21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Carpe Diem»


Της Ανθής Αγγελοπούλου,

Εδώ και μερικές εβδομάδες διανύουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας καθώς απαγορεύεται η έξοδος εκτός και αν υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος, τον οποίο πρέπει να καταγράψουμε είτε σε ηλεκτρονικό μήνυμα είτε σε χειρόγραφο έγγραφο. Οι εκκλησίες είναι κλειστές και για πρώτη φορά δεν έγινε το Πάσχα όπως συνηθίζεται. Απαγορεύονται οι καμπάνες, απαγορεύονται τα μεγάφωνα, απαγορεύεται να πάνε και να ανάψουν ένα κερί οι πιστοί στην εκκλησία. Θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε σε μία μόνιμη απαγόρευση καθώς και σε έναν διαρκή έλεγχο. Όμως, δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε και να αντικρίζουμε μόνο την αρνητική πλευρά αλλά κυρίως την θετική. Η κάθε μέρα είναι πολύτιμη, γι’ αυτό οφείλουμε να την εκμεταλλευόμαστε καταλλήλως.

Όπως το νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και η ζωή έχει πολλές πλευρές και ο καθένας σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε τις ημέρες της καραντίνας ως μία πρόκληση, κυρίως οι νέες γενιές που έχουν μάθει να ζουν παρέα με μία οθόνη κινητού τηλεφώνου, αφήνοντας την πλασματική πραγματικότητα στην άκρη και να αδράξουν τη μέρα με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν αρκεί να μην αναλωνονται μόνο στον απατηλό κόσμο των Social Media. Μην αφήνεις να πηγαίνουν οι ώρες χαμένες. Κάθισε και σκέψου το ποιος είσαι; Τι θέλεις από την ζωή σου; Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Τι κάνεις για να τους υλοποιήσεις; Ή τι δεν κάνεις και απομακρύνεσαι από αυτούς; Σκέψου ακόμη, γιατί να είσαι τόσο αναβλητικός; Γιατί η αγαπημένη σου φράση να είναι «θα το κάνω μετά» και να μην είναι «πάω να το κάνω τώρα»; Ανακάλυψε τον εαυτό σου αλλά και νέα ενδιαφέροντα που θα σε εξελίξουν…

Επιπλέον, είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις τα κρυφά σου ταλέντα, που δεν ήξερες μέχρι στιγμής ότι έχεις. Πάρε μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να γράφεις ένα μυθιστόρημα ή ένα ποίημα, μπορεί να κρύβεις έναν συγγραφέα ή έναν ποιητή μέσα σου. Πάρε τις συνταγές της μητέρας σου ή της γιαγιάς σου και προσπάθησε να μαγειρέψεις και ας κάψεις το φαγητό, δεν πειράζει, η προσπάθεια είναι που μετράει. Μπορεί στο τέλος να σου αρέσει το συγκεκριμένο χόμπι, μπορεί όμως και όχι. Πάρε ένα μπλοκ ζωγραφικής ή αν δεν έχεις μπλοκ πάρε ένα παλιό λευκό μπλουζάκι που δεν το φοράς πλέον και δοκίμασε τις δεξιότητές σου στην ζωγραφική ή αν είσαι ήδη καλλιτεχνική φλέβα επιχείρησε να αγιογραφήσεις, μπορεί να είσαι ένα κρυμμένο ταλέντο. Ακόμη, αν έχεις κάποιο χόμπι προσπάθησε να το εξελίξεις, και θα αντιληφθείς ότι μέσα από το χόμπι σου θα εξελιχθείς κι εσύ ως άνθρωπος. Είναι σημαντικό ό,τι κι αν κάνεις να το απολαμβάνεις και να μην το κάνεις από αγγαρεία. Δεν είσαι αναγκασμένος να κάνεις τίποτα αν εσύ ο ίδιος δεν το θέλεις.

Παρόλο που ο Covid-19 έχει εισβάλλει στην καθημερινότητά μας, είναι καιρός να μην απελπιζόμαστε αλλά να ενδυναμώσει η πίστη μας προς τον εαυτό μας αλλά και προς τον Θεό. Ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ξεκινώντας πρώτα από τις συνήθειες μας. “Carpe diem, quam minimum credule post ero“, Οράτιος 8ος αι. π.Χ. – «Άδραξε και αξιοποίησε τη μέρα, έχοντας εμπιστοσύνη όσο το δυνατό λιγότερο στο μέλλον». Προσπάθησε να φτάσεις εκεί όπου ούτε εσύ ο ίδιος είχες φανταστεί. Αύριο είναι μία καλύτερη μέρα. Αγάπα τον εαυτό σου.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Αγγελοπούλου
Ανθή Αγγελοπούλου
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτήτρια της Θεολογικής σχολής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με ενεργή συμμετοχή σε πληθώρα σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων θεολογικού, πολιτικού, κοινωνιολογικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, καθώς έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα. Εστιάζει την έρευνά της κυρίως στον κλάδο της κοινωνιολογίας και ειδικότερα στη θρησκεία και κοινωνία της δεύτερης νεωτερικότητας, καθώς επίσης τρέφει ιδιαίτερο πάθος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.