31.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Τα Περιθώρια και η Υπαγόρευση: Για την απόλαυση...

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Τα Περιθώρια και η Υπαγόρευση: Για την απόλαυση της ανάγνωσης και της γραφής» της Έλενα Φερράντε


Του Περικλή Ζαχάρη,

Η Έλενα Φερράντε, μία από τις πιο μυστηριώδεις και ταλαντούχες συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας, μας προσφέρει με το βιβλίο Τα Περιθώρια και η Υπαγόρευση: Για την απόλαυση της ανάγνωσης, μια συναρπαστική αναδρομή στη διαδικασία της γραφής και την εξέλιξή της ως συγγραφέας. Μέσα από μια συλλογή τριών δοκιμίων και μίας ομιλίας, η Φερράντε αποκαλύπτει τις εσωτερικές διεργασίες και τη φιλοσοφία της γύρω από τη λογοτεχνία, δημιουργώντας ένα έργο που δεν είναι απλώς μια περιγραφή του λογοτεχνικού κόσμου, αλλά μια βαθιά ενασχόληση με την ουσία της δημιουργίας.

Το βιβλίο Τα Περιθώρια και η Υπαγόρευση των Εκδόσεων Πατάκη αποτελείται από κείμενα που η Φερράντε έγραψε για κάποιες διαλέξεις που δόθηκαν στα τέλη του 2021, από την ηθοποιό Μανουέλα Μαντρακία, η οποία υποδυόταν τη Φερράντε. Ένα μέρος αυτής της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο YouTube, όπου μπορεί κανείς να δει τη Μαντρακία να μιλάει ως Φερράντε σε ένα κοινό που φοράει μάσκες. Αυτά τα κείμενα παρέχουν μια ειλικρινή ματιά στις σκέψεις της για την τέχνη της γραφής, την αναζήτηση της ταυτότητας και τον ρόλο της γυναίκας στη λογοτεχνία. Μέσα από αυτές τις σελίδες, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την προσωπικότητα της συγγραφέως και να κατανοήσει τις δυνάμεις που την κινούν.

Ένα από τα κεντρικά θέματα του βιβλίου είναι η αναγκαιότητα της γραφής. Η Φερράντε αναφέρει ότι η γραφή είναι για εκείνη ένας τρόπος να κατανοήσει τον κόσμο και τον εαυτό της. Περιγράφει τη γραφή ως μια ζωτική ανάγκη, μια διαδικασία που τη βοηθά να ξεφύγει από τις περιθωριακές σκέψεις και να βρει νόημα στην καθημερινότητα. Η γραφή, σύμφωνα με τη Φερράντε, είναι ένα μέσο αυτογνωσίας και αυτοθεραπείας, μια διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και πάθος.

Στιγμιότυπο από τη διάλεξη της Manuela Mandracchia για το βιβλίο της Έλενας Φερράντε. Πηγή εικόνας: scroll.in

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που εξερευνά η Φερράντε είναι ο ρόλος της γυναίκας στη λογοτεχνία. Μέσα από τα κείμενά της, η συγγραφέας αναλύει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συγγραφείς, αναφερόμενη στα κοινωνικά και πολιτισμικά εμπόδια που συχνά τις περιορίζουν. Η Φερράντε υπογραμμίζει τη σημασία της φωνής των γυναικών στη λογοτεχνία και τη δύναμη που αυτή μπορεί να έχει στην ανατροπή των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων.

Η ανωνυμία της Έλενα Φερράντε είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση. Στο βιβλίο, η συγγραφέας εξηγεί την επιλογή της να παραμείνει ανώνυμη και πώς αυτή η απόφαση έχει επηρεάσει τη δουλειά της. Η Φερράντε πιστεύει ότι η ανωνυμία της επιτρέπει να διατηρήσει την ελευθερία της και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη γραφή, χωρίς τις παρεμβολές και τις προσδοκίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη δημόσια ταυτότητά της. Η ανωνυμία, για εκείνη, είναι ένας τρόπος να προστατεύσει την ιδιωτικότητά της και να διασφαλίσει ότι η δουλειά της θα κριθεί μόνο για την αξία της.

Μέσα από τα δοκίμιά της, η Φερράντε αγγίζει, επίσης, θέματα όπως η έμπνευση και η δημιουργική διαδικασία. Περιγράφει πώς βρίσκει έμπνευση από τις καθημερινές εμπειρίες και τις σχέσεις της με τους ανθρώπους γύρω της. Η γραφή, σύμφωνα με τη Φερράντε, είναι μια συνεχής αναζήτηση, μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή και επένδυση. Η συγγραφέας τονίζει τη σημασία της πειθαρχίας και της αφοσίωσης στη δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η γραφή δεν είναι μόνο μια πράξη έμπνευσης, αλλά και μια πράξη σκληρής δουλειάς και επιμονής.

Το βιβλίο Τα Περιθώρια και η Υπαγόρευση είναι μια βαθιά προσωπική και στοχαστική συλλογή που προσφέρει στους αναγνώστες μια μοναδική ευκαιρία να δουν μέσα από τα μάτια μιας από τις πιο σημαντικές συγγραφείς της εποχής μας. Η γραφή της Φερράντε είναι ειλικρινής, άμεση και γεμάτη πάθος, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά της με έναν τρόπο που μόνο λίγοι συγγραφείς μπορούν να επιτύχουν. Αυτό το βιβλίο είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε λάτρη της λογοτεχνίας, καθώς προσφέρει μια σπάνια ματιά στη διαδικασία της δημιουργίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς.

Συνολικά, Τα Περιθώρια και η Υπαγόρευση είναι ένα βιβλίο που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της γραφής, την ανάγκη για αυτοέκφραση και την αφοσίωση που απαιτείται για να δημιουργήσει κανείς κάτι αληθινά αξιόλογο. Μέσα από τις σελίδες του, η Έλενα Φερράντε μάς προσφέρει μια ανεκτίμητη ματιά στην τέχνη της γραφής και την προσωπική της διαδρομή ως συγγραφέας, καθιστώντας αυτό το έργο ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης λογοτεχνίας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περικλής Ζαχάρης
Περικλής Ζαχάρης
Γεννήθηκε το 2002 στη πόλη των Ιωαννίνων και σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Ασχολείται σε εντατικό βαθμό με τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη φιλοσοφία. Έχει επιμεληθεί το παιδικό παραμύθι «Μπαμπά μ'ακούς;» (Εκδόσεις ΔΕΡΕ) με κείμενα της μητέρας του και εικονογράφηση της αδερφής του. Στον ελεύθερό του χρόνο, πέρα από την ενασχόλησή του με το βιβλίο, γυμνάζεται και ασχολείται με πολεμικές τέχνες.