20.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λουίζ Ράινερ

Fe-Memorance: Λουίζ Ράινερ


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Λουίζ Ράινερ ήταν γερμανίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1910 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και οι γονείς της ήταν οι Χάιντς και Έμι Ράινερ. Κατά την παιδική της ηλικία, διέμεινε στο Αμβούργο και την Βιέννη. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην υποκριτική, σε ηλικία 16 ετών, με καθηγητή της τον αυστριακό σκηνοθέτη του θεάτρου, Μαξ Ράινχαρντ. Αργότερα, έγινε μέλος της θεατρικής ομάδας του και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει μια από τις πιο διακεκριμένες θεατρικές ηθοποιούς του Βερολίνου.

Οι διθυραμβικές κριτικές που λάμβαναν οι εμφανίσεις της στην γερμανική σκηνή, καθώς και σε κάποιες γερμανικές ταινίες, άνοιξαν τον δρόμο για τριετές συμβόλαιο με τη Metro-Goldwyn-Mayer το 1935. Επιπλέον, οι κριτικοί την καλωσόρισαν στο Χόλυγουντ την ίδια χρονιά αποκαλώντας τη νέα Γκρέτα Γκάρμπο. Την ίδια χρονιά, η Ράινερ συμμετείχε στην πρώτη της αμερικανική ταινία με τίτλο Γυμνό Μοντέλο και έναν χρόνο αργότερα υποδύθηκε την Άννα Χελντ, στην ταινία Ο Μέγας Ζίγκφελντ.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Η ερμηνεία της συγκίνησε το κοινό και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, οδηγώντας την στην υποψηφιότητα και τελικά στη νίκη του Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε ως φτωχή κινέζα χωριατοπούλα στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Περλ Μπακ, Υπό το βλέμμα του Βούδα. Ο υποτονικός χαρακτήρας, που υποδύθηκε, την οδήγησε στη δεύτερη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, με αντίπαλό της την Γκρέτα Γκάρμπο. Η νίκη της Ράινερ την κατέστησε την πρώτη ηθοποιό με δυο Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, καθώς και την πρώτη με διαδοχικές νίκες.

Ωστόσο, έπειτα από της νίκες της, της δόθηκαν ρόλοι σε ασήμαντες ταινίες που απογοήτευσαν τόσο την ίδια όσο και την εταιρεία της, που την αποδέσμευσε από το συμβόλαιό της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ράινερ να επιστρέψει στην Ευρώπη και να αφοσιωθεί στους θεατρικούς ρόλους. Το 1943, έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια επανάκαμψης στον χώρο του κινηματογράφου, μετά από επτά χρόνια απουσίας, συμμετέχοντας στην ταινία Πυρ, πλάι στην Κατίνα Παξινού. Δυο χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι επρόκειτο να αποσυρθεί, αν και συνέχισε κάνοντας σποραδικές εμφανίσεις στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Παντρεύτηκε δύο φορές και από το δεύτερό της γάμο απέκτησε μια κόρη, ενώ από το 1945 έζησε στο Λονδίνο, παρ’ όλο που είχε αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα.

Η Λουίζ Ράινερ έφυγε από τη ζωή στις 30 Δεκεμβρίου 2014 σε ηλικία 104 ετών από φυσικά αίτια και τάφηκε στο Μπέβερλι Χιλς.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.