15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

13η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1888: Γεννιέται στο Καλέντζι Αχαϊας ο Γεώργιος Παπανδρέου, Έλληνας νομικός, πολιτικός επιστήμονας και πολιτικός. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και Πολιτικές Επιστήμες στο Βερολίνο. Εκεί γνώρισε και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, του οποίου θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια ένθερμος υποστηρικτής και συνεργάτης, διατελώντας επικεφαλής υπουργείων βενιζελικών κυβερνήσεων. Εξορίστηκε από τη δικτατορία Πάγκαλου και τη δικτατορία Μεταξά και το 1944 με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς επέστρεψε στη χώρα ως πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης, υπό τη σκιά των Άγγλων. Το 1946 ίδρυσε το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 1950 το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τον Παπάγο και τον Σοφοκλή Βενιζέλο και το 1961 ίδρυσε ένα νέο κόμμα, την Ένωση Κέντρου, με το οποίο αναδείχτηκε πρωθυπουργός το 1963 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) και το 1964-1965. Απεβίωσε στο Καστρί Αττικής από γαστρορραγία, τον Νοέμβριο του 1968 και έμεινε γνωστός ως «ο γέρος της δημοκρατίας».


1944: Ξεκινάει ο Βομβαρδισμός της Δρέσδης, η συμμαχική αεροπορική επιδρομή εναντίον του γερμανικού αυτού αστικού κέντρου. Ο στρατηγικός βομβαρδισμός της πόλης είχε ως στόχο την κάμψη του ηθικού των Γερμανών μέσω επίδειξης της συμμαχικής ισχύος, παραμένει, ωστόσο, ένα αμφιλεγόμενο θέμα ως προς τον επιχειρησιακό του σκοπό ακόμα και σήμερα, καθώς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως έγκλημα πολέμου. Η επίθεση διήρκησε δύο σχεδόν ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 6. 480.000 τετραγωνικών μέτρων της πόλης, σημαντικών ιστορικών κτηρίων, καθώς και τον θάνατο 23.000 περίπου ανθρώπων, τόσο από την αμερικανική, όσο και από τη βρετανική αεροπορία, οι οποίες έριξαν στην πόλη περίπου 7.100 τόνους βομβών.


1945: Μάχη της Βουδαπέστης. Η πόλη, την οποία υπερασπίζονταν ουγγρικά και γερμανικά στρατεύματα, παραδίδεται άνευ όρων στους Σοβιετικούς και τους Ρουμάνους, που την πολιορκούσαν από τα τέλη του Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς, μετά και τη γερμανική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, η οποία τορπίλλισε την απόπειρα συνδιαλλαγής των Ούγγρων με τους Συμμάχους και εγκατέστησε μία φιλοναζιστική κυβέρνηση. Την πόλη υπερασπίστηκαν περίπου 70.000 Γερμανοί και Ούγγροι, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη 800.000 περίπου κατοίκων που είχαν παγιδευτεί στην περικυκλωμένη ουγγρική πρωτεύουσα. Στο τέλος της σύγκρουσης, οι απώλειες και των δύο πλευρών ανέρχονταν σε 200.000 περίπου, ενώ τον θάνατο βρήκαν επίσης και περισσότεροι από 38.000 πολίτες.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ