32.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The Watchers" (2024): Η «σκιά» του μπαμπά είναι μεγάλη για να ξεφύγει...

“The Watchers” (2024): Η «σκιά» του μπαμπά είναι μεγάλη για να ξεφύγει η Ishana


Του Ανδρέα Βλάχου,

Βλέποντας το όνομα Shyamalan σε ένα trailer ταινίας δημιουργούνται ορισμένες προσδοκίες: ανατροπές στην πλοκή, σταδιακά αποκαλύψεις που αλλάζουν τη φύση της πραγματικότητας, σε μία υπερφυσική ατμόσφαιρα. Ελέγξτε το The Watchers –παρόλο που σε αυτήν την περίπτωση ο σκηνοθέτης δεν είναι ο M. Night Shyamalan, των γνωστών The Sixth Sense και Split, αλλά η κόρη του Ishana. 

Αφού έκανε το debuto της ως σκηνοθέτης στο Servant, μια σειρά στην Apple TV+, η Ishana προχώρησε σε αυτήν την ιστορία λαϊκού τρόμου για μια ταραγμένη νεαρή γυναίκα, τη Mina (Dakota Fanning, φρέσκια από μια μεγάλη στροφή στη σειρά του Netflix, Ripley), η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη όταν το αυτοκίνητό της χαλάει στα ιρλανδικά δάση, ενώ μετέφερε έναν παπαγάλο (καλά διαβάσατε) από το Galway στο Belfast.

Η Ishana είναι 24 ετών και το The Watchers δείχνει ότι είναι πραγματικά ο Carl Jung στην καρδιά. Μερικές φορές η ταινία μοιάζει σαν ένας πρόθυμος προπτυχιακός να την έφτιαξε εμπνευσμένος από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελβετού ψυχαναλυτή Carl Jung, κυρίως το δάσος ως φυσική και ψυχολογικός τόπος, ο καθρέφτης ως αποκαλυπτικός και η παρουσία του διπλού. Ωραία, οπότε αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πούμε ότι η ταινία είναι λίγο τρομακτική και λίγο κωμικά μεγαλειώδης.

Πηγή εικόνας: cbr.com

Καθώς πέφτει το σούρουπο, η Mina σώζεται από τους τρομακτικούς θορύβους του δάσους και τις σκιές από τη Madeline (Olwen Fouéré), τη Ciara (Georgina Campbell) και τον Daniel (Oliver Finnegan), οι οποίοι ζουν σε ένα μπρουταλιστικό σπίτι, όπου ένας ολόκληρος τοίχος είναι ένας μονόδρομος καθρέφτης. Αυτό συμβαίνει, ώστε κάθε βράδυ, μυστηριώδη πλάσματα που ονομάζονται «Παρατηρητές» να μπορούν να παρατηρούν εκείνους που στην πραγματικότητα είναι αιχμάλωτοί τους. Όπως λέει η Madeline στη Mina, «όποιος βγει μετά τη δύση του ηλίου πεθαίνει». Η φυγή την αυγή δεν είναι επιλογή γιατί δεν υπάρχει διαφυγή από το δάσος μέσα σε μια μέρα με τα πόδια.

Το The Watchers βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του A.M., Το Shine (ένα sequel, Stay in the Light, κυκλοφορεί τον Οκτώβριο) και λειτουργεί καλύτερα όταν εκμεταλλεύεται πλήρως τα θαύματα του ηχητικού σχεδιασμού για να δημιουργήσει μια αίσθηση τρόμου ενισχυμένου με Dolby. Η τεχνική είναι τόσο αποτελεσματική που τα άλματα φαίνονται φθηνά σε σύγκριση.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Θεωρητικά, η επιτήρηση και τα νυχτερινά περάσματα δημιουργούν έναν καλό τρομακτικό συνδυασμό, και σε μια ωραία πινελιά οι αιχμάλωτοι έχουν κολλήσει βλέποντας ένα DVD μιας σειράς πραγματικότητας που μοιάζει με το Love Island. Αλλά όσο αποπνικτική και αν προσπαθεί να είναι η ατμόσφαιρα, απλώς δεν είναι αρκετά συναρπαστικό που οι τρύπες της πλοκής θα περάσουν απαρατήρητες, ειδικά όταν οι τέσσερις κρατούμενοι κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη που κατά κάποιον τρόπο τους είχε διαφύγει για πολύ καιρό.

Αν συμβαδίσουμε με την ιστορία είναι χάρη στη Fanning, η οποία αντιστέκεται στον πειρασμό να μαλακώσει τα άκρα του στοκ χαρακτήρα της —μια ενοχοποιημένη νεαρή γυναίκα που κρύβεται πίσω από μια απομονωμένη πρόσοψη γιατί σύμφωνα με την ίδια «δεν θα σου άρεσε αν ήξερες τον αληθινό εαυτό μου»— ενώ έκανε, επίσης, την ασυνήθιστη Mina να αξίζει να τη φροντίζεις. H Fanning χρησιμοποιεί συχνά μια μη συναισθηματική ρεζέρβα που είναι πολύ αποτελεσματική από δραματική σκοπιά. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Watchers, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Βλάχος
Ανδρέας Βλάχος
Κατάγεται από την Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος Λυκείου και πλέον φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, στο τρίτο έτος. Σε καθημερινή βάση διαβάζει και ενημερώνεται για ό,τι αφορά τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ασχολείται με τον αθλητισμό και τις τέχνες και στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να βλέπει ταινίες και σειρές, καθώς και να διαβάζει βιβλία.