3 C
Athens
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

In Memoriam: Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Γεννημένος στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 3 Μαρτίου 1847, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ήταν μια κορυφαία μορφή στον χώρο των εφευρέσεων, με 30 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εκ των οποίων τα 18 αποτελούν αποκλειστικά δική του δουλειά και τα 12 είναι αποτέλεσμα συνεργασιών.

Γονείς του ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου Αλεξάντερ Μέλβιλ Μπελ και η Ελάιζα Γκρέις Σάιμοντς Μπελ. Φοίτησε για δύο χρόνια στο Βασιλικό Γυμνάσιο του Εδιμβούργου και αποφοίτησε σε ηλικία 14 ετών και αυτό γιατί μελετούσε με τον πατέρα του στο σπίτι και δεν χρειαζόταν να παρακολουθήσει άλλα μαθήματα. Αργότερα, εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Ο θάνατος των δυο αδελφών του από φυματίωση και ο κλονισμός και της δικής του υγείας θορυβούν τους γονείς του. Έτσι, το 1870, αποφασίζουν να μετακομίσουν στον Καναδά. Εκεί, συνεχίζει να ασχολείται με την ανθρώπινη φωνή, προσπαθώντας να βρει τρόπους επικοινωνίας με τους κωφούς ανθρώπους, έχοντας επηρεαστεί από την επίσης κωφή μητέρα του. Προσπαθεί να βοηθήσει τους κωφούς να μιλήσουν μέσω της «οπτικής μεθόδου διδασκαλίας κωφάλαλων» και το 1873 γίνεται καθηγητής Φυσιολογίας των Φωνητικών Οργάνων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Αυτή του η ενασχόληση με την ανθρώπινη φωνή τον οδηγεί στη σκέψη για μετάδοση του ήχου μέσα από τον ηλεκτρισμό. Με την οικονομική υποστήριξη των Σάντερς και Χούμπαρντ, αρχίζει τις έρευνες πάνω στην ιδέα αυτή, μαζί με την βοήθεια του φίλου του, Τόμας Γουότσον. Το 1875, τα αποτελέσματα των ερευνών τους βρίσκουν ανταπόκριση, με τον πολλαπλό τηλέγραφο να έρχεται στο φως. Τον επόμενο χρόνο, θα λάβει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτή την εφεύρεση, αλλά θα εμπλακεί και σε διάφορους δικαστικούς αγώνες, καθώς θα τη διεκδικήσουν και άλλοι. Έπειτα, το 1877, ιδρύει την εταιρία τηλεπικοινωνιών “Bell Telephone Company”, ενώ παντρεύεται και την κωφή πρώην μαθήτριά του και κόρη του χορηγού του, Μέιμπελ Χούμπαρντ, με την οποία θα αποκτήσουν τέσσερα παιδιά.

Το 1882, λαμβάνει την αμερικανική υπηκοότητα και το 1898 βοηθάει στη δημιουργία του περιοδικού “Science”. Αναλαμβάνει την προεδρία της Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρίας και προωθεί την έκδοση του περιοδικού “National Geographic”.

Άλλες εφευρέσεις του, που σχετίζονται με την ανθρώπινη φωνή, είναι το φωτόφωνο και το γραμμόφωνο, ενώ επεκτείνεται και στον τομέα της αεροναυτικής, ιδρύοντας μαζί με την σύζυγό του την εταιρεία “Aerial Experiment Association”. Ακολουθεί η ανακάλυψη του υδρόπτερου, που έφτανε την ταχύτητα των 114 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, μια μέρα σαν σήμερα, στις 2 Αυγούστου 1922, στη Νέα Σκωτία του Καναδά.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Αρχισυντάκτης Ιστορίας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υεμένη: Η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης δια χειρός Ηνωμένων Πολιτειών

Του Νικόλαου Τσελέντη, Η Υεμένη είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση. Αποτελεί μία από τις αρχαιότερες κοιτίδες πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ με τη σύγχρονη...

Άμυνα, Βρασμός Ψυχικής Ορμής και Ανθρωποκτονία: Το «παράδειγμα» του αστυνομικού

Της Ελληκαίτης Κουρτάκη, Σύμφωνα με το αρ. 22 παρ. 2 ΠΚ: «άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτεθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να...

Book selections constitute a new index in 2020

By George Angelakis,  Taking a look back at December, it is improbable not to notice that bookstores and publishing houses proved to be resilient in...

Η διάβαση του Προύθου και τα πρώτα βήματα των Επαναστατών

Του Δημήτρη Βασιλειάδη, Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, οφείλεται στη δράση της Φιλικής Εταιρείας από το 1814, οπότε και ιδρύθηκε, μέχρι και το...
Γεώργιος Σαλπιγγίδης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.