24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΤουρκική προκλητικότητα και αντιδράσεις

Τουρκική προκλητικότητα και αντιδράσεις

Της Χρύσας Στεργίου,

Η παρουσία του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, σε Αίγυπτο –Ισραήλ – Κύπρο έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν θα συμμετάσχει στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου όπως εκείνη επιθυμεί, παραγκωνίζοντας την παραδειγματικά για τις δηλώσεις της και για τις ενέργειες της στην περιοχή. Επίσης έκανε ξεκάθαρη την θέση των ΗΠΑ με την παρακάτω δήλωσή του: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετακίνητες στη δέσμευσή τους για υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε τη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη δέσμευση»

Όμως η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί! Χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ, τοποθετεί ευθέως και προκλητικά την αντίρρηση του για της έρευνες της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για την αρχή νέων δικών της ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: «Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο  δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει  στη σταθερότητα της περιοχής.  Αυτό θα  μπορεί  να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος…. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου»

Η επιθετικότητα της όμως δεν έχει τέλος, αφού συνεχίζονται οι προκλητικές της δηλώσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το αποκορύφωμα αυτών έρχεται με την δημοσιοποίηση επτά χαρτών από πλευράς του υπουργού  αμύνης, Χουλουσί Ακάρ. Οι χάρτες αυτοί υποδεικνύουν τις ακραίες επιδιώξεις της Τουρκιάς εις βάρος των ελληνικών θαλασσών. Επιπλέον, αγνοούν καθέτως το διεθνές δίκαιο και αυτοανακηρύσσονται ιδιοκτήτες της Ανατολικής Μεσόγειου. Με αυτόν τον τρόπο, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει το διπλωματικό και συνάμα οικονομικό αδιέξοδο που της έχουν αποφέρει οι ενέργειες της εξωτερικής της πολίτικης των προηγουμένων ετών.

Τελευταίο διπλωματικό χαστούκι για την Τουρκία έρχεται απευθείας από το Κογκρέσο, αφού μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο ακυρώνει ουσιαστικά τα όνειρα της Αγκύρας για την απόκτηση και του Ρωσικού συστήματος S-400 και των Αμερικανικών F-35. Έτσι, αργά ή γρήγορα, καλείται να επιλέξει σταθερό συνοδοιπόρο στο διεθνές σύστημα και να σταματήσει τις προηγούμενες αλλοπρόσαλλες και μονομερείς πράξεις της. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Κρις Βαν Χόλεν, αναφέρει  συγκεκριμένα: «Το πρόβλημα μας είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει πως θα προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτές οι δύο τροπολογίες στέλνουν σαφές μήνυμα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κατηγορηματικά δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συμμάχους της»

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, μετά από συμφωνία ύψους 44,15 εκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ, αναμένετε εντός λίγων μηνών να παραλάβει 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior. Αυτός ο εξοπλισμός, θα αποτελεί ένα επιπλέον κομμάτι του εναέριου ελληνικού στόλου για την αντιμετώπιση της έντονης τουρκικής επιθετικότητας, η οποία αναμένετε να πάρει φωτιά στο πέρας των επόμενων ημερών, όσο οι μεγάλες δυνάμεις στέκονται στο πλάι της ελληνικής και κυπριακής πλευράς, υπερασπιζόμενες έτσι τα συμφέροντα τους. Απωθώντας κατά αυτόν τον τρόπο την Τουρκία, αναμένεται να παρουσιάσει μεταμέλεια για τις ενέργειες της και να αλλάξει πλεύση όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική.

Χρύσα Στεργίου
Είναι γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αιδηψό. Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Λόγω του πάθους της για τα διεθνή ζητήματα, δραστηριοποιείται ενεργά σε ακαδημαϊκά συνέδρια και επέλεξε να αρθρογραφεί στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ