21.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

14η Ιουνίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1928: Γεννιέται στο Ροσάριο της Αργεντινής Ο Ερνέστο Γκεβάρα γνωστός ως Τσε Γκεβάρα ή απλά Τσε. Ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής-Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.


1946: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ. Είναι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 20 Ιανουαρίου 2017. Επίσης, είναι οικονομολόγος, επιχειρηματίας, εργολάβος, πρώην τηλεπαρουσιαστής, ενώ έχει γράψει και 20 βιβλία. Το 2016 κέρδισε τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, αφού πρώτα κατάφερε να λάβει την υποψηφιότητα από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ανάμεσα 16 υποψηφίους. Στη τελική φάση των εκλογών νίκησε την αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον του Δημοκρατικού Κόμματος.


1987: Η Εθνική Ελλάδος κατακτά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης κερδίζοντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση με 103-101. Η Σοβιετική Ένωση, απαρτιζόταν από παίκτες που έχουν μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ (Μαρτσουλιόνις, Γιοβάισα, Βάλτερς, Τσατσένκο κ.α.). Η Ελλάδα προηγείται στην αρχή με 35-19 αλλά χάνει το προβάδισμα, με τις δυο ομάδες να συνεχίζουν πολύ κοντά στο σκορ. Λιγότερο από ένα λεπτό πριν από το τέλος, η Σοβιετική Ένωση ήταν μπροστά με 89-87. Ο Γκάλης πήρε την μπάλα, τράβηξε όλη την άμυνα πάνω του και πάσαρε στον Ανδρίτσο. Οι Σοβιετικοί του έκαναν φάουλ και εκείνος ευστόχησε και στις 2 βολές με το αγώνα να πηγαίνει στην παράταση. Εκεί οι δυο ομάδες πήγαν χέρι – χέρι μέχρι το 101-101. Η Ελλάδα είχε την επίθεση. Ο Μέμος Ιωάννου αστοχεί στο σουτ αλλά ο Καμπούρης πετάγεται ανάμεσα στους ψηλούς της Σοβιετικής Ένωσης, παίρνοντας το ριμπάουντ και το φάουλ. Το θρυλικό, «θα τις βάλω», έγινε γνωστό στο πανελλήνιο. Ο Καμπούρης ευστοχεί. 103-101. Οι Σοβιετικοί, μέσα στο πανδαιμόνιο και απέναντι σε σωστή άμυνα, δεν μπορούν να σκοράρουν στην τελευταία επίθεση. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το Ευρωμπάσκετ του ’87 ήταν το έναυσμα για να μπει η Εθνική Ελλάδας στα μεγάλα ονόματα του Ευρωπαϊκού, αλλά και του Παγκόσμιου μπάσκετ.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ