23.4 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔιεθνείς Οργανισμοί"...Ας διαλέξουμε ένα μέλλον πατριωτισμού..."

“…Ας διαλέξουμε ένα μέλλον πατριωτισμού…”

Της Μαρία-Λίζας Καλλονιάτη, Ημέρα 1η, Γενική Συζήτηση 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 

Μόλις χθες ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συζήτησης της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία έχει θέμα την “παγκόσμια ηγεσία και τις κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες”. Μέχρι τη λήξη της (1/10), το Off Line Post θα καλύψει συνοπτικά τις σημαντικότερες ομιλίες των αρχηγών κρατών.

 Η πρώτη μέρα σημαδεύτηκε από μια ενθουσιώδη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. Μόλις ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα της Συνόδου επιτέθηκε στην διεφθαρμένη δικτατορία του Ιράν, παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους ηγέτες να “γυρίσουν την πλάτη τους” στο ιρανικό καθεστώς. Κατηγόρησε το Ιράν ότι υποσκάπτει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, μέσω της υποστήριξής του προς τις μαχητικές ομάδες στη Συρία, στο Λίβανο και στην Υεμένη. Δήλωσε έντονα ότι οι Ιρανοί ηγέτες σπείρουν το χάος, το θάνατο και την καταστροφή και δεν σέβονται τους γείτονες ή τα σύνορά τους ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των εθνών. Εκτός από τις περαιτέρω κυρώσεις στις οποίες θα προβούν οι ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, ο Τραμπ υποστήριξε την δημιουργία μιας περιφερειακής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών του Κόλπου, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, μέσω αυτής της κίνησης οι ΗΠΑ βλέπουν ένα προπύργιο εναντίον του Ιράν. Παράλληλα, υποσχέθηκε μια αμερικανική απάντηση σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το χάος που έχει προκαλέσει η ηγεσία της λεηλατώντας τους πόρους του έθνους τους. Επίσης, ο Τράμπ απέρριψε έντονα την παγκοσμιοποίηση και υποστήριξε την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων. Τόνισε ότι ποτέ δεν θα παραχωρηθεί η κυριαρχία της Αμερικής σε μια εκλεγμένη, ανεξέλεγκτη παγκόσμια γραφειοκρατία, διότι η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς. Με αυτό τον τρόπο, απέρριψε την ιδεολογία της παγκοσμιοποιήσης και “αγκάλιασε” το δόγμα του πατριωτισμού. Στο τέλος της ομιλίας του ο Τράμπ επέκρινε την Κίνα για τις εμπορικές πρακτικές της, αλλά δεν αναφέρθηκε στην παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας ή την ύποπτη ανάμειξη της στις εκλογές των ΗΠΑ.

Μετά από την σφοδρή επίθεση του Αμερικανού Προέδρου προς το Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί υποστήριξε ότι ο Αμερικανός συνομιλητής του υποφέρει από “αδυναμία πνεύματος”. Ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε την Ουάσινγκτον για την εχθρική πολιτική προς την χώρα του και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν οικονομικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, επαναφέροντας από τον Νοέμβριο μονομερείς κυρώσεις. Ειδικότερα, τόνισε ότι ο οικονομικός πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ κάτω από το κεφάλαιο των νέων κυρώσεων, όχι μόνο στοχεύει στον ιρανικό λαό, αλλά και έχει επιζήμιες επιπτώσεις για τους λαούς άλλων χωρών, προκαλώντας διαταραχή στην κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου. Τόνισε πως αυτά τα μέτρα αποτελούν έναν πολιτικό, ψυχολογικό και οικονομικό πόλεμο στην Τεχεράνη. Ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό που λέει το Ιράν είναι σαφές, χωρίς πόλεμο, χωρίς κυρώσεις, χωρίς απειλές, χωρίς εκφοβισμό απλώς ενεργώντας σύμφωνα με τον νόμο και την εκπλήρωση υποχρεώσεων. Τέλος, επέκρινε έντονα την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, διότι με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ διατάραξαν την παγκόσμια τάξη, συνδυάζοντας και την αποχώρησή τους από την Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή του Παρισιού.

Σε αυτήν την αντιπαράθεση δεν έμεινε αμέτοχη η Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε στους αντιπροσώπους ότι ο νόμος της επιβίωσης του πιο δυνατού, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω αυξημένες εντάσεις μεταξύ των κρατών. Υποστήριξε σθεναρά την υπεράσπιση του πολυμερισμού και της συλλογικής δράσης. Επίσης, ανέφερε ότι ο εθνικισμός θα οδηγήσει σε μια γενικότερη αποτυχία του παγκόσμιου συστήματος και ότι, εάν οι χώρες σταματούσαν να υπερασπίζονται τις βασικές τους αρχές, οι παγκόσμιοι πόλεμοι θα επέστρεφαν. Ακόμα, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση για την επίλυση της ιρανικής κρίσης, μέσω του διαλόγου και της πολυμερούς προσέγγισης, μετά το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του περί απομόνωσης του ιρανικού καθεστώτος. Τέλος, ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης να μην υπογράφονται εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες που δεν σέβονται τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, χωρίς να κατονομάσει ευθέως τις ΗΠΑ που αποχώρησαν το 2017.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στον καταπιεσμένο Παλαιστινιακό λαό, ενθαρρύνοντας τον ΟΗΕ για μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπογράμμισε τις τουρκικές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της συριακής κρίσης και ταυτόχρονα εκθείασε τη δράση της Τουρκίας στα πλαίσια των ειρηνευτικών διαδικασιών της διεθνούς κοινότητας και οργανισμών. Δεν θα μπορούσε βέβαια, να μην αναφερθεί στην τρομοκρατία, αποκαλώντας την ως την μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια, κατονομάζοντας τους Γκιουλενιστές ως υπαίτιους για άλλη μια φορά του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Τέλος, έκανε αισθητή την διαφωνία του στις παγκόσμιες πολιτικές προστατευτισμού ως επιζήμιες για το διεθνές εμπόριο, αφήνοντας αιχμές για τις αμερικάνικες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Μαρία-Λίζα Καλλονιάτη
Γεννημένη το 1995 και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, στο κλάδο των Διεθνών Σχέσεων. Λόγω της αγάπης της για αυτό τον τομέα αρθρογραφεί για τα διεθνή θέματα στο Offline Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ