16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λουΐζα-Ελισάβετ της Γαλλίας

Fe-Memorance: Λουΐζα-Ελισάβετ της Γαλλίας


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Λουΐζα-Ελισάβετ της Γαλλίας ήταν η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκου ΙΕ, και της Πολωνής συζύγου του, Μαρίας Λετσίνσκα. Ήταν δίδυμη αδελφή της Εριέττας. Υπήρξε, επίσης, γνωστή και ως βασιλική κυρία Ελισάβετ. Αναφέρεται ότι έμοιαζε πολύ στον πατέρα της και γι’ αυτό ήταν η αγαπημένη του κόρη. Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1727 στις Βερσαλλίες, όπου και μεγάλωσε μαζί με την αδερφή της Εριέττα και τις νεότερες αδερφές της, Μαρία Λουΐζα, Αδελαΐδα, και τον αδερφό τους, Λουδοβίκο.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Η Ελισάβετ της Γαλλίας ήταν γνωστή για την ευφυΐα της. Τον Φεβρουάριο του 1739, σε ηλικία 12 ετών, της αναγγέλθηκε ο γάμος με τον ινφάντη Φίλιππο, τρίτο γιο του βασιλιά της Ισπανίας, Φιλίππου Ε. Ο αρραβώνας έγινε στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Βουρβόνων της Ισπανίας και της Γαλλίας. Η τελετή του γάμου έγινε κοντά στη Μαδρίτη στις 25 Οκτωβρίου 1739 και απέκτησαν 3 παιδιά, την Ισαβέλλα-Μαρία, τον Φερδινάνδο και τη Μαρία Λουΐζα.

Όταν έφτασε στην αυλή της Ισπανίας, παρατήρησε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα κανόνων σε σχέση με τις Βερσαλλίες, ενώ η πεθερά της Ελισάβετ ήταν εξαιρετικά αυταρχική. Αυτό την έκανε να απομονωθεί στα δωμάτιά της μακριά από τον θρόνο, παίζοντας με τις κούκλες της, ενώ έγραφε γράμματα, εκφράζοντας τη στενοχώρια της στον πατέρα της. Στον δρόμο για την Πάρμα, επισκέφτηκε τις Βερσαλλίες, στις 11 Δεκεμβρίου 1748, όπου ευχαρίστησε τον πατέρα της για το νέο δουκάτο του συζύγου της. Κατέφθασε στην Πάρμα, τον Οκτώβριο του 1749, φέρνοντας τα γαλλικά έθιμα και τη γαλλική κουζίνα και έμεινε με τον σύζυγό της στο περίφημο Ανάκτορο των Δόγηδων του Κολόρνο, το οποίο είχε διακοσμηθεί κατά τη γαλλική αισθητική.

Η δίδυμη αδελφή της Ελισάβετ, Εριέττα, απεβίωσε το 1752. Η Λουΐζα-Ελισάβετ επισκέφτηκε τον τάφο της και παρέμεινε στις Βερσαλλίες για έναν χρόνο. Επιστρέφοντας στην Πάρμα, δεν είχε διάθεση να κυβερνήσει και συμμάχησε με την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία. Η Λουΐζα-Ελισάβετ επανήλθε στη Γαλλία τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1757, προκειμένου να τακτοποιήσει τον γάμο της κόρης της, Ισαβέλλας, με τον αρχιδούκα Ιωσήφ.

Απεβίωσε στις Βερσαλλίες στις 6 Δεκεμβρίου 1759 από ευλογιά, ενώ ήταν μόλις 32 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.