Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η πριγκίπισσα Ράγκνχιλντ, ή αλλιώς η κυρία Lorentzen (9 Ιουνίου 1930 – 16 Σεπτεμβρίου 2012), ήταν η πρώτη Νορβηγή πριγκίπισσα, που γεννήθηκε στη Νορβηγία από τον Μεσαίωνα. Συγκεκριμένα, ήταν το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Olav V (1903-1991) της Νορβηγίας και της πριγκίπισσας Märtha της Σουηδίας (1901-1954). Το 1953, παντρεύτηκε τον βιομήχανο Erling Lorentzen, με τον οποίο μετακόμισαν, τον ίδιο χρόνο, στη Βραζιλία, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό της. Παρόλο που ήταν το μεγαλύτερο παιδί της βασιλικής οικογένειας, δεν μπορούσε να είναι διάδοχος του νορβηγικού θρόνου, λόγω του νόμου «περί αγωνικής διαδοχής» της Νορβηγίας. Επομένως, πριν από τη γέννηση του μικρότερου αδελφού της, υποτίθεται ότι μπορούσε να θεωρείται κληρονόμος του θρόνου, λόγω της απουσίας ανδρικού κληρονόμου. Βέβαια, αυτό προϋπέθετε συνταγματική τροποποίηση, καθώς οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κληρονομήσουν τον θρόνο εκείνη την εποχή. Βέβαια, στη συνέχεια, απέκτησε δύο τίτλους και αρκετές διακρίσεις και εθνικές τιμές.

Το 1940, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ίδια και η οικογένειά της πέρασαν τα χρόνια του πολέμου εξόριστοι στην Ουάσιγκτον. Στις 15 Μαΐου 1953, η πριγκίπισσα παντρεύτηκε τον Erling Lorentzen, ο οποίος ήταν γόνος της ανώτερης εμπορικής τάξης της Νορβηγίας. Συγκεκριμένα, ο Lorentzen ήταν επιχειρηματίας και αξιωματικός του στρατού, καθώς είχε υπηρετήσει ως σωματοφύλακας, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μετά τον γάμο της, το ζευγάρι μετακόμισε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου, αρχικά, η διαμονή τους ήταν προσωρινή, αλλά, τελικά, εγκαταστάθηκαν εκεί μόνιμα, καθώς ο σύζυγός της ίδρυσε την Aracruz Celulose. Τέλος, στις 16 Σεπτεμβρίου 2012 η πριγκίπισσα πέθανε από καρκίνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, το σώμα της έφτασε στο Όσλο, όπου ο αδελφός της, βασιλιάς Harald V, και η αδερφή της πριγκίπισσα, Astrid, ήταν παρόντες. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η κηδεία της στο παρεκκλήσι του βασιλικού παλατιού του Όσλο.


Νικολίνα Σκόνδρα

Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.