17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 1/4 – 5/4

Financial Report: 1/4 – 5/4


Της Μαριάννας Τζανέτου,

01/04: Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με την έναρξη του Απριλίου σημείωσε εντυπωσιακό ράλι, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνάει τις 740 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 721,37 μονάδες (την Παρασκευή) στις 741,01 μονάδες (+2,72%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 722,55 μονάδες και το υψηλότερο στις 744,71 μονάδες.

Ευχαριστημένοι φάνηκε να ήταν σήμερα οι επενδυτές από τη ψήφιση του νέου πλαισίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευστάθιο Γιαννακίδη, η τροπολογία καθορίζεται από τρεις άξονες την κοινωνική, τη δημοσιονομική και την τραπεζική κατάσταση. Ο ίδιος χαρακτήρισε το πλαίσιο ως κεφαλαιώδη πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βασικό προσανατολισμό το κοινωνικό συμφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά είχε δείξει τις προηγούμενες ημέρες ότι ανέμενε την προστασία της πρώτης κατοικίας, με συνέπεια το γεγονός αυτό να συμβάλει θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Αναμένεται να γίνει δεκτός ο νόμος από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Eurogroup τις Παρασκευής, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει τα κέρδη από τα ομόλογα ANFs, ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 1 δις €. Επιπλέον, η αναγνώριση του άρθρου από την Ε.Ε φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση των NPLs και στην οικονομική εξομάλυνση.

02/04: Ήρεμα κινήθηκε σήμερα η ελληνική αγορά, προσπαθώντας να διατηρήσει τα  οφέλη από το χθεσινό ράλι και να κρατήσει τις 740 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης  δέχτηκε αύξηση από 741,01 μονάδες στις 743,46 μονάδες  (+0,33%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 739,65 μονάδες και το υψηλότερο στις 747,76 μονάδες.

Νευρικότητα κυριάρχησε σήμερα τους επενδυτές μετά από το χθεσινό ράλι, οι οποίοι αναμένουν τις αποφάσεις του Eurogroup της Παρασκευής. Έντονες ήταν οι ανησυχίες, σχετικά με το αν θα μπορέσει η ελληνική αγορά να κρατηθεί πάνω από τις 740 μονάδες, αλλά και για το αν θα μπορέσει να παραμείνει κεντρικός καταλύτης της αγοράς  ο τραπεζικός κλάδος, εάν δεν υπάρχουν εξελίξεις με το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Σχετικά με την ανησυχία των επενδυτών οι αναλυτές αναφέρουν ότι εάν ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρει να κορυφωθεί στις 750 μονάδες, αναμένεται πτώση στις 732 μονάδες με κοντινή επιθετική στήριξη τις 721 μονάδες.

Υποστηρικτική για την αγορά υπήρξε η φημολογία περί πρόωρης αποπληρωμής του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γεγονός, το οποίο θα μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιο ακριβά από αυτά της Ευρωζώνης.

03/04: Το Χρηματιστήριο Αθηνών αν και άγγιξε τις 750 μονάδες δεν κατάφερε να τις διατηρήσει, το οποίο όμως έχει εισέλθει στον Απρίλιο με τις καλύτερες προοπτικές.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 743,46 στις 749,40 μονάδες  (+0,80%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 742,88 μονάδες και το υψηλότερο στις 751,08 μονάδες.

Η νευρικότητα συνέχισε να επικρατεί σήμερα μεταξύ των επενδυτών έπειτα από την έκθεση της Κομισιόν, η οποία εγκρίνει υπό όρους την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. € γεγονός που θα εξασφαλιστεί στο Eurogroup της Παρασκευής. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι από τη μία η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκταμίευση των 970 εκατ. €, ωστόσο από την άλλη έντονη ήταν η διαφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Το Reuters ανέφερε ότι σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης η Ελλάδα ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η έξοδος αυτή θα είναι η τρίτη της χώρας έπειτα από την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το πενταετές  όσο και το δεκαετές ομόλογο  αποκτούν νέα ιστορικά χαμηλά με τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται σε 2,52% και 3,66% αντίστοιχα. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποπληρωμή 4 δις € από τα δάνεια του ΔΝΤ.

04/04: Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο δείχνει να διατηρήσει τις 740 μονάδες και να ετοιμάζεται να κάνει την υπέρβαση για τις 750 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 749,40 στις 745,00 μονάδες (-0,59%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 742,43 μονάδες και το υψηλότερο στις 748,53 μονάδες.

Σημείο αναφοράς της ημέρας αποτελεί η πτώση 4,27% στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στον Γενικό Δείκτη. Το γεγονός αυτό ήταν αποτέλεσμα της αποτυχημένης προσπάθειας του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% του ομίλου, καθώς δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά.

Υποστήριξη στους επενδυτές αποτέλεσε η νέα ανάλυση της Moody’s, η οποία έκρινε ως credit positive για την Ελλάδα και για τις τράπεζες την αναθεώρηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος θα βελτιώσει την προσπάθειά των τραπεζών να μειώσουν των όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αντιστοιχούν στο 45,4% των συνολικών δανείων των τραπεζών με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

05/04: Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει τις 750 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης  δέχτηκε αύξηση από  745,00 στις 754,42 μονάδες  (+1,26%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 743,98 μονάδες και το υψηλότερο στις 757,56 μονάδες.

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 970 εκατ. € από τα ελληνικά ομόλογα στα ελληνικά ταμεία. Στέλνοντας, στους επενδυτές ένα ηχηρό μήνυμα για την ελληνική αγορά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί το ράλι των ομολόγων, όπου πιο συγκεκριμένα το πενταετές ομόλογο σημείωσε νέα χαμηλή απόδοση στο 2,3%, ενώ το δεκαετές ένα μήνα ακριβώς μετά την έκδοση του διαμορφώνεται στο 3,516%.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ