις Άλντα

Fe-Memorance: Φράνσις Ντέιβις Άλντα


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Φράνσις Ντέιβις Άλντα ήταν σοπράνο. Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1879 στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας και αργότερα εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της, η οποία ήταν επίσης σοπράνο, και τον αδερφό της στην Αυστραλία. Διέγραψε μια λαμπρή πορεία, τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, λόγω της εξαιρετικής φωνής της, της τεχνικής της και της πολύχρωμης προσωπικότητάς της, αλλά και από τις τακτικές συνεργασίες της με την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Η Άλντα, από πολύ μικρή ηλικία, έδειχνε το ενδιαφέρον της για τον χώρο των τεχνών, καθώς ταξίδευε, μαζί με τη μητέρα της, σε περιοδείες. Η καριέρα της ξεκίνησε σε ηλικία 22 ετών, όταν τραγουδούσε στις παραγωγές Gilbert και Sullivan στη Μελβούρνη, πριν φύγει για την Ευρώπη, για να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές και να ακολουθήσει διεθνή καριέρα. Αφού έλαβε μαθήματα στο Παρίσι, το 1904 έκανε το ντεμπούτο της στην Όπερα-Κόμικ στο Manon του Jules Massent. Δύο χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε στο Royal Opera House Covent Garden  στο Λονδίνο και την περίοδο 1906 έως 1908 στη La Scala στο Μιλάνο.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1908, πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Giulio Gatti-Casazza. Το 1910, η Alda και ο Casazza  παντρεύτηκαν. Η καριέρα της απογειώθηκε στη Νέα Υόρκη, καθώς συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία σε παραστάσεις όπως «Η Μάρθα», «Ο Οτέλλο», «Ο Φάουστ» και πολλές ακόμα. Μετά από 17 χρόνια συνεχόμενων επιτυχιών στις Η.Π.Α.. η Άλντα αποφάσισε να περιοδεύσει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, σταματώντας οριστικά τις εμφανίσεις της στο Met. Το 1937, εκδίδει τη βιογραφία της, με τίτλο «Άνδρες, γυναίκες και τενόροι».

Η Φράνσις Ντέιβις Άλντα πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στη Βενετία, στις 18 Σεπτεμβρίου 1952, σε ηλικία 73 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.