18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ μεγαλομανία τους δεν έχει τέλος

Η μεγαλομανία τους δεν έχει τέλος


Του Γιάννη Μυταυτσή, 

Για ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, για ακόμα μια φορά η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει τα θαλάσσια σύνορα της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που το τελευταίο εξάμηνο επιδεινώνεται συνεχώς. Η αρχή έγινε τον Μάρτιο, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος μας οδήγησε σε έναν ασύμμετρο πόλεμο, καθώς οι διαφωνίες του με την Ευρώπη οξύνθηκαν και η Ελλάδα έγινε το εύκολο θύμα. Η συνέχεια έγινε την περασμένη εβδομάδα, όπου αποφάσισε μη σεβόμενος την ιστορία, την γείτονα χώρα αλλά και του λίγους πλέον Έλληνες της Τουρκίας να κάνει το σύμβολο της χριστιανοσύνης τζαμί. Η Αγιά Σοφιά δεν αποτελεί μόνο μια εκκλησία που ήταν το επίκεντρο της Ανατολικής Ορθοδοξίας, αλλά ένα κόσμημα άξιο σεβασμού και επιστημονικής μελέτης, καθώς οι αρχιτεκτονικοί μέθοδοι που εφαρμόστηκαν για την οικοδόμηση της ξεπερνούν τα οικοδομικά βήματα της τότε εποχής του Βυζαντίου. Για να συνεχίσει με το Navtex και τις έρευνες ΝΑ του Καστελόριζου. Ωστόσο, οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής δείχνουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος επενέβη για να σώσει την κατάσταση, καθώς η επικοινωνία της με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν καθοριστική. Από ότι διαμηνύεται η παρέμβαση της έκανε τον τουρκικό στόλο να αλλάξει κατεύθυνση και να υποχωρήσουν για την ώρα οι εντάσεις, δίχως όμως να δοθεί ένα οριστικό τέλος.

Παρόλα αυτά, το πρόβλημα δεν ξεκινά και δεν σταματά στον Ερντογάν, το πρόβλημα στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα ξεκινά το 1976, όταν οι Τούρκοι αμφισβήτησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πρώτα με το ωκεανογραφικό ΧΟΡΑ και στην συνέχεια το 1987 με την έξοδο του ΣΙΣΜΙΚ στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, το 1976 το ωκεανογραφικό ΧΟΡΑ έπλευσε ΒΑ της Λέσβου, απαιτώντας κατά μία άποψη τον έλεγχο του Αιγαίου. Ωστόσο, το γεγονός που σημάδεψε εκείνη την περίοδο ήταν η σύμπλευση Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο εθνικό ζήτημα με την περίφημη φράση του πρώτου «Βυθίσατε το ΧΟΡΑ». Έπειτα, κατά την διάρκεια της δεύτερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι Τούρκοι έβγαλαν στο Αιγαίο το ΣΙΣΜΙΚ με το πρόσχημα πετρελαϊκής έρευνας, αλλά και για την υφαλοκρηπίδα.

Πηγή εικόνας: TheCaller.gr

Μάλιστα, ο τούρκικος τύπος παρουσίασε χάρτες με την πορεία του ΣΙΣΜΙΚ κάτω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, δια στόματος του Ανδρέα Παπανδρέου ειπώθηκαν τα εξής: δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή εδάφους, αέρα ή θαλάσσης και η οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα σημάνει την καμπάνα του πολέμου. Εν τέλει, οι χειρισμοί της κυβέρνησης θεωρήθηκαν επιτυχείς, καθώς, αποφεύχθηκε οποιοδήποτε διπλωματικό επεισόδιο. 

Το έργο, όμως, συνεχίστηκε το 1996, με την κρίση των Ιμίων και την προσάραξη του τουρκικού πλοίου στα Ίμια, όπου Ελλάδα και Τουρκία μετέφεραν στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τις βραχονησίδες, φτάνοντας ένα βήμα πριν την ένοπλη σύρραξη. Εντούτοις, η κρίση εκτονώθηκε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά τις δύσκολες κρίσεις -προέκυψαν και άλλες κρίσεις ελάσσονος σημασίας- η τουρκική προκλητικότητα καλά κρατεί, ο σουλτάνος δεν σέβεται τα σύνορα των γειτόνων του και προσπαθεί παντοιοτρόπως να επιβληθεί, δημιουργώντας προβλήματα, έντονες καταστάσεις και συνεχόμενα προβλήματα. Ωστόσο, η Ελλάδα οφείλει να πατήσει πόδι και να αποδείξει στον καθένα, πως δεν υστερεί στην εξωτερική της πολιτική, υποχρεώνοντας παράλληλα την Ευρώπη να λάβει δραστικά μέτρα και να μην μείνει για άλλη μια φορά θεατής, στο ίδιο έργο.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.