20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτη θύελλα των…αντιδράσεων

Στη θύελλα των…αντιδράσεων


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου

Τις σφοδρές αντιδράσεις των εκπαιδευτικών φορέων και των κομμάτων προκάλεσε η παρουσίαση των προϋποθέσεων έναρξης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό – ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021 από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς, ζητώντας από την κυβέρνηση «σοβαρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας», τονίζοντας πως το πλέον βασικό μέτρο για την ασφάλεια όλων είναι τα ολιγομελή τμήματα που προϋποθέτουν βέβαια, την πρόσληψη χιλιάδων επιπλέον εκπαιδευτικών και το επαρκές χώρο και προσωπικό. Στις προτάσεις των εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται οι δυο πρωινές βάρδιες με μείωση του ωραρίου και της ύλης και εύρεση χώρων σε κτίρια που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε δήμο, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία επιπλέον τμημάτων.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Μεταξύ άλλων, σκληρή κριτική άσκησε στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας, ο Γιάννης Μαρινάτος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και Γενικός Γραμματέας ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου. Υποστηρίζει πως η υπουργός επιχειρεί να παραπλανήσει με δόλιο τρόπο την κοινή γνώμη, προκαλεί σύγχυση. 

Από την άλλη, την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει ήδη οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ καλώντας δασκάλους και καθηγητές να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πορεία προς τη Βουλή. Εκτός από τα αιτήματα που έχουν υποβάλλει στα συναρμόδια υπουργεία, η Ομοσπονδία των σχολικών κυλικείων (ΠΟΚΔΙΣ) και τα σωματεία τους, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, με συγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος. «Η αντιμετώπιση του κράτους μας συσπειρώνει και μας οδηγεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας». Μάλιστα, σε επιστολή – πρόσκληση προς κυλικειάρχες, τα σωματεία, την Ομοσπονδία και όλες τις ομάδες που σχετίζονται με τον κλάδο, η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει πως «το επαγγελματικό χρέος που δημιουργήθηκε είναι δυσβάσταχτο και οι οικογένειές μας βιώνουν στιγμές πολύ δύσκολες. Συνάδελφοι άφησαν τα μαγαζιά τους. Άλλοι δανείστηκαν. Άλλοι αρρώστησαν. Οι οικογένειες βιώνουν την κατάθλιψη. Γονείς που δυσκολεύονται να φέρουν φαγητό στα παιδιά τους… Πλησιάζει η μέρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς κι εμείς ακόμα περιμένουμε! Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος… Προσπαθήσαμε, τρέξαμε, μιλήσαμε σε αρμοδίους, καταθέσαμε υπομνήματα, μιλήσαμε δημόσια σε ΜΜΕ, ήρθαμε σε επαφή με βουλευτές από όλα τα κόμματα, έγιναν προτάσεις στη Βουλή… Απάντηση καμία. Δεν μας έδωσαν άλλη επιλογή. Η αντιμετώπιση του κράτους μας συσπειρώνει και μας οδηγεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας». 

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με τους δεύτερους να κάνουν λόγο για ελλιπές και μη ασφαλές σχέδιο. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άσκησε σκληρή κριτική στην υπουργό Παιδείας επισημαίνοντας τα εξής: «H συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως φανέρωσε αυτό που έχει γίνει αντιληπτό εδώ και ημέρες. Ότι η «επιτελική κυβέρνηση» έκανε διακοπές. Δεν αξιοποίησε την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε σε συνεργασία με τους δήμους να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, δε μερίμνησε για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δεν αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εξασφάλισε επιπλέον χώρους και αίθουσες, ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύουν οι ειδικοί, όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά από την αντιπολίτευση πνεύμα διαλόγου, όταν στην πράξη αρνιόταν να συζητήσει οτιδήποτε σχετικό στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εδώ και καιρό τα αναγκαία, κατά την κρίση του, μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Θα τα επαναλάβει και αύριο στη Βουλή, κατά την αργοπορημένη συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η αρμόδια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής για τα θέματα Παιδείας επέκρινε την κ. Κεραμέως πως «εξαντλεί κάθε επικοινωνιακή δυνατότητα χωρίς να μιλά συγκεκριμένα. Ούτε σήμερα γίναμε σοφότεροι. Η υπουργός άνοιξε όλα τα κεφάλαια με ασάφειες και γενικολογίες, διαβεβαιώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι. Στα πολλά όμως ερωτήματα, απαντήσεις δεν δόθηκαν. Όλα παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο!»

Πηγή εικόνας: Πρώτο Θέμα

Το ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι με σχολεία τα οποία θα έχουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών απ’ ότι πέρυσι ανά τάξη και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, «οι μάσκες για το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη σιγά σιγά πέφτουν, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό προσωπείο που μακιγιάρει άτσαλα η επικοινωνία». «Σήμερα, σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων κι ενώ ήταν γνωστό κι αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο που δεν μπορεί να καθησυχάσει τη λαϊκή οικογένεια και τους νέους, ενώ δημιουργεί νέα ερωτηματικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.