20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 2/9 - 6/9

Financial Report: 2/9 – 6/9


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

02/09/2019: Μικρή διόρθωση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87%, από τις 868,10 μονάδες, στις 860,51 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 855,20 μονάδων και των 864,44 μονάδων.

Ο Σεπτέμβρης άρχισε με ελεγχόμενες απώλειες στην εγχώρια αγορά, λόγω του άλματος της ΔΕΗ, αλλά και με πολύ χαμηλό τζίρο. Μετά από ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων οδηγηθήκαμε σε μια λογική διόρθωση, με τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών να υπερέχουν. Πάντως, παρά την πτώση, το κλίμα στην αγορά δεν ήταν απόλυτα αρνητικό δεδομένου του ότι προέρχεται από τον πρώτο πτωτικό μήνα του έτους, τον Αύγουστο, ο οποίος, όμως, στο τέλος μάζεψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, κομβική χαρακτηρίζεται η απόφαση για άρση των Capital Controls, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους. Η εμπιστοσύνη αρχίζει να επανέρχεται, με την κυβέρνηση να εκπλήσσει θετικά όχι μόνο για τις κινήσεις αλλά και για την ταχύτητά της. Από την άλλη, η αγορά περιμένει την υλοποίηση αρκετών νομοσχεδίων που θα βοηθήσουν την οικονομία, αλλά και θα δώσουν περαιτέρω τάση στις εισηγμένες, όπως με τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%. Η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας παραμένει. Το “αγκάθι”, ωστόσο, του τραπεζικού κλάδου πρέπει να λυθεί το επόμενο διάστημα μιας και αποτελεί τον κλάδο που θα κάνει την διαφορά, αν σκεφτούμε πάντα πως στην παρούσα κατάσταση δε βοηθάει όσο θα μπορούσε την οικονομία.

03/09/2019: Στα “κόκκινα” για δεύτερη συνεχή ημέρα το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,77%, από τις 860,51 μονάδες, στις 853,89 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 850,96 μονάδων και των 857,96 μονάδων.

Οι έντονες τραπεζικές πιέσεις συνετέλεσαν σημαντικά στη νέα πτώση του ΓΔ, με τους πωλητές να κυριαρχούν κατά κράτος σε μια αγορά που αναμένει πλήθος καταλυτών το επόμενο διάστημα. Βρέθηκαν πάντως τα στηρίγματα ώστε η αγορά να καταφέρει να κρατήσει τις 850 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης, μάλιστα, έχει χάσει πάνω από 40 μονάδες μέσα σε ένα διήμερο. Το τρέχον ευμετάβλητο κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα του ΧΑ δε βοηθά την κατάσταση.

Την επιφυλακτικότητα αυτή πλέον τροφοδοτεί η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα είναι μετριοπαθής στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τα οποία θα ανακοινώσει στις 12 Σεπτεμβρίου. Αν και τα ελληνικά assets δεν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο, η βελτίωση του κλίματος που αναμένεται να υπάρξει από πιθανές αποφάσεις της, θα επηρεάσουν και την εγχώρια αγορά. Αυτό πιστοποιεί και η πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10-ετούς να κινείται στα επίπεδα του 1,58% και κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Στο μεταξύ, η αγορά τηρεί στάση αναμονής για τα αποτελέσματα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς.

04/09/2019: Σε μικρά κέρδη κατάφερε να επιστρέψει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07%, από τις 853,89 μονάδες, στις 854,48 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 849,62 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 864,21 μονάδες.

Σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις και αρκετές εναλλαγές προσήμου, το Χρηματιστήριο κατάφερε να επιστρέψει τελικά σε θετικά εδάφη. Η αγορά σαφώς επηρεάστηκε από την ανακοίνωση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2ο τρίμηνο, αλλά και από την αναθεώρηση επί τα χείρω του ρυθμού ανάπτυξης του 1ου τριμήνου (στο 1,1% από 1,3%). Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προβληματική κατάσταση της οικονομίας το 1ο τρίμηνο του έτους και την αποτυχία του success story της προηγούμενης κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι αυτή προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στο 2,3%, ενώ η Κομισιόν, στην τελευταία της έκθεση, προέβλεπε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 2,1% και η ΤτΕ στο 1,9%. Αρνητικά λειτούργησε στο σύνολο και η νέα αύξηση των short θέσεων διάφορων fund στις ελληνικές τράπεζες.

Από την άλλη, η αντοχή του ΧΑ στις 850 μονάδες αποδίδεται στη στάση αναμονής της αγοράς για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα κρίσιμα μέτωπα, τόσο σε επίπεδο φορολογίας όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης. Το τελευταίο προϋποθέτει αποφάσεις που να ξεμπλοκάρουν κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η εκκίνηση του Ελληνικού και η επένδυση για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

05/09/2019: Μεγάλη άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο, βγάζοντας αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στις 870 μονάδες!

Συγκεκριμένα, έκλεισε με κέρδη 2,36%(!), από τις 854,48 μονάδες, στα ύψη των 874,65 μονάδων. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 858,94 και των 874,65 μονάδων.

Κόντρα στις διακυμάνσεις που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα, το Χρηματιστήριο βρήκε δυνάμεις για μια δυναμική επιστροφή σε υψηλά εδάφια. Η αγορά έδειξε να τρέφει κάποιες προσδοκίες για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες για την τόνωση της ανάπτυξης. Άλλωστε, ο κρίσιμος για την κυβέρνηση τομέας των επενδύσεων και η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γουίλμπουρ Ρος.

Στο μεταξύ, η προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών συνεχίζεται, με τις διοικήσεις να βρίσκονται σε ένα μαραθώνιο παρουσίας σε roadshow. Το κλίμα χαρακτηρίζεται θετικό μέχρι στιγμής. Τα ξένα funds έχουν ιδιαίτερα θετική διάθεση για την Ελλάδα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται, όπως οι δείκτες εμπιστοσύνης και οι τιμές ακινήτων είναι αισιόδοξα, ενώ οι προοπτικές της Ελλάδας μετά και τις εκλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω της φιλο-επενδυτικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, η άρση των capital controls αξιολογείται επίσης πολύ θετικά, καθώς αποτελεί σημάδι επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν το ράλι ανόδου τους, με την απόδοση του 10-ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 1,54%, “σπάζοντας” το ιστορικό χαμηλό του 1,55% και φέρνοντας έτσι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου 65% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Ακόμα πιο ισχυρή είναι η βελτίωση στο 5-ετές, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,908%, επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά.

06/09/2019: Με απώλειες έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,60%, από τις 874,65 μονάδες, στις 869,38 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 869,00 μονάδων και των 877,19 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,15%.

Μετά τη διόρθωση του Αυγούστου, η αγορά φαίνεται να ανεβάζει στροφές. Η ανάκαμψη των δεικτών υποστηρίχθηκε από τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων σε όλες τις σειρές ομολόγων και εντόκων, ενώ και οι ειδήσεις γύρω από τα αποτελέσματα των τραπεζών έδωσαν ελπιδοφόρες ενδείξεις για τη συνέχεια. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων συνοδεύτηκε από μικρή βελτίωση του οργανικού εισοδήματος και χαμηλότερες πιστωτικές ζημιές, καθώς και τα έκτακτα αποτελέσματα από την ανατίμηση ομόλογων και τα ακίνητα απορρόφησαν έξοδα από αναδιαρθρώσεις, βελτιώνοντας την κατάσταση η οποία ήταν θετική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η αγορά πλέον έχει μπροστά της σημαντικές ειδήσεις εντός του Σεπτεμβρίου, ότε και αναμένεται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα εξυπηρετούμενα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Στις αρχές του Οκτωβρίου μετέπειτα κληρώνει οριστικά η άδεια για το καζίνο του Ελληνικού, ενώ στη διάρκεια του μηνός αναμένεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, όπου επιδιώκεται σημαντική μείωση των φορολογικών εταιρικών συντελεστών. Η ροή ενός τόσο ισχυρού μίγματος νέων αναμένεται να διατηρήσει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ