16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

5η Απριλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1879: Ξεκινάει ο Πόλεμος του Ειρηνικού ή ο Πόλεμος του Νιτρικού Κάλιου. Ο πόλεμος αυτός διήρκεσε 5 χρόνια (1879 – 1884) ανάμεσα στη Χιλή, η οποία και κήρυξε τον πόλεμο στο συνασπισμό Περού – Βολιβίας. Η σύγκρουση αυτή είχε ως αίτια τα αποθέματα γουανό και νιτρικού κάλιου στην περιοχή Πούνα ντε Ατακάμα, την οποία διεκδικούσαν και οι δύο πλευρές. Η Χιλή κέρδισε τον πόλεμο και προωθήθηκε αρκετά δεκάδες χιλιόμετρα. Το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου ήταν η επέκταση των συνόρων της Χιλής προς το Βορρά, ενσωματώνοντας τις πόλεις Αντοφαγάστα, Ικίκε και Αρίκα. Από την άλλη, η Βολιβία απόλεσε τη μοναδική έξοδο, που είχε προς την θάλασσα.


1944: Στις 5 Απριλίου 1944, αντάρτες του ΕΑΜΕΛΑΣ με αρχηγό τον Σιατιστινό Αλέξη Ρόσιο, έστησαν ενέδρα σε γερμανική στρατιωτική φάλαγγα στην θέση Νταούλι. Από την επίθεση αυτήν, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες μοτοσικλετιστές. Οι άνδρες του χωριού, επειδή φοβήθηκαν για τυχόν αντίποινα, κρύφτηκαν στις ορεινές περιοχές. Το 7ο Σύνταγμα της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, με διοικητή τον Καρλ Σύμερς, κατέφθασε στην κωμόπολη, συγκέντρωσε τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους στην πλατεία, χωρίς να φανερώσει τα σχέδιά τού. Μια ομάδα στρατιωτών, όρμησε με τα πολυβόλα και έβαλε κατά του άμαχου πληθυσμού. Ύστερα κατευθύνθηκαν στα σπίτια και εισβάλλοντας έβαζαν φωτιά και προκειμένου  να σκοτώσουν όσους όσους είχαν απομείνει. Σκοτώθηκαν 270 κάτοικοι. Στην εγκληματική, αυτή, ενέργεια, συμμετείχαν και Βούλγαροι, που ανήκαν στη γερμανική πολιτοφυλακή.


1979: Ξεσπά η «Δεύτερη Πετρελαϊκή Κρίση», λόγω της ιρανικής Επανάστασης, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των φανατικών μουσουλμάνων (άνοδος του Ayatollah Khomeini)  στην εξουσία και την πτώση του Σάχη. Οι εξαγωγές πετρελαίου από την Περσία διεκόπησαν και η τιμή του πετρελαίου έφθασε από τα $13 το βαρέλι, το 1978, σε $32 το βαρέλι, το 1980. Τα αποτελέσματα της κρίσης του 1979 ήταν ανάλογα με εκείνα της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης (1973), με διαφορετική ωστόσο ένταση και διάρκεια σε κάθε χώρα. Σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιό τους παρουσίασαν οι αναπτυσσόμενες  μη πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, ενώ αυξήθηκε ο πληθωρισμός και η ανεργία.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ