21.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠροσπάθεια εκτροχιασμού της Νέας Δημοκρατίας;

Προσπάθεια εκτροχιασμού της Νέας Δημοκρατίας;


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Έχουμε μπει σε τροχιά εκλογών όπως όλα δείχνουν. Έχουμε δει ήδη δηλώσεις, υποσχέσεις, “tour” των υποψηφίων σε μια προσπάθεια προσέγγισης ψήφων, “κωλοτούμπες” συγκεκριμένων υποψηφίων από το ένα κόμμα στο άλλο, καθώς και την ίδρυση νέων κομμάτων όπως το κόμμα του  πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη με το όνομα «Έλληνες Ριζοσπάστες» και της πρώην βουλευτή και υφυπουργού Προστασίας του πολίτη κατά την θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Κατερίνα Παπακώστα με το όνομα  «Νέα Ελληνική Ορμή».

Αρχικά, θα αναφερθούμε στο κόμμα του Σάββα Τσιτουρίδη. Η ίδρυση του κόμματος έγινε την 26η Μαρτίου, μόλις 2 μήνες πριν τις προγραμματισμένες ευρωεκλογές, ενώ πρωτεργάτης στο πλάι του Τσιτουρίδη είναι και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης. Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε κατά την είσοδό του στον Άρειο Πάγο: «Σήμερα είμαστε εδώ για να προσχωρήσουμε στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος “Έλληνες Ριζοσπάστες” έχοντας βαθιά πίστη και σχέδιο για τον τόπο μας, μέσα σε μια ανοικτή Ευρώπη και έναν ανοικτό κόσμο. Οι “Έλληνες Ριζοσπάστες” είναι το αποτέλεσμα προγραμματικής και ουσιαστικής δουλειάς πολλών ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα και η προγραμματική μας διακήρυξη για τον πρώτο στόχο μας, που είναι οι Ευρωπαϊκές εκλογές, είναι μία πλήρης πρόταση για την Ευρώπη των ονείρων μας». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, όσον αφορά τα άτομα που απαρτίζουν αυτό το νέο πολιτικό κόμμα ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε: «Δε ξεκινάμε ως καστ προσωπικοτήτων» και πώς απαρτίζεται από νέους που δούλεψαν σκληρά. Διευκρίνισε, όμως ότι δεν αποκλείει κανέναν, καθώς «στην ομάδα αυτή μπορούν να προστεθούν όλες οι δυνάμεις, που πιστεύουν ότι πρέπει να συνεννοηθούμε, γιατί η Ελλάδα έχει πολλά δύσκολα μπροστά της και πρέπει να συνεννοηθούμε».

Τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου θα παρουσιαστούν σε τρεις φάσεις, και περιμένουμε μέσα στον Απρίλιο να ανακοινωθούν τα δεκαπέντε πρώτα ονόματα, τα οποία είναι νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Ενώ, όσον αφορά την πολιτική τους, σύμφωνα πάντα με την ιδρυτική διακήρυξη, το Δίκτυο είναι ένας φορέας που συστήνεται, με στόχο την ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και το ρεαλισμό, χωρίς ανταγωνισμούς με κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν συναφείς διαπιστώσεις κι έχουν παραπλήσιους προβληματισμούς με το Δίκτυο.

Όσον αφορά το κόμμα της κ. Παπακώστα ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2018, μετά τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία, μέσω μιας τηλεοπτικής συνέντευξης όπου ανακοινώθηκε και το όνομα του νέου πολιτικού φορέα. Τελικά, η Νέα Ελληνική Ορμή, ιδρύθηκε επίσημα στις 20 Ιουλίου 2018, με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος, από την ίδια. Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία η κ. Παπακώστα ανέφερε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Το αυτονόητο στις δύσκολες ώρες για μία χώρα, η οποία ανήκει στη Δύση, είναι να μπορεί να συνεννοείται και δε μπορούμε να συνεννοηθούμε, είναι να μπορεί να ομονοεί και έχουμε διχασμό και τοξικό περιβάλλον, είναι να μπορεί να ενώνει. Δεν μπορούμε στα εθνικά θέματα να διαμορφώσουμε επιτέλους μια στερεή εθνική γραμμή και ένα ενιαίο αρραγές μέτωπο. Όλα αυτά τα ‘δεν’ με οδήγησαν στο να ανακοινώσω αυτή την πολιτική πρωτοβουλία, που αγκαλιάζεται από ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, να μπορούν όλα αυτά να γίνονται πράξη. Είναι η μετριοπαθής κοινωνική Δεξιά σε αρμονία το κοινωνικό Κέντρο». Επιπρόσθετα, τόνισε πως «υπάρχει κενό ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ» και η μετριοπαθής κοινωνική Δεξιά μπορεί να προσφέρει κάλυψη στο κενό αυτό. Όσον αφορά τα άτομα που πλαισιώνουν και απαρτίζουν αυτή την προσπάθεια αναφέρθηκε πως πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από τη μετριοπαθή κοινωνική Δεξιά, από το Κέντρο, από ανθρώπους, οι οποίοι αγαπούν την πατρίδα τους και δεν είναι ακραίοι.

Τα κοινά λοιπόν αυτών των δύο νέων πολιτικών φορέων;

Αρχικά, οι πρωτεργάτες και των δύο σχηματισμών Παπακώστα για το ΝΕΟ και Τσιτουρίδη για τους “Έλληνες Ριζοσπάστες” έχουν περάσει και οι δύο το κατώφλι της Νέας Δημοκρατίας, η Κατερίνα Παπακώστα είχε διοριστεί υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2014 και ο Σάββας Τσιτουρίδης διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή στο διάστημα 2004-2009. Επιπρόσθετα, και τα δύο αυτά κόμματα υπάγονται στο χώρο της κεντροδεξιάς. Τα κοινά δεν τελειώνουν εκεί καθώς, σημαντικότερα, βλέπουμε ότι και τα δύο αυτά κόμματα ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση στο χώρο της κεντροδεξιάς χαίρουν την εύνοια της κυβερνήσεως. Αρχικά, δεν είναι άγνωστο το “φλερτ” της κ. Παπακώστα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την ανοιχτή στήριξη του Πάνου Καμμένου προς το πρόσωπό της κατά τη διάρκεια των αντιπαραθέσεών της με την ΝΔ και την συμμετοχή της στην κυβέρνηση Τσίπρα από τον Αύγουστο του 2018. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον κ. Σάββα Τσιτουρίδη όπου την μέρα της ανακοίνωσης της ίδρυσης του κόμματος του, η ΕΡΤ είχε τοποθετήσει συνεργείο έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου περίμεναν την έξοδο του κ. Τσιτουρίδη και διέκοψαν το πρόγραμμα για να γίνει live η ανακοίνωση, από τον ίδιο!

Και ερωτώμαι, όλη αυτή η στήριξη για να γίνει μια προσπάθεια να κόψουν από την εκλογική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας και το “μοίρασμα” των “κεντροδεξιών” και “δεξιών” ψήφων πέρα από την ΝΔ; Είναι τόσο μεγάλη η απειλή της επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε να υπάρξει τόση προώθηση των νέων δεξιών πολιτικών φορέων από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;!


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.