16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Κλημεντία του Ανζού

Fe-Memorance: Κλημεντία του Ανζού


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Κλημεντία του Ανζού ή Κλημεντία της Ουγγαρίας από τον Οίκο των Καπετιδών/Ανζού ήταν βασίλισσα της Γαλλίας και της Ναβάρρας. Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1293 στη Νάπολη. Οι γονείς της απεβίωσαν όταν ήταν σε μικρή ηλικία και η ίδια μεγάλωσε με τη γιαγιά της. Η ίδια ανατράφηκε στη Νάπολη ως πριγκίπισσα της Ουγγαρίας, καθώς ο Οίκος της διεκδικούσε τον θρόνο της Ουγγαρίας. Στις 19 Αυγούστου 1315, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Ι΄ και στέφθηκε βασίλισσα της Ρενς στις 24 Αυγούστου τις ίδιας χρονιάς.

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Ο Λουδοβίκος απεβίωσε τον Ιούνιο 1316, ενώ η Κλημεντία διένυε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Την Αντιβασιλεία ανέλαβε ο αδελφός του Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας, ο οποίος τη θεωρούσε ακατάλληλη. Τον Νοέμβριο του 1316, η Κλημεντία γέννησε τον Ιωάννη, ο οποίος ήταν βασιλιάς από την γέννηση του, αλλά έζησε μόνο 4 μέρες. Ο Φίλιππος και η Κλημεντία συγκρούστηκαν, καθώς ο πρώτος αρνήθηκε να της πληρώσει τα έσοδα που της είχε υποσχεθεί ο σύζυγός της. Έτσι, έκανε αίτημα στον πάπα Ιωάννη ΚΒ΄ ζητώντας την βοήθεια του.

Η Κλημεντία άφησε την αυλή και αποσύρθηκε στη Δομινικανή γυναικεία μονή του Αιξ-αν-Προβάνς το 1318 και μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στο Παρίσι. Η συμμετοχή της στη βασιλική ζωή ήταν ενεργή, καθώς διατηρούσε δεκατρία κτήματα στο Παρίσι και τη Νορμανδία. Κάνοντας δωρεές, προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή τη φήμη της πατρικής της οικογένειας και του συζύγου της. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου 1328, σε ηλικία 35 ετών. Αποτέλεσε μια από τους κεντρικούς ήρωες στο έργο του μεγάλου συγγραφέα, Μαουρίς Ντυρόν «Οι καταραμένοι βασιλείς».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.