22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςDemocratic National Convention Day 4: Biden-Harris for Presidency

Democratic National Convention Day 4: Biden-Harris for Presidency


Της Μάγδας Τσόχα,

Με τις εκλογές των Η.Π.Α. να βρίσκονται όλο και πιο κοντά και την αγωνία να κορυφώνεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις με την επιλογή της Kamala Harris στο πλευρό του Joe Biden για το αξίωμα του Αντιπροέδρου, σε διεθνές επίπεδο, τα ειδησεογραφικά site έχουν πάρει φωτιά, ειδικά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες εν όψει του Democratic National Convention 2020. Εχθές, την Πέμπτη της 20ης Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε και η τέταρτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου με πολλές στιγμές, που ξεχώρισαν τόσο στις καρδιές των τηλεθεατών όσο και στη σημασία τους ως γεγονότα για τις επερχόμενες εκλογές.

Ξεκινώντας από τα βασικά, θα πρέπει, φυσικά, να αναφερθεί πως, εχθές, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Joe Biden, έβγαλε έναν πολύ συγκινητικό λόγο, άξιο ως προς το αξίωμα που διεκδικεί. Αφότου χαιρέτισε, ξεκίνησε κάνοντας μια αναφορά στην Ella Baker, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ούσα και η ίδια, και σε ένα από τα γνωστότερα και σπουδαιότερα αποφθέγματα αυτής «Δώσε στους ανθρώπους φως και αυτοί θα βρουν τον τρόπο». Τόνισε, λοιπόν, ο Biden πως αυτές ακριβώς οι λέξεις είναι και οι καταλληλότερες για την εποχή που οι Αμερικανοί διανύουν, καθώς ο τωρινός Πρόεδρος «βύθισε» τη χώρα έως τώρα στο σκοτάδι, δημιουργώντας αχρείαστα συναισθήματα θυμού, φόβου και διενέξεις μεταξύ των πολιτών.

Έδωσε, στη συνέχεια, τον λόγο του για τον τρόπο που θα υπηρετήσει τη χώρα, στην περίπτωση εκλογής του, προσκάλεσε τον αμερικανικό λαό να τον στηρίξει, ενώ έδωσε έμφαση στο πως δεν θα είναι απλώς ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών, αλλά ένας σωστός Πρόεδρος, ο οποίος θα υπηρετήσει τους πάντες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αξιών και τοποθετήσεων, όπως άλλωστε αρμόζει σ’ έναν ηγέτη μιας χώρας. Έκανε, ακόμη, μια αναφορά στον Franklin Roosevelt και το σπουδαίο έργο, που αυτός διετέλεσε, με το πρωτοπόρο New Deal. Ζήτησε από τον λαό να αναρωτηθεί, να σκεφτεί πως η παρούσα κατάσταση, αυτή που ζούμε τώρα, λόγω πανδημίας, επέφερε τη χειρότερη οικονομική ύφεση από την εποχή του Κραχ, το 1930. Και σ’ αυτό το σημείο, δεν δίστασε καθόλου, φυσικά, να ασκήσει σκληρή κριτική και να στηλιτεύσει τις πρακτικές του Προέδρου Donald Trump.

Επεσήμανε πως ο Πρόεδρος πολύ λανθασμένα χειρίστηκε τις καταστάσεις, πως ανάμενε για ένα θαύμα, καθώς συχνά στα tweets και στους δημόσιους λόγους του ανέφερε πως «ο ιός θα εξαφανιστεί σταδιακά» και πως αυτή του η συμπεριφορά και άρνηση οδήγησε στον θάνατο τόσων ατόμων, στην καταστροφή της οικονομίας και στη χειρότερη εποχή που έχουν ζήσει οι Πολιτείες έως σήμερα. Στη συνέχεια, έκανε αναφορές στην οικογένειά του, ενώ δεν παρέλειψε τον θάνατο του George Floyd, γεγονός που, τον περασμένο Ιούνιο, προκάλεσε μαζικές πορείες και διαδηλώσεις στις Η.Π.Α. και παγκοσμίως, ενώ πολύ χαρακτηριστικά περιέγραψε τη συνάντησή του με τη Gianna Floyd, ένα πολύ γενναίο κορίτσι, όπως είπε. Ρώτησε ρητορικά τον λαό «Είμαστε έτοιμοι;» και κλείνοντας τον λόγο του τους ευχαρίστησε όλους, τους υποσχέθηκε μαζί να νικήσουν τη μάχη και είπε το πλέον κλασσικό “And may God bless you and may God protect our troops”.

Ο λόγος του πρώην Αντιπροέδρου Biden δεν ήταν προφανώς ένας τυπικός, δακρύβρεχτος λόγος ενός πολιτικού. Ήταν ένας λόγος μέσα από την καρδιά του, ένας λόγος-γροθιά στα σημερινά γεγονότα της Αμερικής και προτροπή στον αμερικανικό λαό να κάνει την επιλογή, αυτή τη φορά, για κάτι πιο ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό.

Την τελευταία αυτή ημέρα, μάλιστα, έγινε και επισήμως η αποδοχή του αξιώματος του Προέδρου από το Κόμμα των Δημοκρατικών, μετά, φυσικά, τον λόγο του υποψηφίου, ο οποίος, κατά τους ίδιους τους Δημοκρατικούς, έχει ένα εξαιρετικό ήθος, που κάθε φορά στον δημόσιο λόγο αναδεικνύει όλο και πιο περίτρανα.

Ανάμεσα στα άλλα αξιοσημείωτα γεγονότα, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, η ομιλία του τέως δημάρχου Νέας Υόρκης, Mike Bloomberg, η οποία με πολύ «δηλητηριώδη» τρόπο στόχευσε τον Πρόεδρο Trump, αναμφίβολα ξεχώρισε. Στον λόγο του πρώτου, γίνεται λόγος για την ανικανότητα του Προέδρου Trump, καθώς, στην εποχή με την πανδημία και τις τόσες δυσκολίες, εκείνος επέλεξε συνειδητά να αγνοήσει τις υποδείξεις της επιστήμης, προκαλώντας έτσι έμμεσα τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού, φέροντας πάνω του τόσους θανάτους και απογοητεύοντας οικτρά τους Αμερικανούς πολίτες. Φυσικά, ο κύριος Trump φρόντισε να του απαντήσει μέσω της πλατφόρμας Twitter.

Δεν θα μπορούσε, βεβαίως, να μην γίνει λόγος και για τα υπόλοιπα πρόσωπα της βραδιάς, τα οποία έδειξαν την αμέριστη υποστήριξή τους στον υποψήφιο Biden. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Γερουσιαστής Cory Booker, αλλά και ο Pete Buttigieg, πρώην δήμαρχος του South Bend της Indiana και εσωκομματικός αντίπαλος του Biden. Όντας ομοφυλόφιλος, ο Buttigieg ανέφερε πως ο Biden υποστήριζε τα δικαιώματα και την πρόσβαση σε αυτά από την κοινότητα, αρκετά πριν η πλειοψηφία του κόμματός του το κάνει.

Τις καρδιές μας έκλεψε και ο μικρούλης Brayden Harrington, μόλις 13 ετών, ο οποίος, μάλιστα, σε βίντεο ο ίδιος εξήγησε πώς ο Biden τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα ομιλίας του, το τραύλισμα, και του έδωσε ελπίδα, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή του. Παρόμοια περιστατικά μαρτύρησαν και άλλοι Αμερικανοί πολίτες, αναδεικνύοντας πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος ενδιαφέρεται για τον καθένα ξεχωριστά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, ένας ήταν ο Vivek Murthy, πρώην επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών στις Η.Π.Α., ο οποίος ξεκίνησε τον λόγο του λέγοντας πως δεν ήθελε να πολιτικοποιηθεί και να δώσει πολιτική γενικά χροιά, ωστόσο θεωρεί τον Biden τον πλέον κατάλληλο για τη θέση, έναν άνθρωπος που θα κατανοήσει τη σπουδαιότητα των υγειονομικών κανόνων και θα ωθήσει τον λαό στην υπακοή αυτών, όχι το αντίθετο. Εντυπωσιακή ήταν, ακόμη, η εμφάνιση ενός βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου της Κορέας, ο οποίος, ενώ ξεκάθαρα υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όλη του τη ζωή και στήριξε μάλιστα και τον Trump το 2016, αυτήν τη φορά, εξέφρασε υποστήριξη προς τον Biden, μιλώντας με δυσαρέσκεια για το έως τώρα έργο του 45ου Αμερικανού Προέδρου.

Η βραδιά έκλεισε με μια δόση κωμική, με την Αμερικανίδα κωμικό Sarah Cooper σε βίντεο να παριστάνει τον Πρόεδρο Trump, η οποία, μολονότι έδωσε μια άλλη νότα, αυτή της χαλάρωσης, στη βραδιά, έκλεισε με ένα σοβαρό μήνυμα ως προς το δικαίωμα ψήφου, παροτρύνοντας τους πολίτες να ψηφίσουν με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω mail ή δια ζώσης, καθώς κανένας, ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος, δεν μπορεί να στερήσει αυτό το δικαίωμα.

Θα μπορούσε κανείς ολοφάνερα να οραματιστεί μια νέα Αμερική, αυτή του Biden. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν πως το παιχνίδι είναι προ πολλού χαμένο για τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς και ακόμη και επικοινωνιακά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας, που ο λαός χρειαζόταν, μια από τις άτυπες, αλλά σημαντικότερες, αρμοδιότητες ενός Προέδρου και δη, μιας τόσο μεγάλης εδαφικά και πληθυσμιακά χώρας. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μοιάζει η κίνηση του Biden να επιλέξει την Kamala Harris στη θέση της υποψήφιας Αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Η Kamala, πρώτη υποψήφια έγχρωμη Αντιπρόεδρος, θα αποτελέσει, όπως άλλωστε κι ο Obama, τομή στην ιστορία. Η επιλογή, ωστόσο, έγινε βάσει καλής θέλησης και ανάγκης διεύρυνσης πολιτικού κύκλου ή με στόχο την προσέλκυση των μειονοτικών ομάδων και την ικανοποίηση για κοινωνική δικαιοσύνη;

Σίγουρα, πολλά απ’ όσα συνέβησαν την τελική βραδιά θα καθορίσουν ή έχουν ήδη καθορίσει την πορεία των αποτελεσμάτων, αφού ο Biden δείχνει να είναι το επόμενο φαβορί τόσο για την στάση του έως τώρα όσο και για την στάση των υπολοίπων προς τον ίδιο και προς τον Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μάγδα Τσόχα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.