17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ζένα Χέντερσον

Fe-Memorance: Ζένα Χέντερσον


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Ζένα Χέντερσον ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας βιβλίων φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, καθώς και δασκάλα δημοτικού σχολείου. Γεννημένη την 1η Νοεμβρίου 1917 στο Tucson της Αριζόνα, ήταν ένα από τα πέντε παιδία της οικογένειας.

Ξεκίνησε να διαβάζει επιστημονική φαντασία, σε ηλικία 12 ετών, από περιοδικά, όπως το “Astounding Stories of Super-Science” και το “Amazing Stories”. Έλαβε πτυχίο από το State Teacher College το 1940 και δίδασκε έκτοτε σε δημοτικά σχολεία, κυρίως στην περιοχή Tucson, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, δίδαξε στο Gila River Relocation Center, που ήταν στρατόπεδο εξάσκησης για Ιάπωνες στην Αριζόνα και στην αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γαλλία. Επίσης, δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα στο Seaside Childern’s Hospital στο Κονέκτικατ. Το 1943, παντρεύτηκε τον Ρίτσαρντ Χάρι Χέντερσον, αλλά χώρισαν μετά από περίπου 7 χρόνια.

Πηγή εικόνας: http://womensf.loa.org/zenna-henderson/

Η Χέντερσον έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, οι οποίες υπέγραφαν τα κείμενα με το δικό τους γυναικείο όνομα, αντί για κάποιο αντρικό ψευδώνυμο. Ήταν, επίσης, μία από τους πρώτους συγγραφείς που συμπεριέλαβε τη θρησκεία ως αντικείμενο των γραπτών της. Τη δεκαετία του 1950, ξεκίνησε την καριέρα της, δημοσιεύοντας τα πρώτα της διηγήματα σε περιοδικά, ενώ έγινε κυρίως γνωστή από τη σειρά ιστοριών “The People”. Ήταν μία σειρά με φανταστικές ιστορίες για επιζώντες και απογόνους μιας ομάδας ανθρωποειδών, που έφτασαν στη Γη, μετά από την καταστροφή του κόσμου τους και θέλησαν να διατηρήσουν τον πολιτισμό και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Στους φανταστικούς ήρωες των ιστοριών της έδινε συχνά μυστικές ικανότητες, όπως αυτή της τηλεπάθειας και της τηλεκινητικής.

Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον δέκα γλώσσες και το 1959, έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο Hugo, με το μυθιστόρημα “Captivity”, ενώ η ταινία του ABC, “The People”, βασίστηκε στο μυθιστόρημά της “Pottage” και προβλήθηκε στην τηλεόραση το 1972. Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, οι περισσότερες ιστορίες της έχουν διδακτικό τόνο, επικεντρώνονται στη διαφορετικότητα και τις οικογενειακές ανησυχίες, ενώ οι χαρακτήρες είναι συχνά γυναίκες, νέοι και δάσκαλοι σχολείων.

Η Ζένα Χέντερσον πέθανε στις 11 Μαΐου 1983 από καρκίνο στο Tucson της Αριζόνα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.