6.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Άρθουρ Έβανς

In Memoriam: Άρθουρ Έβανς


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Σερ Άρθουρ Τζον Έβανς, ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια έναν ολόκληρο πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη, δηλαδή τον Μινωικό πολιτισμό.

Ήρθε στη ζωή στις 8 Ιουλίου 1851 στο Νας Μιλς της Αγγλίας. Πατέρας του ήταν ο Τζον Έβανς, που του άρεσε να ασχολείται με την αρχαιότητα και μητέρα του η Χάρριετ Ανν Ντίκινσον. Φοίτησε στο σχολείο του Χάροου και αργότερα σπούδασε αρχαιολογία στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γκέτινγκεν. Το 1878 παντρεύτηκε τη Μάργκαρετ Φρίμαν και έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατό της το 1893.

Στα 1884 έγινε επιμελητής του Ασμολειανού Μουσείου της Οξφόρδης, μια θέση που διατηρεί μέχρι το 1908. Η αγάπη του για τα νομίσματα και τις σφραγίδες τον έφεραν στην Κρήτη για πρώτη φορά το 1894, με σκοπό την αρχαιολογική έρευνα, κάτι που δεν θα πραγματοποιηθεί αυτήν την περίοδο. Το 1899 αγοράζει, με χρήματα από την πατρική περιουσία, μια μεγάλη έκταση στην Κνωσό και αρχίζει τις εργασίες του, που θα διαρκέσουν έως το 1934.

Έτσι, οι έρευνες αυτές έφεραν στο φως έναν άγνωστο μέχρι τότε πολιτισμό. Ο Έβανς ονομάτισε αυτόν τον πολιτισμό Μινωικό, χρησιμοποιώντας ως σύμβολο τον μυθικό βασιλιά Μίνωα. Με βάση τα ευρήματα της περιοχής, διαπίστωσε τρεις φάσεις (Πρώιμη, Μέση και Ύστερη, οι οποίες διαθέτουν και υποκατηγορίες) και χρονολόγησε την εποχή αυτή από το 3.000 π.Χ. έως το 1.200 π.Χ., κάτι που αμφισβητήθηκε τα επόμενα χρόνια. Στο σημείο αυτό ανακάλυψε τα ερείπια ενός παλατιού, με περίπλοκη διάταξη στον χώρο. Στις ανακαλύψεις του συγκαταλέγονται και οι πήλινες πινακίδες (περίπου 3.000) που περιείχαν την γραμμική γραφή Α΄ και Β΄.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εξέδωσε δύο συγγράμματα: «Το ανάκτορο του Μίνωα» και τα «Μινωικά κείμενα».

Το 1901 εντάσσεται ως μέλος στη Βασιλική Εταιρία και ήταν ιδρυτικό μέλος της Βρετανικής Σχολής της Αθήνας. Στα 1909 γίνεται έκτακτος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ το 1911 λαμβάνει από τον βασιλιά της Αγγλίας, Γεώργιο Ε΄, τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και έκτοτε αποκαλείται «σερ».

Έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιουλίου 1941 σε ηλικία 90 ετών.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Αρχισυντάκτης Ιστορίας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε έχει κάποιος ικανότητα για καταλογισμό;

Της Μαρίας - Ειρήνης Τζαμάκου, Κατά το ποινικό δίκαιο μια πράξη καθίσταται έγκλημα, μόνο εφόσον συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Χωρίς αυτή την προσωπική σύνδεση,...

The hybrid war in the international political scene

By Veronika Sinou, Unfortunately, fake news is not a recent concept as examples of it can be found throughout history. We are all familiar with...

Μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας προς τους Βαλκανικούς Λαούς

Της Αίγλης Μπένου, Σύμφωνα με την έρευνα του Νέστορα Καμαριανού στα ρουμανικά αρχεία, μας δίνεται η αφορμή να ασχοληθούμε με μια άγνωστη προκήρυξη της Φιλικής...

Το Real Estate του σήμερα… και του αύριο

Του Ιωάννη Φίλιππα, Το Real Estate στην Ελλάδα έχει «παγώσει» την τελευταία 10ετία λόγω της οικονομικής κρίσης. Χαμηλό ΑΕΠ, μειωμένη ζήτηση για ακίνητα και κάπως...
Γεώργιος Σαλπιγγίδης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.