19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι πτήσεις επέστρεψαν σε επίπεδα προ πανδημίας

Οι πτήσεις επέστρεψαν σε επίπεδα προ πανδημίας


Του Άρη Κατσίδη,

Για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πτήσεις για μέρη με σκοπό την αναψυχή, αλλά και για επαγγελματικούς λόγους, έχουν αυξηθεί σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από την άνοιξη του 2019. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mastercard Economics, όπως διαβάζουμε στο CNBC, με βάση 37 παγκόσμιες αγορές, τα διασυνοριακά ταξίδια έφτασαν στα προ πανδημίας επίπεδα από τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι σιγά σιγά ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα. Κάτι που όλοι προσδοκούσαν μετά την τελευταία δύσκολη τριετία.

Οι παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων για ταξίδια αναψυχής βρέθηκαν να αυξάνονται κατά 25% από τα προ πανδημίας επίπεδα τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οφείλεται στον αριθμό των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων, οι οποίες ήταν υψηλότερες τον Απρίλιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Για τις πτήσεις αναψυχής μεγάλων αποστάσεων, στην αρχή της χρονιάς είχαμε μείωση του ύψους 75% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ μετά έγινε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις διεθνείς κρατήσεις πτήσεων, η οποία, επίσης, οδήγησε στα επίπεδα των πτήσεων του 2019 σε λιγότερο από τρεις μήνες. Οι επαγγελματικές πτήσεις είχαν πολύ μεγάλο ποσοστό στα χρόνια της πανδημίας, αλλά και αυτές, επίσης, εκτοξεύτηκαν. Στα τέλη Μαρτίου, οι κρατήσεις επαγγελματικών πτήσεων ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Πηγή εικόνας: mastercard.com

Γενικότερα, οι πτήσεις και τα ταξίδια ανεβάζουν τα έσοδα τόσο των εταιρειών όσο και των περιοχών, ενώ τα αεροδρόμια παγκοσμίως αρχίζουν να θυμίζουν παλαιότερες εποχές. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για την Ασία, αφού η παγκόσμια ανοδική τροχιά έρχεται παρά την αργή επιστροφή στα αεροπορικά ταξίδια εκεί. Οι πτήσεις προς τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία αυξήθηκαν φέτος, αν και οι περισσότεροι από τους κορυφαίους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς βρίσκονταν εκτός της περιοχής.

Εάν οι κρατήσεις πτήσεων συνεχίσουν με τον τρέχοντα ρυθμό τους, εκτιμάται ότι θα πετάξουν φέτος 1,5 δισεκατομμύρια περισσότεροι επιβάτες από ό,τι το 2021, σύμφωνα με το Mastercard Economics Institute, με περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών να προέρχονται από την Ευρώπη. Η μεγάλη ζήτηση για τα αεροπορικά ταξίδια και η άνοδος του κλάδου είναι μόνο μερικοί από τους λόγους, που η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία έχει «περισσότερους λόγους να είναι αισιόδοξη παρά απαισιόδοξη». Ακόμη, οι περισσότεροι ταξιδιώτες για αναψυχή ενδέχεται να επωφελήθηκαν από τις αποταμιεύσεις που έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που θα τους δώσει μεγαλύτερη οικονομική άνεση για τις εξορμήσεις τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή εικόνας: news.gtp.gr

Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η αστάθεια της αγοράς, τα γεωπολιτικά προβλήματα στην Ευρώπη και την Ασία και τα αυξανόμενα ποσοστά Covid-19 απειλούν να εκτροχιάσουν μια ισχυρή ταξιδιωτική ανάκαμψη το 2022. Τα εισοδήματα αναμένεται να αυξηθούν ως απάντηση στον πληθωρισμό, αλλά αυτό θα συμβεί ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Ενώ αναμένουμε ότι η αύξηση του εισοδήματος θα ξεπεράσει την αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα μέσα του 2023, αυτό πιθανότατα δε θα συμβεί μέχρι το 2024 και το 2025 στο Μεξικό και τη Νότια Αφρική, αντίστοιχα».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
  • Για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα του 2019 οι εμπορικές και επαγγελματικές πτήσεις, Insider. Διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.